Левият бек на ЦСКА Брадли Мазику даде интервю за конгоанското издание „Les Dépêches de Brazzaville“. 26-годишният французин, който е с конгоанско потекло, разкри изненадата си от нивото на българския футбол и обясни при какво условие може да напусне „Армията“.

- Брадли, поздравления за силния сезон, който беше увенчан с класиране за Лига Европа. Това е голямо постижение за теб, тъй като преди това беше играл предимно във френската трета дивизия.
- Точно за това преминах в ЦСКА. Класирането за Лига Европа беше една от поставените цели пред отбора. Бих искал да добавим към това и спечелването на купата на България, но загубите са част от футбола.

- Дали класирането за евротурнирите успя да заличи разочарованието от загубения финал?
- Не, категорично! Спечелването на купата е нещо ценно. Това е трофей. За клуба, за играчите и за феновете беше важно да вземем отличието.

- Изигра общо 31 мача за клуба през сезона, включително 25 в първенството. Това ли бяха очакванията ти, когато подписа с клуба?
- Пристигнах от френската трета дивизия в българското първенство, което ме изненада с високото си ниво. Не мога да кажа, че съм си бил поставил някакви граници, а надеждите ми бяха да се докажа, въпреки че пристигнах сравнително късно в отбора (б.ред. - подписа при започнал сезон на 20 август 2019 г.). Все пак успях да пробия в отбора и да оставя някаква следа с представянето си.

- Как оценяваш разликата между първенството на Насионал 1 (френската трета дивизия) и efbet Лигата?
- Когато пристигнах, бях изненадан от интензивността на тренировките и мачовете. Това беше много над всичко, което бях изпитвал в Шоле и Дюнкерк. Не бях свикнал с такова натоварване и трябваше да работя много здраво, за да съм на нивото на моите съотборници и да успя да прогресирам.

- През сезона направи две асистенции, но тази статистика не отразява напълно силните ти прояви в атакуващ план.
- Обичам да участвам в предни позиции, но все пак съм защитник. Харесвам дуелите, когато съм един срещу един със съперник.

- В ЦСКА играете с четирима в защита, но в Шоле и Дюнкерк формацията на отбраната беше предимно от петима. Коя защитна схема ти подхожда повече?
- В Шоле повечето пъти бяхме с четирима отзад, но в Дюнкерк наистина имахме петима защитници. Системата с пет в отбрана ми дава повече възможности за атака, но и другата формация ми позволява да се включвам напред. Все пак всичко е въпрос до балансиране на отбора.

- Как общувате в тима, в съблекалнята и на терена?
- Имаме много чужденци - бразилци, португалци, но имаме и англоговорящи и франкофони. Разполагаме с преводачи, но предимно говорим на английски.

- В българското първенство имаш възможност да се срещаш и с други конгоански играчи...
- Да, тук е Гаюс Макоута (Берое), с който се чуваме понякога. Също и с Мавис Чибота (Лудогорец). Дилан Бахамбула (Царско село) също е в София и често се виждаме. По-малко възможности имам за комуникация с Доминик Малонга.

- Каква е програмата на ЦСКА за новия сезон?
- Преди седмица се върнах в България след десетдневна ваканция. Започваме сезон 2020/21 в края на първата седмица на август (в първия кръг срещу ЦСКА 1948) и се подготвяме нормално. В България мачовете се играят пред празни трибуни.

- Говори се за интерес към теб. Споменава се Троя. Има ли истина в информациите?
- Фокусиран съм върху първенството. Останалото са слухове, които са нормални във футбола. В момента съм част от ЦСКА и ще напусна само заради по-силен спортен проект.