Григор Димитров даде любопитно интервю за сайта thetennisspace.com. Българинът сподели, че най-голямото нещо за него е да спечели турнир от Големия Шлем, което е мечта на всеки тенисист. В интервюто Гришо говори за желанието си личният му живот да си остане личен, но все пак темата с гаджето му Мария Шарапова не е подмината. Българинът също така коментира и традиционните проблеми със схващанията му на корта, тренировките в новата академия в Швеция и нестихващите сравненията с Роджър Федерер.

- Заради стила ти на игра твоят прякор е "Baby Fed". Това тежи ли ти?

- Не е лесно. Не знам какво повече да кажа (б.р. - смее се). Така е от много години и не знам какво трябва да направя, за да се отърва от него. В началото мислех, че е готино... когато бях на 17-18 години. Казвах си, че съм голямата работа, но накрая се оказа, че не съм дори и близо до това. Разбира се, уважавам изключително много Федерер. Да, имаме някои общи черти, няма да крия това, но е крайно време всички да видят какъв човек искам да бъда. Относно сравненията с Роджър, мисля, че би било хубаво най-накрая да приключат.

- Смени академиите - от "Муратоглу" към тази в Швеция на Магнус Норман и Микаел Тилстрьом. Получават ли се нещата?

- Имах тежък период на подготовка между сезоните. Прекарах пет седмици в Стокхолм, а времето беше истинска лудост. Имаше период от 3-4 дни, в които въобще не видях светлина. В края на годината работих много върху фитнес подготовката си и това в даден момент трябва да се отплати. Сега се чувствам много по-силен и мога повече време да издържам на темпото на големите играчи. Чувствам се щастлив от това, което правим.

- Кое е качеството на шведите, което ти помага най-много? Опитът им като играчи?

- Те са типични шведи, големи традиционалисти. Мисля, че най-важното нещо е, че те наистина знаят много за тениса. Те са хора, които са били в тази среда, правили са го дълги години, преминавали са през определени пътища и са вършили грешки, които могат да ти дадат като пример. Това помага много. Мисля, че отношенията ни са много добри.

- Напоследък страдаш от крампи, разбра ли каква е причината за това?

- Правим някои неща в момента, но няма да разкривам подробности. Ще направим изследване, за да се уверим на какво се дължи това, защото към момента нямам представя защо получавам тези схващания. На следващия ден се чувствам страхотно и мисля, че мога да играя отново, но краката ми просто не ме слушат. Относно краката - някои хора мислят, че са прекалено кльощави, но съжалявам, не мога да ги направя по-мускулести. Правя клекове с щанга, тежаща 120 килограма, но краката ми не стават по-големи. Съжалявам.

- Каза, че искаш да правиш нещата по свой начин, но не се справяш много добре, оставяйки в светлината на прожекторите, откакто си заедно с Мария Шарапова?
- Какво да ви кажа? В известен смисъл сам съм си избрал това. Знаех, че един ден ще се случи, не можем да го крием вечно. Оценявам въпроса, но мисля, че най-важното нещо е какво правя на корта, останалото определено си е моя лична работа. Разбира се, ще има и такива въпроси и всеки ще ги задава, но най-важното е какво се случва на корта - това е нещото, с което се занимавам и нещото, което е моята страст.

- Победи Новак Джокович в Мадрид, притисна Рафаел Надал в Монте Карло. Имаш ли усещането, че започват успехите?

- Почти. Онази седмица в Мадрид бе страхотна. Наистина си мисля, че това е мачът, който очаквах толкова време. Както и всеки друг. За мен това бе един специален момент и през тази седмица научих много неща. Беше като пътешествие, което завърши много добре, но все още имам много работа за вършене. Все още има много неща, които трябва да подобря в играта си. А и не само в самата игра - в тренировките, как се отнасям към нещата преди мач и т.н.

- Коя е най-голямата ти мечта?

- Разбира се, титла от Големия Шлем е голямата ми мечта. Често го повтарям. Според мен това е най-голямото нещо, което може да постигне даден тенисист. Да, би било страхотно ако вляза в Топ 10 и успея да се задържа, а с времето се превърна в един от най-високо ранкираните тенисисти, но определено титла от шлема е нещо съвсем различно и една от възможно най-големите цели. Искам да се представям добре на турнирите от Големия Шлем, защото това е едно от нещата, които засега не ми се получават добре. Трябва да намеря правилния път и да върша правилните неща, за да съм сигурен, че в началото на даден турнир знам какво точно да правя и как да се справям по един по-добър начин.