Бившият вратар Ивайло Крушарски, който вече е футболен агент, разказа подробно пред БЛИЦ TV за проекта си "БГ Футболни проби". Първите две издания на събитието преминаха при сериозен интерес, предстои трето - на 18 юни в Бургас (стадион "Лазур"). 

28-годишният Крушарски, който е юноша на ЦСКА, обясни колко много БФС, и по-специално Борислав Михайлов, му помагат в името на каузата - футболистите с качества да бъдат забелязани от клубовете и да продължават развитието си - у нас или в чужбина. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Преди време Крушарски стигна до пробен период в Уест Хям именно след участие в английския вариант на проекта.  

- Ивайло, знаем, че помагаш в откриването на футболни таланти, разкажи повече за проекта?
- Организирам един иноваторски за България проект, който се казва "БГ Футболни проби". Неговата цел е да се даде път и възможност на таланти и други млади футболисти, които са останали незабелязани и са пропуснати от големите отбори или са в големите отбори като Левски и ЦСКА и да им дадем шанс да се развият в чужбина. Това е една платформа, която да покаже футболистите. Възрастовата граница на включващите се в проекта е от 8 до 22-годишна възраст. Диапазонът е доста голям, цели се защото преходът в България от юношески към мъжки футбол е по-труден и това е целта - да се помогне на футболисти, които тепърва преливат от юношеския към мъжкия футбол, да имат развитие. Първото издание започна на 3 март в базата на националния отбор в Бояна. Включиха се около 70 човека. Премина много добре, бяха харесани 16 футболиста от това събитие и получиха шанс за развитие в различни отбори от България и чужбина. 

- Как протича събитието и кои треньори се включват в него?
- Провежда се от трима треньори. Събитието е в един ден. Присъстващите се разделят на възрастови групи. Всяка тренировка е около 3 часа. Първият час и 15-20 минути е изцяло техническа тренировка, която цели да покаже техническите качества на футболистите - силните и слабите им страни. И след това се завършва с игра, която е около час и 10 минути. Тренировката е по английски стереотип. Пренасяме я в България от нашия партньор в Англия. Аз лично участвах в оригиналния вариант на този проект в Англия. Бях скаутиран от него и ме взеха в дублиращия отбор на Уест Хям. Лично се убедих как работи този проект. Бях на 22 години тогава. Записах се за програмата, въпреки че имах отбор в България. Тогава беше трансферният летен период и реших да отида в Англия и да се пробвам точно в този проект, защото чух много добри думи. Отидох, направих една тренировка и още в нея ме забеляза скаут на Уест Хям. Две седмици бях на проби при тях. Бях харесан, видях, че този проект работа. И всъщност скаутът, който тогава ме забеляза и ме взе в Уест Хям, той ми предложи да внесем проекта в България.   

- Има ли вариант някой от талантите, които откривате, да замине за Англия?
- Да, разбира се. Работим с английски отбори. За събитието в Бургас на 18 юни (на стадион "Лазур") ще присъстват скаути на Уотфорд, Уест Хям и Кристъл Палас. В момента един от тези отбори е подел инициатива да кани колкото се може повече футболисти на проби от тази част на Европа, така че се надяваме да изкараме колкото се може повече деца в чужбина. 

- Как желаещите могат да се включат в проекта, предполагаме, че има такса?
- Заплаща се такса за участие за самото събитие. Тя е по-скоро символична, не достига дори за покриването на разходите по самия проект. Желаещите да се запишат могат да го направят в социалните мрежи, по телефона, директно, свързвайки се с мен и колегите ми.   

- Определено има разходите по организацията, след като каните и скаути от Англия. Кой ви помага?
- В момента единствено си сътруднича с БФС. Искам да благодаря на президента Борислав Михайлов, който подкрепя инициативата и спомага за развитието на проекта. 

- Разговаряхте ли? 
- Да, разговаряхме. Проведохме разговор и беше доста ентусиазиран, когато чу идеята. Много му хареса и каза "Какво трябва да направим, за да помогнем на децата?". БФС ни сътрудничат и ни помагат с организацията. 

- Сподели, че сте одобрили 16 деца в първото издание на проекта. Къде продължиха развитието си?
- Скаутите, които каним, са на всички отбори у нас - ЦСКА, Левски, Лудогорец, Ботев (Пловдив), Локомотив (Пловдив), Славия и др. Всички те присъстват плюс чуждестранните скаути, които каним от Италия и Англия, имаше от Болоня, Арсенал и др. Някои деца отидоха в Ботев (Пловдив), Лудогорец, ЦСКА и Левски. Има интерес към деца, които ги искат на проби в Италия. Водим разговори с родителите им. Отскоро съм футболен агент, доста футболисти се свързват с мен. Интересното беше, че на 25 април на проекта в Стара Загора дойде участник от Казахстан. Играл е в школата на Кайрат и иска да го представлявам. Записват се и участници от Испания, Швеция и Германия. Тепърва събитието ще се разраства. На последното събитие на 25 април бяха харесани 14 футболисти, някои бяха поканени в Хебър и в Лудогорец II. Проектът има доста голям процент успеваемост. Скаутите са доста изненадани. Самите те дори не очакват може би да присъстват толкова качествени футболисти, които те са пропуснали. 

- Разкажи повече за кариерата си, защо се отказа рано? 
- Започнах в ЦСКА, юноша съм на клуба. След това обиколих доста отбори в България и чужбина - Локомотив (Пловдив), Локомотив (София), Спартак (Варна) и др. Голямото разочарование беше, когато се прибрах от Уест Хям. Тогава продължих кариерата си в Струмска слава (Радомир) в "Б" група. Голямата разлика в професионалното отношение в Англия и това в България по-скоро ме разочарова. Искам да променя нашата реалност, да покажем нов стереотип на работа и затова се захванах с проекта. Скаутската мрежа у нас е доста слаба. 

- Да се върнем с пробите ти в Англия, имаше ли вариант да останеш там?
- Да, можеше да бъде преотстъпен в отбор от Лига 1. Бях на 22 години. Отказах, тъй като бях подведен, че като се върна в България ще ми бъде намерен отбор, който е в първа дивизия в Европа. Послушах и се прибрах, но бях получил грешен съвет. Може би трябваше да остана.

- Помниш ли първата си тренировка с мъжкия тим на ЦСКА?
- Беше в Панчарево и трябваше да пътуваме от стадион "Българска армия" до там. Когато се качих в клубния автобус, сърцето ми се разтуптя. Попаднах сред звезди - Бадема (б.р. - Емил Гъргоров), Toшко Янчев, Владо Манчев, Ивайло Петров-Пифа беше вратар. Само сериозни имена. Бях доста притеснен, но след първите 15 минути на тренировката се отпуснах.  

- Знаеш колко трудна е стъпката от юношеския към мъжкия футбол. Голяма част от игралите в Елитната юношеска група до 19 години няма да получат шанс в отборите си, какво се случва с тях и идват ли при вас такива футболисти?
- Всяка година в юношите, които завършват до 19 години излизат по 2000 човека. От тях едва двама или трима получават шанс да продължат в мъжкия футбол. Заради това нашият проект обхваща и тази възраст - до 22 години. Идеята е да тренират на професионално ниво, да покажат качества и да получат възможност да продължат кариерата си, а не да ходят да работят нещо извън футбола. Принуждават се да търсят препитание поради ниското заплащане в българските отбори и липсата на шанс да се покажат. И точно тук идваме ние - да покажем тези футболисти и младите таланти.  

- Би ли разказал повече за престоя в Уест Хям? Имаше ли възможност да тренираш с първия отбор?
- Бях две седмици на проби. Тренирах с първия отбор в паузата за националните отбори. Уест Хям имаше трима вратари тогава, които бяха национали. И ни качиха от втория в първия отбор. Беше невероятно. Преди това имаше световно първенство, някои от играчите ги гледах по телевизията, а след това се оказах в една съблекалня с тях. От едната ми страна стои Пабло Сабалета, а от другата Марк Ноубъл. Сядаш между двама играчи, които имат по 400 мача във Висшата лига. Говорихме си, не се правят на звезди, бяхме като равен с равен. Беше интересно да си комуникираме. Да, питаха ме откъде съм. В една от тренировките блъснах доста сериозно Сабалета при спорна топка. Треньорът се притесни, защото имаха сериозен мач след това. Размина се с контузията, но му оставих следа от бутони. Но това е нещо невероятно във футбола. Пожелавам на всички да играят на доста високо ниво. Смятам, че в България има много футболни таланти, които остават незабелязани и затова се захванах с проекта. Ние им даваме пътят за развитие. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: Калоян ГЕНЧЕВ

Снимки: Георги КОЛЕВ