Капитанът на младежкия ни национален отбор Петко Христов се завърна от Италия, където играе за Бишелие. 21-годишният централен защитник е под наем от Фиорентина в третодивизионния тим, където трупа опит. Клубът от Серия "А" закупи Христов от Славия през лятото на 2017 година. Талантът е амбициран да се наложи при "виолетовите". 

Христов даде интервю за БЛИЦ, разказвайки за обстановката в Италия, която е парализирана заради коронавируса. 

- Петко, здравей, кога се прибра от Италия и къде си в момента? 
- Здравей, върнах се в България преди дни и в момента съм под карантина. В къщата ни на село съм, близо до Пловдив. Цялото семейство сме тук. Имаме голям двор и е много добре, защото мога да тренирам на открито. Всеки ден с брат ми тренираме, чакам да приключа карантината. Никъде не съм излизал, откакто се прибрах.

- Проверяват ли те дали си на адреса?
- О, постоянно. Вече пет пъти полицаите идваха. Като се прибрах от Италия, ми премериха температурата на летището, прегледаха ме и доктори. Подписах документа за карантината и посочих адреса на къщата ни в село, защото прецених, че е по-добре да съм тук и да тренирам на двора, отколкото да стоя затворен в апартамент в София. 

- Трудно ли се завърна от Италия?
- Да, не е лесно в тази обстановка, защото почти няма полети. Исках по-рано да се прибера, но не намирах билети. Свързах се с Ради Цонев (б.р. - юноша на Левски, който също играе в трета дивизия на Италия, в Монополи). С него успяхме да си организираме нещата и отлетяхме от Бари. Първо до Рим, после до Брюксел, а от там направихме връзка за София. Обиколихме Европа, но се радвам, че успяхме най-после да се приберем.

- Каква беше ситуацията в Бари, преди да тръгнеш? 
- В областта Пулия, в която сме с Ради Цонев, нямаше заразени от коронавируса, но иначе, знаете, в Италия като цяло е ад. Мерките обаче бяха доста сериозни и всички ги спазваха. Хората бяха с маски и ръкавици, не излизаха навън. На летището в Бари почти не видяхме хора, не беше като преди. Хората излизаха единствено до магазина да напазаруват. То и няма къде другаде, защото всичко е затворено. Извънредното положение в Италия е до 3 май. Допреди месец можех да излизам да бягам в парка, но после го забраниха и бях принуден да тренирам в апартамента, в който живея. А когато ходех до магазина, постоянно ме спираха полицаи и ме разпитваха защо съм навън и къде отивам. Клубът ми Бишелие ме пусна да се прибера в България. Казаха на всички чужденци, че можем да си ходим. Момчетата от Франция си заминаха по-рано, но аз трудно си организирах пътуването. Все нямаше полети и се наложи да чакам. 

- Имаше ли уплаха от теб поради факта, че все повече хора в Италия се заразяват с COVID-19? 
- Не. Не се плаша от коронавируса. А и като стоиш затворен вкъщи и спазваш мерките, няма от какво чак толкова да се притесняваш.

- Кога ще се върнеш в Италия?
- Няма яснота все още. Може би средата на май или в края на май ще подновим тренировки, но още не е сигурно. Чакам да ме уведомят. 

- Имаше ли някакви симптоми, тества ли се за COVID-19?
- Не съм се тествал, не съм имал симптоми.

- Собственост си на Фиорентина. Трима играчи на "виолетовите" бяха заразени...
- Да, Патрик Кутроне, аржентинецът Херман Пецела и сърбинът Душан Влахович имаха коронавирус, вече са добре. Поддържам връзка с тях, най-вече с Влахович. Бяха заразени и се оправиха.

- Какво ти разказаха?
- Казваха ми, че се чувствали много отпаднали, боляло ги е гърлото. Радвам се, че бързо се оправиха.

- Кога за последно беше във Флоренция?
- Допреди шест месеца бях с Фиорентина, после заминах за Бари, за да играя за Бишелие. Искам да се върна във Флоренция и да пробия в Серия "А", към това се стремя. 

- Доволен ли си от представянето си в Бишелие? 
- Да, добре се представих в мачовете. Изиграх 25 срещи като титуляр. Трупам опит, това е много важно за мен. Неприятното е, че доста мачове паднахме с по 0:1. Силите са много изравнени, записахме и равенства 1:1, просто нямахме късмет. Целта е да не изпаднем. Много млад състав сме, титуляри са момчета от набор 1999, 2000, дава се шанс дори и на родени 2002 година.

- Готов ли си за първия отбор на Фиорентина?
- Да, готов съм. След края на сезона с Бишелие отново се завръщам във Флоренция и ще водя подготовка с Фиорентина. Ще се боря за мястото си, амбициран съм да се докажа. Имам договор до 2022 година. 

- Съжаляваш ли, че от Бишелие не те пуснаха за контролата на националния отбор с Беларус? 
- Датата беше неофициална в календара на ФИФА и УЕФА, президентът на Бишелие реши да не ме пусне, защото имахме мач, в който играх. Много съм благодарен на селекционера Георги Дерменджиев. Надявам се отново да се обърне към мен и да бъда част от отбора. 

- И може би искаш да играеш двойка централни защитници с брат ти Андреа?
- Дано. И двамата много го искаме. В Славия преди играхме заедно, надяваме се някой ден и в националния отбор.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ