Треньорът на “Левски” Илиан Илиев даде пресконференция преди дербито с Лудогорец. Мачът от 13-тия кръг на “А” група е в неделя (18 ноември) от 16:30 часа и ще бъде предаван пряко по ТВ+Булсатком.

-Г-н Илиев, има ли притеснение у вас или играчите преди дербито?
-Преди всеки мач може да има леко напрежение, но това е тръпката от футбола. Ако го няма, трябва да спираме. Лудогорец е добър отбор, отиваме на добър терен, надяваме се да направим добър мач. Взели сме си поуките от предишните мачове, трябва ни повече агресивност.

-Има ли фаворит и факторът домакинство ще окаже ли влияние?
-Фаворит, когато играят първият и вторият, не може да има. Надявам се факторът домакинство да не влияе, тъй като и нашите фенове ще дойдат в Разград, дано се чувстваме като у дома.

-До колко ще ви липсва Пламен Илиев? Поставя ли се еднакъв критерий при наказанието на футболисти?
-Пламен ни пази всички мачове, Ивайло е втори вратар, но идва момент, в който трябва да поеме отговорност. Всички му даваме самочувствие и дано се справи. Не съм наясно дали е правилно наказанието на Пламен. Но ако не беше мачът с Лудогорец, нямаше да се вдигне толкова шум. И може би нямаше да има наказание. Аз мисля, че постъпката е недопустима и трябваше да има наказание на терена. А не впоследствие, както се случи.

-Работите ли за дисциплината в съблекалнята заради случая с Пламен Илиев и преди това с Гаджев? В пореден мач ви липсват основни хора заради подобни постъпки.
-Ако се върнем на ситуацията с Пламен, в други сто пъти може да не я направи нито веднъж. Негова е вината. Говорили сме и преди на пресконференции за поведението на Влади. Може би и съотборниците на Пламен можеше да му помогнат да не направи това нещо срещу “Ботев” (Враца). Наистина не е добре да липсват основни хора, но идва мача и никой няма да си спомня защо го няма този или онзи. Излизат 11 човека и трябва да играят за победа.

-Говорихте ли с Ивайло Василев и готов ли е?
-Той е готов, тренира. Единственото нещо е да му бъде дадено самочувствие. Няма хора, които са застраховани от грешки. Тези, които са на терена, грешат най-много. Не трябва толкова да акцентираме дали е Ивайло или Пламен. Даже Василев има повече мачове в “А” група от Пламен Илиев.

-Наясно ли сте със състава и за колко поста се колебаете?
-Не се колебая много, тъй като ни знаете опциите за състав. Няма да има изненади, не ни е широк кръгът от футболисти. Горе-долу същите хора, които попадаха в предишните мачове, отново ще играят.

-Емоциите не са добър съветник в такива мачове. Ще успеете ли да ги овладеете?
-В този мач първо трябва да има тръпка и второ, дори да има емоция, по-добре, отколкото да не показваме никакъв живец. Футболистите тренираха добре през седмицата, с голямо желание и това трябва да го вкараме в мача.

-Сериозна фигура вчера каза, че “Газпром” може да спонсорира “Левски”. Говорите ли по тази тема в съблекалнята?
-Да, но за момента няма нищо официално. Добре е такава фирма да стане спонсор на “Левски”. Не само за нас, а и за целия български футбол. Ние имаме мач с Лудогорец, нямаме среща с “Газпром”. Не е важно да си есенен шампион, важно е напролет да си първи. Това е един следващ мач, дали с Лудогорец, или с Враца, всеки мач е следващ и се дават три точки. Казах, Лудогорец е отбор, който е с изчистен стил на игра, но срещу нас са на максимална сила. Знаем, че можем да играем, трябва малко повече агресия и неща, които ни липсваха в предишни двубои.

-Твърде ранен етап от сезона е, но смятате ли, че евентуален равен ще бъде от ключово значение и може да ви бъде от полза?
-Винаги е добре да победиш, както и по-добре е да не загубиш. Има много мачове до края на първенството. Но при наша евентуална победа, пет точки са доста. Казвам го и на футболистите, Лудогорец би трябвало да е по-притеснен от евентуален резултат.

-След мача с ЦСКА казахте, че сте направили грешки и не сте се борили.
-Казах, че във всеки мач трябва да имам агресия, срещу тях отстъпихме в това отношение.

-Предстоящото дерби на живот и смърт ли е?
-Няма мачове на живот и смърт и всички тези клишета. Просто един мач, който трябва да го изиграем умно, агресивно и в него не се решава първенството. Ако влезем и си мислим за решаване на първенството, ще ни е трудно. Финалът е друго, един мач и никой не помни финалистът, а само победителят.

-Лудогорец има ли слаби страни?
-Не мисля, че е коректно да коментираме. Отборът е шампион, носител на купата.

-Може ли да определите мачът с Лудогорец като №1 на есенния дял?
-Ако бяхме загубили точки срещу Враца, може би щеше да е най-важен. При обстоятелствата, сега сме две точки напред, мисля, че по-притеснени трябва да са в Разград.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА