Григор Димитров проговори защо няма да участва на турнира в София от 1 до 7 февруари догодина. Появи се информация, че дори му е била предложена сума от 600 хиляди долара за участие в трите години в надпреварата. Публикуваме част от интервюто на хасковлията пред сайта Tenniskafe.com, в което говори за решението да не играе в София.

-Изготвена ли е програмата ти за 2016 година?
-Програмата ми е готова. Разбира се е възможно е да бъде променена.

-В София каза, че се консултираш с екипа си и след това взимаш решенията. Защо няма да играеш на турнира в София?
-Аз никога не съм играл през тази седмица на годината. По принцип, първият ден след финала в Австралия не е най-доброто време за участие в турнир и това е доста неудобно за тенисистите, които имат високи цели. Особено, когато турнирът е в друг континент, в друг сезон, друга настилка и в зала… Освен това имам съществуващи отдавна поети ангажименти към някои турнири в Америка, например Акапулко.

-Твърди се, че си отказал хонорар от 600 000 долара?
-Това не е вярно.

- На турнирите по света имаш доста фенове, има и много българи, които те подкрепят. Случвало ли се е да те спре някой българин на улицата, за да те поздрави, за да се снима с теб или да поиска автограф?
-Това се случва почти ежедневно. Винаги е приятно да се усети любовта на хората. Това те зарежда и ти дава криле.

-Появиха се гласове, които поставиха под въпрос твоя патриотизъм във връзка с това, че не искаш да играеш пред българска публика?
-Разбира, се всеки има право на мнение, но фактът е, че само преди месец играх в София с Монфис. Направихме нещо, което никога не е правено в България и аз съм много щастлив от това.

-Ще има ли подобно събитие и през 2016-а?
-Вече започваме да планираме следващия ми мач.

-Ще играеш ли на Олимпиадата в Рио?
-Олимпийските игри ще бъдат много важни за мен и за България. Целта ми е да участвам. Но за да стане това възможно, трябва да играя добре на другите професионални турнири, за да се класирам максимално напред в ранглиста на ATP, защото тя ще е основният критерий за участие на Игрите.