Треньорът на Черноморец Димитър Димитров сподели пред БЛИЦ какви са очакванията му за предстоящото на 3 март от 16:00 часа дерби с “Левски”, страхува ли се от съдиите за мача и какви са най-големите му проблеми. Като бивш наставник на “сините” той коментира и предстоящото изграждане на новия стадион “Георги Аспарухов” и напрежението, което съпътства всички наставници на “Герена”.

- Г-н Димитров, готов ли е Черноморец за мача с “Левски”?
- Дали сме готови, ще се види на терена. Сега няма какво да говорим предварително. Истината е, че с "Левски" сме от различни планети. Двата отбора сме точна противоположност. "Сините" направиха добра селекция, привлякоха доста футболисти, докато ние продадохме най-добрите ни играчи. Но естествено, ще се опитаме да им се противопоставим.

- Поискахте публичен жребий за определянето на съдията. Страх ли ви е от рефера?
- Не, това беше в отговор на искането на "Левски" да има допингконтрол. Казах "добре", но, за да е феърплей всичко и реферът трябва да бъде определен публично. Мисля, че не съм обидил никого, макар че веднага се намериха хора, които се засегнаха от думите ми.

- И все пак, страх ли ви е от съдията?
- Нека не насаждаме излишно напрежение...

- Доста често реферите са ви ощетявали. Има ли съдия, за който знаете със сигурност, че ще се справи с мача?
- То не е трудно да се свири. Има много рефери, които могат да ръководят този мач, но ако бъдат оставени на спокойствие. Ако не ги натискат.

- Продадохте най-добрия си нападател - Яник Боли, а като че ли не привлякохте негов заместник. Как ще изглежда Черноморец в офанзивен план?
- Разделихме се с двамата ни най-добри нападатели. Не е само Боли, и Венци Христов си тръгна, а той беше сред основните ни голмайстори. Но не е лесно на 2-3 месеца да намираш класни играчи, които хем да са без пари, хем да не искат големи заплати, че и да стават за отбора. Най-лесно е да правиш селекция с пари. Отиваш, гледаш, харесваш някой, и го плащаш. Но в условията, в които ние работим, е трудно. Но в крайна сметка ще излезем с каквото разполагаме.

- През есента изпълнителният директор на Черноморец Пламен Киряков обяви като цел третото място в класирането. Сега каква е реалната ви цел?
- Няма как да говорим за цели и класиране, защото постоянно променяме състава. Продаваме най-доброто. Не задържаме никого, не надграждаме, а започваме от начало. Тази политика за нас не е много лоша, защото от трансфери сме изкарали 4-5 милиона лева, но е трудно да говорим за цели.

- Предполагам сте разузнал "Левски". По-силен или по-слаб е съперникът ви спрямо есента?
- Няма причина да е по-слаб. С кой от водещите играчи се раздели "Левски"? Задържаха основния състав, взеха си 4-5 нови попълнения. Няма логика да е по-слаб. Трябва да е много по-добър.

- Като човек, печелил трофеи на стадион "Георги Аспарухов", как гледате на събарянето на стадиона и изграждането на ново съоръжение?
- Нов стадион е много добра придобивка за всеки отбор. У нас, в интерес на истината, нямаме качествени стадиони и всеки нов стадион трябва да се приема с радост.

- През зимната пауза избухна война между треньора на "Левски" Илиан Илиев и Иван Вуцов. Вие сте работил на "Герена" и знаете атмосферата в клуба. Илиан ли преигра или Вуцов не беше прав?

- Не ми задавайте този въпрос. Не е коректно да го коментирам, защото в момента съм в Черноморец, а не в "Левски". Имам си мнение, но не е сега времето да го споделя.

- Има ли много напрежение на "Герена"?

- Разбира се, че има напрежение. Там ситуацията е титла или провал. Но пък от друга страна и всичко ти е осигурено - селекция, подготовка, база, организация. Това са много важни неща. Но е факт, че там може да успее само треньор, който издържа на напрежението.

- Ако Черноморец победи "Левски," напрежението на "Герена" ще се повиши...

- Ако Черноморец победи "Левски", аз ще се радвам заради победата на моя отбор, а не заради това, че съм повишил напрежението на "Герена". Аз искам моят клуб да върви напред, а не да преча на колегите.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ