Българската художествена гимнастика постигна пореден успех. През изминалия уикенд се проведе Световната купа в Лисабон и съпътстващ турнир. България се завърна с общо 9 медала - три на ансамбъла и шест на индивидуалните състезателки. Ансамбълът в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова завоюваха бронз в многобоя и две сребърни отличия във финалите на отделните уреди. Боряна Калейн спечели общо четири медала - три сребърни обръч, бухалки и лента и бронзов медал на топка. Мадлен Радуканова се класира трета в многобоя. При девойките Полина Иванова завоюва бронз на финала на въже.

-Госпожо Раева, ансамбълът спечели три медала - това заявка ли е за нещо голямо на Олимпиадата?
-Единствената заявка е, че отборът е силен и може да спори за медал. От там нататък никой, дори най-добрите, не може да е сигурен, че ще спечели медал на олимпийски игри. Това е съвсем отделно състезание, което няма нищо общо с предишните. Там са важни концентрацията, спокойствието, моментни ситуации, които може да решат много неща. Не можем да говорим в момента, че ще спечелим или няма да вземем медал, но представянето ни е заявка за класа.

-Доволна ли сте от самото изиграване на съчетанията на момичетата?
-Това, което видях по телевизията, беше много силна игра. Момичетата се бориха истински. Бориха се за медал и много ми харесаха. Естествено, има неща, които трябва да се изчистят и да се оправят. Във всички отбори обаче го има това нещо. Знаете, че върховата форма трябва да е на Олимпиадата.

-Два пъти поделихме медалите с еднакви оценки с други ансамбли. Имаше ли нещо странно в оценките на останалите или съдийските отсъждания?
-Не, нямаше нищо. Имало е съмнение за излизане на лента от килима на наше съчетание. Може да се допусне грешка, все пак човешко око определя всичко. Затова е било нуждо да се изгледа видеозапис. В крайна сметка не е имало излизане на уред от наша страна.

-Невяна Владинова сякаш показва най-сериозно израстване - три финала...
-Има огромно израстване при нея. Неви притежава голям потенциал. Готова е да се бори за медалите, тя е с огромни качества. Със сигурност в Лисабон беше най-доброто й представяне. Във втория ден, след като вече имаше натрупана умора, напрежение, допусна някои грешки, но категоричен факт е, че тя вече е сред световния елит на гимнастиката.

-Боряна Калейн и Мадлен Радуканова също вече са част от елита. Те ли ще бъдат следващото поколение?
-Страшно са ги харесали. Те демонстрират завидно самочувствие от чисто спортен аспект. Тези пет медала, които спечелиха в многобоя и във финалите, говори, че ни очаква страхотно бъдеще. Но има едно голямо НО, това ще стане при едно условие, че се работи правилно. Битката за второто място коя ще отиде на европейското, ще бъде серизона. Те двете, Катрин Тасева, Сара Стайкова и Ерика Зафирова - това са пет гимнастички, сред които има изключителна конкуренция. Расте страхотна нова смяна. Със сигурност още догодина трите момичета - Мадлен Радуканова, Боряна Калейн и Ерика Зафирова ще създадат много проблеми на настоящото трио - Невяна Владинова, Катрин Тасева и Сара Стайкова.

-Девойките също се представиха на ниво?
-Разбира се, очарована съм от тях. Всичко това е благодарение на добрата работа на треньорката Валентина Ганева, която се върна от Япония и показва изключителни качества. Там имаме страхотни момичета - Елизабет Йовчева, Полина Иванова, Галатея Герова и Йоана Николова.

-В индивидуалното имаме момичета в перспектива. Какво ще стане с ансамбъла след отказването на настоящия?
-Ако се откажат, ще направим отбор, който да е боеспособен. Към него ще има същите изисквания, каквито са сега към настоящия тим. Винаги има труден период при смяна на поколенията.

-Феновете все още таят надежди, че част от момичетата ще останат и след Олимпиадата в Рио. Има ли такъв шанс?
-Това е решение на самите момичета. Нека те да го вземат. Две от тях са родени през 1990 година (Михаела Маевска и Ренета Камберова), другите три са 94-та (Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова). Ако част от тях останат, ще се прибавят нови момичета. Всъщност, още през юни ще има селекция за попълване на отбора.

-Неприятностите около вас в последните месеци явно не се отразяват на резултатите на момичетата на килима и работата на федерацията?
-О-о, едното няма нищо общо с другото. Аз съм свикнала да разделям нещата и едното не влияе на другото. Резултатите на момичетата са такива заради организацията и добрата работа на федерацията и всички треньори.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВИЖТЕ КАК МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ГИМНАСТИЧКИТЕ В СОФИЯ