Капитанът на Левски Иван Горанов даде откровено интервю пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов:

- Какво е да си капитан на деветима чужденци и един българин?
- Капитан съм на Левски, а дали са чужденци или българи - няма значение. Чувството да си капитан на Левски е уникално. Огромна чест е за мен и съм щастлив, че в момента съм капитан и се радвам за това нещо.

- Смятал ли си, че на 26 години ще станеш капитан на един от най-големите отбори в България?
- Да бъда честен - не съм смятал, че толкова бързо могат да се случат нещата. Но заради това животът е интересен, защото не знаеш както те очаква.

- По-силен ли е Левски от миналата година?
- В момента сме по-силен отбор, макар че няма промяна във футболистите. Новият треньор Славиша Стоянович промени доста към позитивно нещата. По-силни сме в момента от миналата година, когато не бяхме постоянни, докато сега държим добро ниво и се опитваме да го подобряваме.  

- Загубихте от Локомотив (Пловдив) и Лудогорец, но победихте ЦСКА. Означава ли това, че Левски ще гони шампионската титла?
- Да, неприятна загуба в последния мач. Опитваме се да я забравим. Мислим за следващия мач, защото той наближава. Опитваме се да побеждаваме във всеки мач. Пред Левски винаги амбициите са за титла, ще гоним целите до последно. 

- Преживя ли вече кошмара от загубения финал от Славия?
- Сигурно завинаги ще остане неприятен спомен. Мисля, че няма да мога да забравя това нещо, но ние сме професионалисти, нормално е да изпадаме в подобни ситуации и да се опитваме да не мислим за тях. Трябва да гледаме позитивно на нещата и да постигаме успехи. 

- Има много коментари по отношение на феърплея в българското първенство. Питам те директно: честен ли е шампионатът?
- Не съм аз човекът, който да коментира честен ли е шампионата. Последните дни доста хора коментираха това нещо. От мен се иска да играя футбол, не мога да коментирам тези неща.

- Да, но си капитан на Левски, вътре си в играта...
- Ще си го запазя за себе си. Не искам да изпадам в подробности и коментари. Всеки човек има право на мнение, всеки вижда каква е ситуацията. Всеки може да мисли каквото иска. Мен ме интересува моят отбор да е добре, да побеждава и да играем футбол, който да радва нашите прекрасни фенове, на които много съм благодарен за подкрепата. Уникална подкрепа ни оказаха в последния мач. 

- Гледайки мачовете в Шампионска лига, в кой отбор се надяваш да попаднеш някой ден?
- Стига да бъда в Шампионска лига, нямам претенции за отбора. Бих искал с Левски да играя в Шампионска лига. Другият отбор, който харесвам от малък, е Арсенал. За жалост, и те в момента не са в Шампионска лига. Искам с Левски в Шампионска лига.

- Играл си с много чуждестранни футболисти. Каква е разликата между българските футболисти и футболистите от световна класа?
- Това, което гледам в Левски, опитваме се да попиваме от Обертан, който е играл на доста високо ниво, да попиваме и да се подобряваме, стремейки се и ние да достигнем това високо ниво, което всеки желае да постигне в даден етап от кариерата си. Но трябва много работа, това е истината. 

- Какво е обяснението ти, че през последните години българският футбол загуби своя блясък и класа?
- Последно време нещата вървят в положителна насока с оглед резултатите на националния отбор. Следя и юношеските гарнитури, в които има доста талантливи футболисти. Мисля, че нещата се развиват в положителна насока. 

- Видях една твоя снимка, която ми направи силно впечатление - ти и капитанът на ЦСКА Николай Бодуров. Трябва ли да има обединение в името на националния отбор, за да се преодолее омразата между двата гранда?
- Разбира се, че трябва да има такова нещо. Трябва да уважаваш всеки колега. Уважавам всеки футболист, срещу когото играя, разбира се както и съотборниците ми. В името на националния отбор трябва да се забравят тези неща, след като ни извикат на лагер. След това, когато се завърнем в клубовете си, нещата стоят по друг начин. 

- Какво мислиш за противопоставянето в обществото между Стоичков и Гунди? Редно ли е да се съпоставят тези двама велики български футболисти?
- Въобще не е редно, не трябва да има подобно съпоставяне. И двамата са велики и въобще не трябва да бъдат сравнявани. 

- Кой ти е кумир?
- Доста са, ако тръгна да ги изброявам няма да стигне времето. Радвах се доста на играта на Мартин Петров. Правеше ми доста приятно впечатление, Бербатов също. Много добри футболисти, които са прославяли България.  

- Част си от националния отбор, често пътуваш за мачове в чужбина. Какво смяташ за младите сънародници, които напускат държавата?
- За жалост, напоследък и аз имам доста приятели, които се ориентират към чужбина. Това не е радващо, но може би всеки търси най-добрия път за себе си, за своето развитие. Тук явно не се предоставят тези възможности. Но се надявам в някой етап от живота си да се завърнат и да са си отново вкъщи.

- Ти обаче искаш да останеш в България, за което говори факта, че в момента решаваш листовки за шофьорските изпити.
- Да, голям проблем са тези шофьорски изпити, но наистина в момента съм много щастлив и не мисля да ходя някъде. Тук се чувствам прекрасно. 

- Да, България е прекрасна държава, но има война по пътищата. Обещаваш ли да караш по-внимателно?
- Да, определено, обещавам. Ще бъда много внимател шофьор.

- Какво би пожелал на читателите на БЛИЦ?
- Бъдете живи и здрави. Обичайте България и Левски.

ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

ОПЕРАТОР: СЪЙКО СЪЕВ

 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019