Футболистът на Спартак (Варна) Иван Найденов претърпя истинска трагедия. По време на мач от “Б” групата срещу Несебър нападателят получи разкъсване на бъбрек след зверски удар от страна на съперник. Всичко се случва в 20-ата секунда на двубоя, а Найденов веднага е откаран в болница. Следва операция и отстраняване на органа. Ето какво разказа 28-годишният Найденов за нещастния случай и за бъдещето си пред БЛИЦ:

-Иване, как се чувстваш след този ужасен инцидент?
-Още не мога да повярвам, че това се случва точно на мен. Продължавам да се възстановявам и горе долу съм добре, ако въобще може да се каже, че съм добре. Ходя на профилактични прегледи, за да може лекарите да следят състоянието и работата на другия бъбрек.
-Чувстваш ли се половин човек, след като остана с един бъбрек?
-Знаете ли, физически съм добре, ще се оправя. Най-трудно ми е да приема, че няма да играя футбол. Този изваден бъбрек отне нещо много свято за мен – футбола. С времето здравословното ми състояние ще се подобри, но няма да е същото. Вече се чувствам непълноценен, някак си безполезен, тъй като няма да мога да се върна на терена.
-Какво казват лекарите, не съществува ли дори и минимална възможност да се върнеш на терена с един бъбрек?
-В началото, докато още бях в шок, ми казваха: “Има шанс да играеш, само се оправи, спокойно”. След това обаче всички започнаха тактично да ми казват: “Иване, по-добре недей, не рискувай, запиши някакви треньорски курсове”. Това означава, че няма как да се върна. Според лекарите е много рисковано да играя с един бъбрек. Казват, че
 
организмът ми
няма да издържи
 
на тежките натоварвания, на които сме подложени по време на тренировки и мачовете.
-Искаш ли да ти бъде направена трансплантация?
-Това може да го погледнем от два ъгъла. От една страна е добре да ми бъде направена трансплантация, тъй като може да се върна на терена. Говорих обаче с много лекари и те ми казват, че при евентуална трансплантация има 20% шанс тя да бъде неуспешна. И ако това стане, после трябва да ми правят животоспасяваща операция и в този случай нищо няма да бъде сигурно. Ако си остана с един бъбрек, за мен е ясно, че няма как да играя отново футбол. Той обаче ако изземе функциите на вече отстранения орган и заработи нормално, няма да има проблем да си живея така. Всичко ще се изясни след около 6 месеца. Тогава ще стане ясно дали останалият бъбрек ще може да поеме функциите на извадения. Сега ходя на контролни прегледи и чак след около половин година ще разберем какво ще се случи. Засега обаче не искам и няма да правя трансплантация. Лошото при евентуална операция е, че възстановяването е много мъчително и протича някъде към година и половина. И пак не е сигурно дали ще се оправя напълно. Лекарите не дават никаква гаранция.
-Сърдиш ли се на Атанас Рибарски, играчът на Несебър, който ти причини това?
-Не. Наистина не изпитвам нищо лошо към това момче. Със сигурност не е искал да ми влезе по този начин. Въпреки че указанията към футболистите на Несебър са били в началото на мача да ни атакуват по-грубо, за да ни стреснат. Всъщност всичко си има предистория. Този мач можеше и въобще да не се състои, както и аз можеше да не играя.
-Искаш да кажеш, че си могъл да избегнеш този инцидент?
-Точно така. Още преди мача с Несебър в Спартак (Варна) положението не беше никак добро откъм пари, имаше проблеми и ако не бяхме заминали за Несебър, нямаше сега да съм в това положение. Едно зло не идва само, нали знаете. Преди мача почувствах болки в бедрото, бях много разколебан дали да изляза на терена. Стиснах зъби и реших да помогна на отбора. Казах на треньора, че ако ме заболи, ще изкарам до 20-ата минута и ще поискам смяна.
 
Лошото обаче се случи
едва в 20-ата секунда,
когато стана инцидентът
 
Много бързо и нямах време, за да изкарам до 20-ата минута.
-Липсва ли ти футболът, какво правиш сега, докато се възстановяваш?
-Естествено, че ми липсва. Постоянно гледам мачове по телевизията и се чувам с приятели. Ходя на стадиона, за да съм по-близо до съотборниците ми. Говоря за футбол, само така мога да се разтоварвам.
-Какво ти казват останалите, съжаляват ли те?
-Не, дават ми кураж и ми казват, че ще се оправя, че животът продължава. Аз знам, че е така, но вече няма да мога да играя. Ще ми трябва време, за да свикна с тази мисъл.
-Много клубове събраха пари за възстановяването ти.
-Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха – на клубовете, на БФС и всички хора, които постоянно ми се обаждат и ми помагат. Събраните пари използвам за възстановяване, тъй като постоянно съм на някакви прегледи.
-Вярно ли е, че въпросният играч на Несебър Рибарски е дошъл в болничната ти стая, но не се е представил, че е той?
-Не бяха минали и два дни след операцията, и в стаята дойдоха три момчета от Несебър. Никой не си каза името, а започнаха с думите, че съжаляват, че така се е случило. Аз все още бях неадекватен, трудно комуникирах и не ми е било до посещения. Казаха ми след това, че са поднесли извинения, които аз приемам. Да, аз приемам извиненията на Рибарски. На другия ден прочетох във вестниците и видях на снимките, че е дошъл в стаята, за да ме види. Дори фактът, че се е изправил очи в очи с мен, е мъжка постъпка. Сигурно му е било трудно да каже нещо повече, но това за мен е напълно достатъчно.
-Вярваш ли в съдбата и мислиш ли по друг начин след този инцидент?
-Не знам какво да мисля вече. Това беше петата ми операция заради футбола. Досега успявах с всичко да се справя, но последната мина всякакви граници. Отстраняването на бъбрека явно ме отказа от футбола. Съдбата ли? Явно има нещо и
 
така ми е
било писано,
 
да вървя по пътя и да срещам трудности постоянно. Знам, че ще се справя и с тази.
-Какво ще правиш от тук нататък?
-Това е големият въпрос, на който все още нямам отговор. Записах някакви треньорски курсове, за да съм по-близо до футбола. От Спартак (Варна) ми гарантират, че има място за мен в клуба. Може да стана треньор в детско-юношеската школа. Въпреки че нали знаете колко взима един треньор и особено при нас, където има проблеми. Не знам какво ще правя, чувствам една празнота и не знам накъде да поема. Досега футболът бе смисълът на живота ми, само с това съм се занимавал. И сега изведнъж все едно съм на улицата.
-Замислял ли си се да работиш нещо друго, извън футбола?
-В момента гледам първо да се оправя и след това ще мисля. Наистина не знам накъде да тръгна.
-Кой беше първият човек, който видя, когато отвори очи след операцията?
-Приятелката ми Соня. Тя е страхотен човек, благодаря й за всичко, което прави за мен. Сигурно и на нея й е трудно, но се държи, не го показва пред мен, а ми дава кураж, за да успеем заедно да се преборим. Спортът и нея я е калил.
-Ще вдигате ли сватба и мислите ли за деца, след като вече 6 години сте заедно?
-Тя още спортува. Скоро пак стана републиканска шампионка по фигурно пързаляне. Поздравявам я и дано има още успехи. На този етап обаче не мислим за сватба, нали сме заедно, това е най-важното. Нека Соня сложи край на кариерата си и тогава ще мислим и за деца. Иначе една евентуална бременност ще я извади за доста дълго време от леда.
-Кой те накара да се занимаваш с футбол, има ли спортисти в твоето семейство?
-Аз сам си избрах този път. Баща ми е водопроводчик, а майка ми почти не работи, стои повече вкъщи. В 7 клас се преместих от Силистра, откъдето съм родом, във Варна, за да играя във Феърплей. През 2001 година преминах в Славия, а после заиграх в Спартак (Варна). За малко ритах в Кипър и накрая пак се озовах във Варна. Имам брат, който живее и работи в Дания.
-Ако не се занимаваш с футбол в България, би ли отишъл при него в чужбина?
-Не,
 
не искам да
напускам
България
 
Искам да остана тук и да продължа живота в родината ми. Сега обаче като се замисля, можеше и да не стигна до това положение. През годините имах различни предложения да играя в други отбори, но какво да се прави, съдба.
-Какво каза майка ти, когато те видя в болницата?
-Не помня първите й думи, но едно от първите неща, които чух, бяха: “Ване, повече никакъв футбол, просто забрави”. Родителите ми приемат нещата много по-тежко от мен. Помагат ми, какво да ме правят, много съм им благодарен.
-Вярно ли е, че заради безпаричието в Спартак (Варна), са те изгонили от квартирата.
-Не искам да издребняваме с такива неща... Има къде да живея.
-В Силистра ли ще се прибереш?
-Не, ще остана във Варна.
-Няколко пъти спомена думата “съдба”. Какво трябва да ти поднесе, за да се реваншира за трудностите в твоя живот?
-Не знам. Може би нещо хубаво, свързано с футбола. За да съм пак близо до моя живот.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ