Едно от най-новите попълнения на ЦСКА Раул Албентоса се съгласи да даде интервю пред БЛИЦ СПОРТ. Разговорът протече на базата на "червените" в Панчарево, която все повече добива вид на истинско футболно бижу. Пред нашата медия роденият на 7 септември 1988 година защитник разкри, че преди да акостира в ЦСКА, е отказал оферта от друг роден тим.

Испанецът коментира и гола си за Малага срещу колоса Реал (Мадрид) при равенството 1:1 през 2016 година. Двубоят е един от ключовите на "белия балет" в края на сезона, в който губят спора с Барселона за шампионската титла в Примера дивисион. (б.р. - каталунците завършват с 91 точки, а Реал с 90) 

- Разкажи ни къде си израснал?
- От Валенсия съм, от едно село, което се казва Асира. Там бях до 15-годишен. После минах към школата на Елче. Там изкарах 8 години. Като приключих с юношеските гарнитури, започнах да се местя на други места, докато не стигнах Примера дивисион.

- Тренирал ли си нещо друго преди футбола?
- Да, много спортове съм тренирал, но съм най-голям фен на футбола. Харесвам НБА, а също и моторните спортове. Обичам да играя на „Падре” (б.р. – испанска игра), но само, когато съм в отпуск.

- Играл ли си на друга позиция, различна от защитник?
- Преди съм играл и като халф.

- Вече месец си в ЦСКА, как се чувстваш в България?
- Хората ме приеха много добре. Най-важно за мен е да се чувстваш обичан от клуба и феновете, а аз се чувствам точно така.

- Бързо ли успя да се адаптираш?
- Да, аз съм много отворен човек, който обича да има много приятели. Много положителен човек съм.

- С кого си тук?
- С жена ми и децата ни. Съпругата ми се казва Мария, а децата са Люка и Клое. Имам също така един много близък приятел, който живее тук от осем години. Близък приятел е на баща ми. Най-много ми помогна с клуба. А и по-бързо да се адаптирам тук. 

- Имаш ли хоби извън футбола?
- Обичам да прекарвам свободното време с жена ми и децата. Две неща обичам – да пътувам много и да ходя на кино. Иначе тук по-рядко посещавам кината.

- Знаеше ли нещо за ЦСКА, а и за българския футбол, преди да дойдеш?
- Ако трябва да съм честен, много малко, почти нищо. Знаех единствено за ЦСКА.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

- Как се стигна до трансфера ти в ЦСКА. Как те спечелиха?
- Тренирах самостоятелно в Испания. Имах оферти за втора испанска дивизия. Надявах се да остана в Примера или да отида в отбор, който да се бори за титла в своята страна, да играе в евротурнирите. Ние отпаднахме, но вече трябва да мислим за Купата на България и първенството. Не мисля за друго, освен да спечеля двете неща тук.

- Спомена мача със Зоря. Съдиите ли бяха разликата?
- Мисля, че ако имаше ВАР система, щяхме да ги елиминираме. Във втора дивизия на Испания я има технологията, а в Лига Европа ги няма тези неща. ВАР е много важна.

- Връщаме те назад. Как видя дузпата, която бе свирена срещу ЦСКА, и в частност играта ти с ръка?
- Невъзможно е да играя с ръка, а топката да ми спре между хълбока и мишницата. Така си го обяснявам.

- Седмица по-късно не дадоха за вас кристална дузпа...
- Да, това имах предвид. Ако имаше ВАР, щяхме да ги елиминираме със сигурност. Като класа бяхме по-добри от Зоря.

- Спомена, че обичаш да гледаш филми. Кое предпочиташ повече – филмите или книгите?
- Обичам много филмите. Определено филмите пред книгите.

- Кой е най-добрият, срещу когото си се изправял на терена?
- Меси, Меси със сигурност... За мен той е най-добрият в света. Кристиано Роналдо също, но Меси е най-най.

- Най-добрият, с когото си играл?
- Играл съм с много добри играчи – Райън Бабел, Роке Санта Круз. Има някои футболисти, с които съм играл от елита на футбола.

- Приятел си със звезди като Давид Вия и Фернандо Торес...
- Да, мениджърът ни е един и същ с Давид. Разтрогнах с Депортиво (Ла Коруня), въпреки че имах още година и половина от договора, защото не бях щастлив. Можех да остана там и да ми дават много пари, но имах опция да отида с Вия в Япония. Имахме общи приятели, които ни свързаха. Той е един от най-добрите в света, а е такъв и като човек. С Фернандо Торес също сме много добри приятели. Сега съм много близки и с двамата, всеки ден си пишем и говорим.

- Казвали ли са ти, че приличаш на Серхио Рамос?
- Да, да. В отбора понякога ми казват Серхио, но аз не виждам толкова прилика. Може би я виждат във височината и русата коса. Като стил на игра определено повече приличам на Пике, отколкото на Рамос.

-  Вкарвал си на Реал (Мадрид). Какво е чувството и какво си спомняш от този момент?
- Това е просто още един гол в кариерата ми, но с по-голямо значение, защото е срещу Реал (Мадрид). Тогава изравнихме за 1:1, а впоследствие те загубиха титлата в Примера дивисион.


- Кой е любимият ти отбор от дете?
- Като дете бях голям фен на Валенсия. Откакто започнах да разбирам футболa обаче, смятам, че Барселона е най-добрият отбор в света.

- Харесва ли ти в София?
- Да, изненадан съм много положително.

- Харесва ли ти местната кухня?
- Не съм опитвал още традиционно ястие, но храната ви е много вкусна. Зеленчуците са много пресни, не са замразени. Много харесвам суши.

- Кой е най-трудният футболист за опазване? Лионел Меси ли? 
- Меси, да, но определено най-трудни са за опазване нападателите, защото стоят най-много време с теб. Луис Суарес, например, е топ футболист и е много, много труден за опазване.

- Играл си за Дарби Каунти в Англия. Каква е разликата в двете първенства?
- О, разликата е огромна. В Испания има много повече тактика, много по-голямо качество. В Англия се играе много повече на дълги топки, повече сила, както и скорост.

- Какви са личните ти цели?
- Вече казах - искам да печеля титли. Исках да играя и в груповата фаза на Лига Европа, но за съжаление отпаднахме, от което съм малко разочарован. Най-голямото желание в момента е Купата на България и шампионската титла. 

- С какви впечатления си от феновете на ЦСКА?
- С прекрасни, но бих искал и в първенството да идват повече, както беше в евротурнирите. Хареса ми атмосферата, която създадоха в Лига Европа. Ако може да е така всеки мач, защото това ни мотивира. Лично мен много ме мотивира.

- Наближава дербито с Левски. Казаха ли ти вече нещо за него и какво?
- Да, след две седмици е. Казаха ми, че играем на стадион „Васил Левски”, а също, че като заряд е и като Реал - Барса.

- За финал: Какво ще кажеш на феновете на ЦСКА?
- Имах друго предложение от български клуб по Коледа, но казах „Не”. Няма да кажа името му, но не ми хареса. Избрах ЦСКА заради това, че клубът е с най-голямата история в България!
Звезделин ХРИСТОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020