Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се завърна в България за мачовете на националния отбор за купа “Дейвис”. 21-годишният спортист, който е номер 40 в света, говори пред медиите във Варна, където изнесе урок на децата в клуба си “Черно море Елит”. Димитров бе приет от кмета на морската столица Кирил Йорданов и по-голямата част от въпросите дойдоха именно от градоначалника, а не от събралите се журналисти.

Напоследък темата за отношенията между Гришо и Мария Шарапова е най-коментираната. Днес във Варна обаче на Димитров не беше зададено нищо по въпроса и той обяснимо не спомена името на рускинята.

- Играете сега в петък, събота и неделя. Кога почивате?

- Май имам за цялата година само 5-6 дни свободни след откритото първенство на САЩ.

- Вероятно натоварената програма оказва влияние върху състезателите, защото вече няма тенисисти на по 40 години, както бе едно време.
- Точно така е. Тенисът на корт става все по-физически спорт и един от най-тежките в това отношение. Почивките за мен са откраднати мигове.

- За последно бяхте в Община Варна преди 4 години, когато спечелихте "Уимбълдън" като юноша. Помня, че имахте болки в ръката, оправихте ли се?

- Ръката ми сега е супер.

- Как мина подготовката ви за 2013 година?
- Всеки по принцип се готви индивидуално. Аз прекарах 5 седмици в Швеция, преди да замина за Австралия. Беше доста тежко за мен, защото всеки ден имахме екстремни натоварвания. Преди играехме по 4 часа, там се наложи по 6-7 часа всеки ден да съм на корта. И на следващия ден трябва да правиш пак същото, накрая почваш да се замисляш докъде могат да издържат силите ти. Според мен всеки един играч постоянно се стреми да подобри компонентите в играта си и използва времето между турнирите за това. Остава да намериш правилния подход срещу съответния противник и ако може - да го победиш по-рано.

- На какво отдавате възхода си?
- Все пак вече играя 4 години на най-високо ниво и малко или много съм събрал опит. Сред първите 100 играчи има 15, които са между 20 и 23 години. Останалите са над 27. Така че е трудно да се бориш с тях, защото физиката оказва голямо влияние. Особено при големите турнири примерно ти трябват 7 мача, за да спечелиш титлата. Освен правилни тренировки ти е нужно и правилно възстановяване.

- Как издържате на тежките пътувания, на смяната на часови пояси и сезони? Кога започнахте с тениса?
- Извън България почнах да играя на 11 години, а иначе съм стъпил на корта сигурно преди да стана 6-годишен. Все пак баща ми е треньор по тенис. Пътуванията също изискват добра физическа подготовка.

- Как оценявате конкуренцията?
- Вече не е толкова лесно да се влезе в Топ 50, ако си 16-17-годишен. Може тук-там някой да го направи, но дори за моето поколение е трудно да намериш място там. Трябва постоянно да правиш едни и същи неща и да мислиш позитивно. След загуба следващата седмица пак трябва да излезеш настроен за победа. Всичко тогава започва отначало.

- Много спортисти играят тенис извън основния си спорт, на вас друг спорт препоръчват ли ви извън тениса?

- Не, може да се занимаваме само с тенис и това е. Никакви други странични спортове!

- Ярко Ниеминен няма да играе в тима на Финландия за купа "Дейвис", това улеснява ли националния ни отбор?

- Мисля, че със или без Ярко нещата не се променят. Познавам почти всички от тима на Финландия, трябва да сме максимално събрани и да си използваме възможностите, за да ги отстраним. Не би трябвало да имаме кой знае какви проблеми, но винаги трябва да се внимава с такива противници.

- Има ли напрежение между федерацията и агенцията на баща ви за организацията на мачовете за купа "Дейвис"?
- Не знам за какво става дума.

- Какви са плановете ви за тази година?
- Напоследък направих добри резултати, имах шансове за това, надявам се по добър начин да се представя. И ако всичко върви добре, да вляза в първите 30 тази година. За да съм добре поставен в големите турнири. Всяко едно място по-напред означава много за кариерата на тенисиста.

- На турнира в Бризбейн победихте силни съперници, но после отстъпихте на доста по-слаб на Australian Open. На какво се дължи?

- Един ден може да играеш много добре, другия - не толкова. Различно е. Всеки мач е различен, пък и всеки може да падне от всеки.

- Каква е промяната в подготовката ви?
- Смених треньора и ми помогнаха много тези 5 седмици в Швеция. И времето там, защото не видях изобщо слънцето. Но беше полезно. За момента е важно да съм подготвен физически, за да нямам травми. И да не се налага да се отказвам при лека контузия.

- Задължават ли ви сравненията с Роджър Федерер?

- Доста е изтъркано вече това. Скоро обядвахме заедно с него и си поговорихме по темата. Дори и самият той каза същото. Но той ще си остане като модел номер 1 за мен в тениса.

- Има ли вече някакъв балкански стил в тениса?

- Всеки е индивидуален за себе си, не бих казал, че има балкански стил, но предпочитам по-техничния стил.

- Поздравихте ли Новак Джокович за победата срещу Анди Мъри?
- Не съм още. Но при първата ни среща ще го направя.

- Имате ли любим партньор, с когото да тренирате?
- Може би това е Маркос Багдатис.

- Как оценявате представянето си през 2012-а?
- Беше голяма година за мен. Направих добри резултати. Знаете, финала с Анди Мъри можех да го спечеля, имах шансове. Доста ме болеше след загубата, не съм спал две нощи заради нея. Но да се надявам, че другия път ще се представя по-добре.