Остава ден до Вечното дерби между Левски и ЦСКА. По този повод БЛИЦ СПОРТ се свърза със „синята“ легенда Иван Вуцов, който сподели пред медията ни най-ярките си спомени от сблъсъците между двата тима през годините, както и очакванията си за предстоящия такъв в събота.

- Г-н Вуцов, в събота предстои поредното издание на големия сблъсък в родния футбол между Левски и ЦСКА. Вие сте бил пряк участник в много дербита. Кое е оставило най-ярък спомен в съзнанието Ви?
- Безспорно никога няма да забравя победата ни със 7:2 през 1968 година. И до ден днешен си спомням всичко. Преди мача всички ни считаха за абсолютни аутсайдери. Очакванията бяха да паднем с много. Ние обаче знаехме, че това няма да стане. Бяхме пределно мотивирани да опровергаем всички и го направихме.

- Какво се случи тогава на терена? Казахте ли си нещо докато излизахте или по време на мача?
- Не, нищо. Говорихме си преди мача. Знаехме, че трябва да победим. На терена нямаше място за приказки. Трябваше да играем и го направихме по най-добрия начин. Не се притеснихме, че ни поведоха рано. Бързо изравнихме и после направо ги размазахме. През целия мач не им оставихме шансове и записахме една от най-славните си победи срещу ЦСКА.

- А след мача? Имаше ли голяма еуфория в съблекалнята?
- Е, чак еуфория не бих казал. Радвахме се много, но това беше нормално. След мача отидохме в ресторанта, където се хранехме редовно и се почерпихме. Всичко обаче беше в границите на разумното. Не сме прекалявали.

- Феновете сигурно са ви спирали по улиците да ви поздравяват?
- Не бих казал, че е било чак така. Бяха много щастливи, но тогава все още го нямаше това напрежение между привържениците на двата отбора. Левскарите просто бяха много повече. ЦСКА впоследствие набра популярност.

- През 1976 година Левски и ЦСКА играят финал за Купата на Съветската армия? Вие сте треньор  на „сините“, а тимът бие с 4:3. По време на мача обаче има грозни сцени. Мнозина твърдят, че тогава е най-масовото сбиване между играчи на двата отбора. Какво си спомняте от срещата?
- Да, имаше грозни сцени. Напрежението ескалира, но за онези времена, за онези дербита, това беше нещо нормално. Или, хайде, да не е било нормално, но не беше нещо кой знае какво. Тогава всички играеха за емблемата. А, сега… Дербито вече не е същото. Просто избледня. Чужденците в двата отбора просто не знаят какво означава да играеш със сърце за Левски или ЦСКА. Идват за пари, играят и си тръгват. Няма вече заряд в тези мачове, няма го и това вълнение около тях.

- Мнозина определят ЦСКА като фаворит в сблъсъка в събота. Каква е Вашата прогноза?
- Не мисля, че ЦСКА е фаворит. Какви се доводите, за да бъдат фаворити? Не мога да дам прогноза. Не съм силен в тях. Едно обаче мога да кажа – победителят в събота ще завърши пред съперника в класирането. Този мач според мен ще реши второто място.
Светлин ТОНЕВ / БЛИЦ СПОРТ