Новият треньор на Черноморец Димитър Димитров даде дълго интервю за агенция БЛИЦ. Специалистът говори за бъдещето на бургаския клуб и престоя си в Саудитска Арабия. Херо каза защо отказа на “Левски” и какво мисли за скандала с Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед.

-Г-н Димитров, честито завръщане в Черноморец, как се чувствате?
-Благодаря, вече съм си у дома, добре съм. Ако мога да кажа подобно нещо, тъй като неприятни неща ме посрещнаха в Бургас.

-Какво имате предвид?
-Имам лични проблеми, заради които дори мислех да не работя известно време.

-Затова ли отказахте на “Левски”? Изкараха ви, че сте забили шамар и сте излъгали “сините”.
-Нека веднъж завинаги изясня случая. Никога в живота си не съм лъгал. Държа на честната дума и винаги е било така. Върнах се от Саудитска Арабия и в Бургас ме посрещнаха с неприятности. Наистина мислех една година да не работя като треньор. Имах оферта от националния отбор на Оман. Отказах я, нямаше как да пътувам отново в чужбина. Не съм излъгал “Левски”. Ако Гонзо е на мое място, съм сигурен, че ще ме разбере. В това време хората от Черноморец бяха разбрали, че съм в Бургас и ме потърсиха. Предложиха ми да помогна с каквото мога и приех. Пак ви казвам, не съм си правил планове да работя в Черноморец, ако такива са мислите на някои хора. Но трябва да остана в Бургас, понякога има неща, които са по-важни от футбола и кариерата. Малко ми е болно, че излъгах хората от Оман и Саудитска Арабия. Обадих им се, че няма да мога да отида и да работя с тях.

-Как ви се струва Черноморец?
-(въздиша) Тежко е положението. От два дни съм в България и по-точно в Бургас. Затрупаха ме със записи на мачове на тима. Пламнала ми е главата. Единственото, което ме притеснява, е липсата на време. Дойдох късно, а останалите клубове вече са направили селекциите си. Аз тепърва трябва да набелязвам имена, да преговарям с тях. Моята философия е да привличам млади таланти, които да развивам и ако може да са без пари. Почти винаги съм успявал да избера точните футболисти. Само ще ви дам пример, когато бях в Черноморец предишния път, взех Мишел Платини, Марсио Нуньо и Дуду. От тях тримата клубът е взел над 1 милион евро.

-Какво не ви харесва в играта на отбора?
-Гледах само няколко мача, но вече говорих с хора от клуба, мои приятели и специалисти от Бургас. Отборът е на изключително ниско ниво. Ако сезонът започваше от зимата, Черноморец щеше да изпадне. Не може да сме спечелили само 9 точки. Иска ми се отборът да играе нападателен футбол, да задържа повече топката.

-Вече наясно ли сте кои ще освободите от сегашния състав?
-Не мога да ви кажа, но трябва да се реже до кокал. Много от футболистите не стават за Черноморец. Ще имат обаче време, за да докажат качествата си. Знаете каква беше политиката на клуба миналата есен и след това какво стана. Привличаха се безброй много чужденци, които после напуснаха. Треньорите преди мен разполагаха със солидни финанси, а сега аз няма да разчитам на такива. Ще работя със свит бюджет, но ще се оправим. Не съм от тези, които хленчат и се оплакват.

-Знаете ли кои и колко футболисти ще привлечете?
-Още е рано да кажа. Може би ще взема няколко момчета от Черноморец (Поморие). Те обаче не са готови да са гръбнака на отбора в “А” група. Ще се опитам да ги внедря полека-лека в състава, да се обиграват, но не мога да чакам чудеса от тях.

-Какви са целите ви за следващия сезон?
-На първо място искам да изградя стил. Това за мен е най-важното. През следващия сезон ще сглобяваме състава. Вече от втората година можем да говорим за някакви цели и класирания. Ако сега кажа, че гоним класирания в тройки, четворки и т.н., ще съм най-големият лъжец.

-Предстои мач на националния отбор с Черна гора. Какво очаквате от него?
-Надява се да победим. Не ми се ще да надценяваме толкова съперника. Да, вървят добре, не са допуснали гол, но нашият отбор има шансове. Очаквам футболистите, които играят в чужбина, да изнесат тежестта на двубоя и да вземем трите точки.

-Вашето мнение за скандала с Димитър Бербатов.
-Аз имам слабост към Митко. Знаете, че дебютира под мое ръководство в националния отбор в контрола с Гърция през 1999 година. Какво да кажа? Болно ми е като българин, че се случи подобно нещо. Бербатов заслужаваше да попадне в състава. Сър Алекс, ако ще и Господ да е, не трябваше да вади Митко от групата. Аз не бих се лишил от услугите на голмайстора на Висшата лига. Далеч съм от мисълта да съветвам, коментирам и говоря по адрес на Фъргюсън. Може да е с много опит, възможности, трофеи и т.н., но действията му ме изумиха.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ