Легендата на българския футбол Христо Бонев коментира битката за президентския пост между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов. Той обяви пред БЛИЦ, че не иска да гледа на конгреса на 18 март като битка за власт, а като сглобяване на състав, който да работи за доброто на българския футбол.

- Г-н Бонев, има ли сили Димитър Бербатов да свали Борислав Михайлов от шефския пост в БФС?
-"Не ми харесва това - "да свали". Не трябва да имат такова отношение помежду си. И двамата са колеги футболисти от голяма класа и не трябва единият да опитва да свали другия от власт. Футболният съюз има нужда от интелигентни и възпитани хора, които да работят за доброто на българския футбол. И ако трябва да бъда откровен, мисля че може да се намери средна линия. Всички тези, които казват, че обичат България, да се съберат и да си подадат ръка в името на българския футбол.  Иначе, ако се делят на групата на Боби Михайлов и групата на Митко Бербатов, доникъде няма да я докараме.

Начален Бонус до 1500 лв. за онлайн казино игри от efbet

- Могат ли тогава двамата заедно да направят нещо?
-Защо да не могат заедно да направят нещо? И двамата са големи футболисти. За Боби Михайлов не мога да кажа нищо лошо. Аз му дадох възможност да подобри моя рекорд от мачове в националния отбор. Михаил Касабов също ми е голям семеен приятел. От друга страна не познавам така добре Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Не мога да вземе страна, няма да е правилно, тъй като съм човек, който си даде младините и здравето на българския футбол и не искам по никакъв начин да навредя по някакъв начин на футбола. Единственото, което искам, е да няма президенти в ръководството на българския футбол. И още нещо, да има ограничение на играчите извън Европейския съюз на терена. Да играят по трима души, защото това ще позволи на младите ни футболисти да намират място в отборите от "А" група.

- Имат ли сили Бербатов и екипът му да управляват самостоятелно?
- Не ги познавам добре. Ако има разбирателство и обща цел в българския футбол, тези които имат опит, могат да съветват и да помагат. Искам след конгреса да се работи само за доброто на българския футбол.

- Мислите ли, че Боби Михайлов се е изчерпал за футбола ни?
- Това е най-лесно да го каже някой. Не мисля, че Боби Михайлов се е изчерпал за българския футбол. Какво е виновен той, че националният отбор не върви? Треньорът Ясен Петров прави всичко възможно да намери най-доброто. Видяхте колко души изпробва. Това е истината - такова ни е качеството и затова нямаме никакви успехи. 

- Къде е проблемът тогава?
- Всеки, който иска да управлява, започва с едно и също - детско-юношеските школи. Ние нямаме методика. Като изпуснеш началото е много трудно да направиш нещо. Има таланти, които избуяват сами, но това е рядкост.

- Как ще определите състоянието на българския футбол?
- То е слабо, но винаги остава надеждата за нещо по-добро.

- Къде е тя? Има ли играчи, които да достигнат онова поколение от 1994 година?
- Да достигнат - не, защото Христо Стоичков трябва да се прероди. Но има такива, които могат да направят по-прилично представянето на националния отбор. Започват да се показват. При вратарите има, защитниците Христови... има, има, има. Основата я има. Дано треньорът Ясен Петров да успее да намери още, с които да изгради силен национален отбор.
Тодор ПОЛИМЕНОВ / БЛИЦ СПОРТ