Легендата на българския футбол Иван Вуцов напоследък говори рядко, но когато го прави, винаги има какво да каже. Мнението си за любимия Левски и за националния отбор той сподели в предаването "Код спорт" по TV+.

- Г-н Вуцов, следите ли какво се случва в "Левски"?
- Естествено, че следя. Отдавна се знае, че симпатиите и любовта ми са "сини" и това няма да се промени. Естествено е, че ме боли от това, което става. Това ме навежда на мисълта, че Левски се беше запазил уж като по-стабилен и по-сериозен клуб, но тръгна по пътя, по който мина и другия голям клуб и сега страда.

- Изненада ли са според вас оставките на част от УС на Левски?
- Не съм изненадан. Очаквани са и според мен са и правилни. За да си ръководител в клуб като "Левски" е необходимо да имаш достойнство и качества. Не искам да подценявам тези хора, които си подадоха оставките. Вината не е само в тях. Сега много хора и особено привържениците на футбола смятат, че е станало чистилище и всичко, което ще се случи занапред ще бъде по мед и масло. Не смятам, че това е пътят, по който да се очакват резултати, за които се мечтае отдавна. Най-положителното е, че намериха спортно-техническо лице - Люпко Петрович.

- Как ще се справи Николай Илиев, който замени Иво Тонев като председател на УС на "Левски"?
- Не искам да говоря предварително. Дано да се справят. Мисля, че излизането на Иво Тонев и на Наско Сираков от Левски са две загуби за клуба и това е пагубно за по-нататъшното развитие и вкарването на клуба във верни коловози за растежа му и излизането от тази мини криза.

- Не е точно "мини", след като толкова години няма титли.
- Да, думата "мини" трябва да я заменя. Хората отдавна чакат и се надяват. Изненадва ме, че тези млади хора, които сега дойдоха, преди още да са встъпили в длъжност, говорят и обещават, чертаят планове за титла, купа и добро европейско представяне. Ако го направят, ще бъде подвиг и ще трябва да ги позлатим, като имаме предвид в каква тиня бяха затънали досега.

- Защо винаги сте подкрепял Иво Тонев?
- Много хора смятат, че съм личен приятел с него и аз не го крия. Иво Тонев е работно момче, втурва се в дълбоките води, поема отговорност и неща, които трудно може сам да свърши, не намира подкрепа в други хора. Мнозина са настроени негативно към него, защото в "Левски" има отдавна наслоен принцип - "абе, той не е от "Левски"." Какво значи, че не са от "Левски"? Да оставиш привържениците да ръководят клуба във всяко начинание било финансово или спортно-техническо... Това никъде го няма. Да, много запалянковци придружават клуба, пътуват с чартъри, с автобуси, но всяка жаба да си знае гьола. Чакат ги на летището, посрещат ги, радват им се или ги хулят, ако трябва, но не и да казват как трябва да станат нещата.

- В предишни разговори винаги сте изразявал позиция - категорично против за събарянето на стадион "Георги Аспарухов". Сега Левски има една трибуна без козирка. Много красиво, но какво от това?
- Има една българска поговорка - "цървули няма, гайда иска". И ние горе-долу правим нещо, което действително е необходимо, хубаво и важно за един клуб, който иска да мери сили в Европа и да намери загубеното си място, но имаме ли възможност това да го направим? Или ще дострояваме, ще дограждаме - половинчата работа. Ако погледнем Лудогорец  - направиха много добро начинание, но е съобразено с възможностите на града, въпреки че там финансите не са проблем. Проблемът там е, че няма хора, няма кой да дойде.

- Как ще коментирате рокадата, която направиха в Левски - назначаването на Станислав Ангелов за спортно-технически директор и завръщането на Андрей Желязков като главен мениджър?
- Мисля, че завръщането на Андрей Желязков е наложително и правилно, защото той е доказан специалист. Човек, който може, ако му дадат, да се разгърне. Какво може Станислав Ангелов? Едно добро момче, но колко и как ще се развие един Господ знае. Не можем отсега да говорим какво ще бъде.

- Но и не можем да го зачеркнем, трябва да му се даде шанс.
- Шанс трябва да получат. Лошото е, че някои от тези млади хора получават шанс в неподходящ момент, когато няма здрава основа, на която да се стъпи. За да станат нещата добре е необходимо да се погледне още отсега, да се използва присъствието на специалист като Люпко Петрович. Той най-добре знае кои трябва да бъдат привлечени в състава. Не да събираме количество без качество.

- Какъв човек липсва на "Левски" в момента?
- Според мен на първо място липсва единство. Хора като отделни индивиди могат да се намерят, но те са като орел, рак и щука. Всеки има мнение и иска да го каже. Всеки се смята за недооценен, че не е чут или че това, което е казал не е станало. Това непрекъснато дърпа нещата в различни посоки и не може да се намери една-единствена линия, по която трябва да върви този клуб, а и всеки друг, който иска да расте. Вижте и големите клубове, които изживяват своята криза по естествен път като Манчестър Юнайтед или Челси. Тези големи отбори отново тръгват напред, но с ясно очертани фигури, които могат и трябва да изведат отбора там, където трябва и търсят причините не в конкретни хора, а в общата стратегия и политика на клуба. 

- Как гледате на идеята Наско Сираков да стане президент на "Левски"?
- Положително.

- А защо никой не се сеща за него?
- Няма да се сетят, защото не го приемат. Това е едно от нещатата, което Левски, да не казвам българският футбол, не приема. Нещо, като го отрекат, го зачеркват и забравят. Наско Сираков е доказано име и ненапразно с неговото отсъствие изчезнаха и купите, и призовите места. Оптимист съм, но не виждам оптимистични нотки в работата на Левски сега. Апелираме и говорим за млади футболисти и школа, но не виждаме производство, което да е готово, да влезе и да попълва празните места в "Левски". Влизат все недоносени, неготови футболисти. Трябва да ги пращаме някъде по година-две, за да могат евентуално да се обиграят и да влязат. Когато се връщат, стават или скъпи, защото някой ги е взел, или... Левски се препълни с чужденци, които не познават историята на клуба, стратегията, принципа и начина, по който са израствали и са дошли резултатите. Не искам да слагам себе си в тези генерации, които минаха през "Левски", но къде са Сашо Костов, Гунди, Жоро Соколов, Павката Панов, да не ги изброявам всичките, защото сигурно ще пропусна някой... Тези хора бяха носители или продължители на традицията, която беше започната отдолу. Сега кой започва тази традиция? Монсула-Гонсула - разни, които не можеш да им кажеш имената.

- Ясно ли е откъде се финансира Левски и има ли пари в клуба?
- Това не мога да кажа. Много ми е интересно, но самият факт, че намират пари, изкачат от един връх на друг и изведнъж казват, че слагат някакъв лимит на това, което ще се дава за селекция... В следващия момент излиза някой, според тях "супер талант", а такъв аз не видях досега да бъде доведен  и се хвърлят много пари. Ето оттам идва разногласието в самите играчи. Едни са нископлатени, други са миропомазани, трети са с очаквания без покрития. Затова нищо не се извършва, както трябва. Именно тук трябва да бъде и голямата роля на Люпко Петрович. Трябва да се докарат такива футболисти, на които да се даде, но и те да дадат.

- Явно много разчитате на Люпко Петрович.
- Определено трябва да се търси човек. Доказахме, че в България няма специалисти. Има такива, които сме ги изпуснали. Добрите ни специалисти са навън. Към тях гледаме с ненавист, със злоба. Защо получават толкова пари? Как може? Ами, ще получават, защото той е Димитър Димитров и затова ще получава. Може да има слабости, но той е местен човек и познава психиката, манталитета, историята, стратегията на този клуб. Готов е да търси попълнения и от български футболисти. Готов е да сложи и една вярна основа в работата на детско-юношеската школа. Колко директори, колко ръководители на школата сменихме и то за кратко време...

- Спираме с темата "Левски". Трябва ли ЦСКА да играе в "А" група или Висшата лига?
- Определено трябва. Не говоря, че трябва да се направят отстъпки и да се върнат нещата по старому, и да се простят грубите грешки, които допуснаха някои ръководители в този клуб, затлачиха го и го пратиха там, където не му е мястото. От това нещо губи само българският футбол, футболната общественост, запалянковците. Няма ги дербитата, улесни се пътят на някои отбори, които с лекота се наместиха на местата на извадения ЦСКА, на извадения "Литекс", на западащия "Левски". Дойдоха отбори като "Берое", "Черно море".

- Не останахте ли обиден или огорчен от това, което направиха националите ни в Япония? Загуба с 2:7 от домакините, след това с 0:4 от Дания. 11 гола за два мача.
- Не мога да бъда безразличен, не мога да бъда и оптимистично настроен от това, което се получи. Крушката си има опашка. Не може с такова виждане на ръководството, с този треньор, който го събличаха и размятаха като знаме, да чакаш нещо. И на тръгване да каже такива неща. Поне бъди скромен! Не го познавам това момче. Нека не ме разбира, че имам някакво отношение към него, но той още не се е качил на самолета и казва: "Ние отиваме да вземем купата "Кирин!" Чакай, бе! Ти не знаеш какво ще бъде, какво представлява твоят отбор и отиваш да говориш тези неща. Станахме за посмешище и на българския волейбол. Пламен  Константинов казва: "Ние няма да станем като националния отбор по футбол!" Това са нереални преценки въз основа на това, което притежаваш. Може би ти се иска да отидеш в Япония и да смяташ, че тя е страна, която е далеч от големия футбол, но недей така. Япония беше домакин на световно първенство. Япония е в друг континент и също има своя напредък и прогрес, а ти с една дума да го отречеш...

- Трябваше ли да се отиде на това турне, при положение, че повечето от футболистите вече бяха в почивка, събираха ги от плажовете. Имаше ли логика в това?
- Това е дискусионен въпрос. Аз също имам мнение и то е двуяко. Ние трябва да намерим партньори, да търсим по-конкурентноспособни отбори, които да ни помогнат, тъй като квалификациите за световното първенство в Русия "чукат на вратата". Ние трябва да имаме готов отбор и противници, с които да премерим сили и възможности, но не да се хвърляме наляво-надясно и отпред-назад. Победите над Португалия и Македония ни изиграха лоша шега.

- Ръководи ли се добре българският футбол?
- Да не започваме този въпрос. Ще се предпазя от мнение, защото би било изтълкувано по обратния начин.

- Едва ли някой ще си помисли, че искате да се върнете във Футболния съюз.
- Трябва да е ненормален, ако го мисли с моите години и с този бастун, да тръгна да се връщам на това място, но по принцип трябва обновление. Хората, които ръководят футбола не са възрастни, но трябва да се намери начин да се активизират и да се потърси по-голяма отговорност. Да се намерят хора, които действително ще живеят с това нещо.
КРАСИМИР МИНЕВ/ВЛАДИМИР ПАМУКОВ/ТВ+