Канадският хокеист Джеф Скинър е най-младият играч на световното първенство в Словакия. Това бе първият му сезон в НХЛ. 18-годишното ляво крило на Каролина Хърикейнс отговори на въпроси на читателите на официалния сайт на световната федерация по хокей на лед.
 
- В една календарна година беше избран от Хърикейнс в драфта на НХЛ, участва в Мача на звездите и си част от националния отбор на Канада на световното първенство. С кое от тези постижения се гордееш най-много?
- Трудно е да ги степенувам. Всяко едно от тях е специално за мен по свой собствен начин. Драфтът бе прекрасно изживяване, което споделих със семейството си. Мачът на звездите бе невероятен. Да участвам на световното първенство е голяма чест. Всяко канадско хлапе мечтае да играе за националния отбор.
 
- С Каролина Хърикейнс беше в Европа и игра срещу СКА (Санкт Петербург). Руските медии и фенове бяха впечатлени от теб. Какво мислиш за противника от КХЛ? Как би се справил СКА, ако играеше в НХЛ?
- Според мен СКА е добър отбор. Играчите са много бързи. За нас бе предизвикателство да дойдем в Европа и да играем на по-голямата хокейна площадка, каквато не използваме в Северна Америка. Не може да се правят изводи за шансовете им в НХЛ, тъй като имам наблюдения само от един мач.
 
- Преди две седмици беше в Париж и игра пред пълна зала. Какво мислиш за развитието на хокея на лед в нови за спорта държави, които постигат и добри резултати?
- Щастлив съм, че видях постигнатото развитието. На световните първенства всички отбори са много концентрирани и мотивирани. Докато бях малък и гледах мачовете по телевизията, нещата не изглеждаха по този начин. Сега всичките мачове да много оспорвани и е удоволствие да ги гледаш.
 
- Имаш ли свои кумири? Кой беше твоят любимец като дете?
- Гледах много мачове от НХЛ. Израстнах в Торонто и дълго време гледах Матс Сундин. Много го харесвах. След сезона с локаута наблюдавах и много от младите играчи, които се появиха. Момчета като Сидни Кросби и Джонатан Тейвс са впечатляващи. Семейството ми обаче изигра най-голямо влияние върху моето развитие и върху живота ми досега.
 
- Какво ти липсва най-много от времето, когато играеше хокей на лед в младежките лиги?
- В младежките лиги обикновено играеш за забавление с приятели. Не искам обаче да кажа, че не съм приятел със съотборниците си в Каролина Хърикейнс, но е готино да ходиш на училище с едни момчета и след часовете да сте заедно на игрището. В Каролина също имам приятели, но те не са моите години. С някои от тях имаме съвсем различни възгледи.
 
- Очакваш ли мач с Финландия на световното първенство, където играе твоят съотборник в Хърикейнс Туомо Рууту?
- И да, и не. Той е добър хокеист и срещу него се играе трудно. Затова не искам да го срещам. Той обаче се справя много добре на световното първенство и изглежда ще се сблъскаме на терена.
 
- Ако имаш възможност да си избереш отбор от настоящи и бивши играчи, кои имена би назовал?
- Интересно... Има прекалено много добри играчи. Не мога да пропусна Стив Айзерман, Уейн Грецки и Марио Лемьо. Матс Сундин – също. Обичах да го гледам в Торонто. Ще ми бъде приятно да играя с него.
 
- Какво е чувството да живееш в Роли (градът в Северна Каролина, където е седалището на Каролина Хърикейнс)?
- Има няколко много яки места. Най-много обичам да обикалям насам-натам със съотборниците ми. Всички живеем в една сграда. Времето в Северна Каролина също ми харества, а хората са много дружелюбни и задружни. Роли е добро място за живеене.
 
- Какво те накара да се съсредотичиш върху хокея на лед, вместо във фигурното пързаляне?
- Харесвам много и двата спорта. Винаги съм следял отблизо хокея. Харесвам да съм част от отбор, да споделям радостните моменти със съотборниците си.
 
- Какви успехи имаше във фигурното пързаляне?
- Имам трето място на сингъл на националното първенство за юноши. Бях част от “Академията по кънки на регион Йорк” в Ричмънд Хил.
 
- Как се чувстваш като най-младия играч на световното първенство през тази година?
- Готино е. Харесва ми, че има и други млади момчета в отбора, които свалят напрежението от мен. Много е забавно./БЛИЦ