Легендарният треньор Отмар Хитфелд, селекционер в момента на националния отбор на Швейцария, спечели Шампионската лига с Борусия (Дортмунд) през 1997 година и с Байерн (Мюнхен) през 2001 година. 64-годишният швейцарски специалист даде интервю пред „Билд” преди германския финал в най-престижния европейски клубен турнир този сезон на „Уембли” в Лондон на 25 май (събота).

- Кой ще спечели купата?
- Това е мечта за германския футбол, че ще има такъв финал. Още повече, че са моите бивши клубове Дортмунд и Байерн. Мисля, че Байерн е лек фаворит, но и двата тима ще се срещнат очи в очи. Футболистите на Дортмунд спечелиха през последните години няколко мача срещу Байерн. Моментната форма ще реши нещата.

- Напрежението изцяло върху Байерн ли е?
- Дортмунд няма какво да губи. Те постигнаха повече, отколкото са могли да си представят. След 90 минути срещу Малага бяха почти елиминирани и тогава сториха чудото. За Дортмунд финала е нещо допълнително и отборът може да постигне сензационни неща.

- А при Байерн?
- Там изходната позиция е друга. Живее се за Шампионската лига и след като си загубил два финала, искаш на непременно да си тръгнеш като победител от терена. Ще дойде времето, когато поколението Швайнщайгер-Лам ще бъде възнаградено с титла. Само с международни трофей се пише голяма история.

- Значи Байерн я заслужава повече?

- Не може така да се каже. Чове трябва да си заработи заслугите. И двата тима я заслужават. Дортмунд победи много силни съперници и в груповата фаза.

- Стискате ли палци на един от двата отбора?

- Аз съм неутрален. Прекарах страхотни 7 години в Дортмунд и още 7 и половина невероятни години в Байерн. И двата откъса от живота ми бяха чудесни.

- Ще отиде ли в кофата за боклук сензационния сезон на Байерн, ако Дортмунд спечели финала?
- Не, нещата трябва да се отделят. Байерн изигра безапелационен сезон и счупи всички рекорди. Това се случва веднъж и този успех ще си остане. Когато обаче човек не спечели Шампионската лига, има разочарование. Съвсем основателно е в Мюнхен да мислят така.

- Но загуба на финала от Реал, Манчестър или Ювентус би се преглътнала по-добре от Байерн, или не?
- Да. Точно затова напрежението в този немски финал е по-голямо при Байерн. Става въпрос за втория в класирането, който си оставил на 20 точки след себе си. Затова трябва да спечели и затова е фаворит.

- Босът на Дортмунд Ватцке е разочарован от трансфера на Гьотце заради стила, с който Байерн действа. В събота отново прехвърчаха искри в Дортмунд. Възниква ли бавно вражда между Байерн и Борусия?
- Не, това е нормално мислене на конкуренти. Естествено, че в Дортмунд се дразнят от това, че Байерн откупва най-добрите им играчи. Но те отново ще купят най-добрите от друг клуб. Това е свободен пазар и всичко е рамките на нещата.

- И по ваше време като спортен директор в Дортмунд от Байерн предприемаха големи офанзиви.

- Да, те искаха да имат Ройтер, Замер и Фройнд.

- Иска ли Байерн отново да отслаби Борусия?
- Байерн просто иска да купува добри играчи. Гьотце е ново попълнение на Байерн, Левандовски също би могъл да е. А когато човек може да отиде в Байерн, иска да го направи.

- Гьотце е мечтан трансфер, или?
- Той е талант за цял век. Ще пасне просто великолепно във всеки отбор. Но и Левандовски е от световна класа.

- Какво точно трябва да направи Пеп Гуардиола в Мюнхен след най-добрия сезон за всички времена?
- Той може да се радва. Поема напълно окомплектован отбор от световна класа, който може да продължи да развива и да печели много титли с него. Не бива да се гледа назад, а напред. Байерн може да измести Барселона в следващите години. Те имат потенциала да доминират в европейския футбол през следващите години.

- Ще бъде ли избран и играч от Бундеслигата за най-добър футболист в света?

- Абсолютно. Рибери и Левандовски биха имали добри шансове.