Иван Вуцов бе поредният гост в рубриката „Интервю с..“ в предаването Спорт+ по ТВ+. С пиперливия си език Вуцов коментира проблемите в "Левски" и възходящото представяне на ЦСКА, не спести мнението си за Любослав Пенев и за бъдещето на българския футбол.

-Господин Вуцов, какво се случва с "Левски"?

-Какво да ти кажа..Много трудно се говори в този момент за "Левски", защото няма нищо положително, за което да се хванеш. Играта не е качествена, няма резултати, публиката се отдръпва. В този момент каквото и да кажем – ще бъде все негативно.

-Стана така, че Монтана вече е отбор, с който сините трябва да се съобразяват. Как се стигна до тук?
- На мен лично играта на Монтана срещу "Левски" ми хареса. Не бях гледал победата им над ЦСКА и не знаех какво представляват. Проблемът обаче е друг - "Левски" не може да си позволи да бъде надиграван и побеждаван по този начин. В момента съставът не е качествен и не отговаря на изискванията на синята общественост и публика. Този отбор този сезон ще се бори за местата след третото.

-Кои са най-големите проблеми на състава в игрови план?
-Съставът не е добре подбран, не е качествен. Повечето играчи не отговарят на изискванията да са част от този клуб. С тях не може да имаш претенции за Купата или за шампионската титла. Това е основната причина. Сигурно има причини, които се крият в треньорското ръководство, или в управленските структури. "Левски" се намира във финансов колапс, което също оказва своето влияние. Кой има по-голяма вина – не мога да кажа. Ето, сега всички чакат Димитър Димитров след Нова година. Аз уважавам много Херо, но мисля, че само ще си хване белята с тези хора. Трябва му изцяло нов обор, с качествени играчи, а затова са необходими пари. Не знам как Херо ще се оправи.

-Защо никой не признава, че "Левски" е зле финансово?
-Не знам. Не съм вътре в клуба, за да кажа.

-Победа над Лудогорец, два равни с Марек и Локомотив (Пловдив), а след това загуби от ЦСКА и Монтана. Това какво ви говори?
-Това говори за непостоянство. За смесване на силното със слабото. Мотивацията на този отбор не е на ниво.

-Споменахте за Димитър Димитров. Правилно ли бе решението Херо да дойде в Левски след Нова година?
- Мисля, че Херо за себе си е прав. Ако беше се навил да дойде веднага след махането на Пепе Мурсия, сигурно щеше да внесе някакъв ред. Качествено изменение обаче нямаше как да се получи без пари и качествени футболисти. Херо иска да започне на чисто. Вярвам, че той е най-правилният избор за "Левски". Дано да успее да вкара "Левски" в правия път.

-Защо Тодор Батков мълчи? Не е ли нормално един президент да излезе и да каже на хората защо клубът е в това състояние?
- Не мога да вляза в кожата на Батков и да говоря от негово име. Истината е, че Тодор Батков е притеснителен човек и вижда тези неща, но няма сили да излезе мъжки и да каже какво е положението. Мисля, че той има най-малко вина за това състояние.

-Да, но все пак той е президент на този отбор. Нормално ли е Георги Иванов да поема всички негативи в тази криза?
- Георги Иванов не е дорасъл за това нещо. Много го възхвалявате, но той не е в състояние да поеме тези неща и това се доказа. В световния и европейски футбол няма такъв човек, който да изпълнява всички функции. Това е нереално. Сега с Димитър Димитров също трябва да се внимава. Хората около него трябва да му помогнат, за да не се продължи по наклонената плоскост. Само Херо няма как направи всичко. Отговорността трябва да е разпределена.

-Нормално ли е човек като Наско Сираков да е вън от ръководството на Левски?
- Не е нормално. Сираков е доказан специалист и професионалист. Същото мога да кажа и за Иво Тонев. Трябваше да се намери начин тези двама души да се обединят и да помогнат на "Левски". Всеки от тях е силен в определена област и едва ли "Левски" щеше да е в това положение. За мен е грешка, че Сираков и Тонев са далеч от клуба.

-Очаквали ли сте някога да стане подобен инцидент като този с Ивайло Петев?
- Това не търпи коментар. Това е нещо извън нормалните явления във футбола. Нито съм виждал, нито съм чувал подобно нещо на друго място.

-Как виждате бъдещето на "Левски"?
-Необходимо е да се направи дълбока терапия. Не трябва 5-6 месеца да сме срещу президента. 4-5 месеца срещу треньора, после срещу играчите. Трябва да се намери най-правилното решение за цялата тази каша. Но с такива решения – днес да закърпим тук, утре там – няма да стане нищо. "Левски" се нуждае от сериозна операция, а не от козметични средства за заглаждане ситуацията.

-Какво направи Стойчо Младенов с ЦСКА?
-Стойчо Младенов е професионалист. Бързо и правилно се ориентира в нездравата обстановка в ЦСКА. Неговият състав е по-качествен от този на "Левски". Закупиха се футболисти, които му трябват и могат да изпълнят изискванията му. Качеството на играчите е позитивно. Затова и резултатите са такива.

-Може ли ЦСКА да стане шампион и да се пребори с Лудогорец?
-Може. Аз мисля, че подобен момент не е далеч. Може да стане още през този сезон. Уважавам това, което Лудогорец направи, но при всички положения отборът се изтощава от многото мачове. Многото срещи ще се окажат решаващи, когато шампионатът се преобразува на две шестици. Тогава многото мачове могат да се окажат във вреда на Лудогорец. Сега има срещи, в които могат да се правят ротации в състава. След това ще е по-трудно. Аз мисля, че Лудогорец, ако не в Шампионска лига, то ще продължи за Лига Европа, което още повече ще им натежи.

-Изпълкомът на БФС реши да остави Любослав Пенев начело на националния отбор. Правилно ли беше това решение?
- За мен – да. Мисля, че Любо Пенев показа своите качества. В момента отборът не е в добро състояние и не играе добре, но е необходимо да се кара по пътя, който беше хванат през есента и да се продължи с подмладяването. Мисля, че в отбора сега има играчи, които нямат перспектива и нямаш право да залагаш на тях. Не искам да посочвам имена. С младите може да се направи нещо по-сериозно. Любо внесе ред и дисциплина в начина на игра на отбора. Ако отборът заиграе както през есента на миналата година, може да разчитаме на нещо повече. Тимът има сили да стигне до баражите. Дали ще успеем там – това е друг въпрос.

-Защо в България няма специалисти, при положение, че във футболния съюз са лицензирани 104 човека с лиценз ПРО?
- Не искам да взимам отношение, защото ще бъда атакуван. Ще кажа обаче този лиценз ПРО е само за престиж сред повечето. Количество много – качество малко.

-Кой е най-големият проблем на българския футбол?
- Не мога да определя точно кой е най-големият. Ще кажа, че един от проблемите е, че нямаме в момента качествени футболисти. Нямаме верен и правилен път, по който да изграждаме младите. Когато подрастващите трябва да влизат в мъжкия футбол нишката се къса. Не можем да намерим верния и правилен път.

-Нормално ли е младежите да падат със 7 гола разлика и никой да не обръща внимание на това?
- Груба грешка. Това, че не се обръща внимание, говори за една несериозност към младите футболисти, а всички твърдят, че те са бъдещето. Значи нашият път е задръстен!