Христо Стоичков получи привилегията да направи последното интервю на испанския футболен магьосник Хуан Мата като играч на „Манчестър Юнайтед“. Кавалерът на „Златната топка“ зарадва и българската аудитория чрез предаването „Код Спорт“ по RING със срещата си с този изключителен играч, носител на световна и европейска титла, както и на трофеите в Шампионска лига и в Лига Европа. Предлагаме акценти от разговора на Камата с Хуан Мата:

- Хуан, ти си човек, който е спечелил всичко или почти всичко във футбола. Кое е нещото, което те поддържа и те кара да ставаш всяка сутрин в 8 часа и да отиваш на тренировка?
- Любовта към футбола. Когато правиш това, което винаги ти е харесвало. И когато отиваш на работа, да се срещнеш с приятели, каквито са съотборниците ми в съблекалнята. Това, което задържа нашето поколение в играта е възможността да се борим и да печелим нови трофеи.

- Вече сме на няколко месеца от световното първенство в Катар. Може ли испанският национален отбор да се върне към славата?
- Надявам се! Трудно ще бъде, защото невинаги най-добрите отбори печелят мондиалите. Ти знаеш от световното първенство през 1994 година. Испания винаги се сравнява с отбора през 2008-ма, 2010-а, 2012-а. Много трудно ще бъде да се спечели титлата, но отборът ни, както треньорът, така и футболистите, имат нивото за такъв голям успех. Ще му стискам палци.

- Разкажи ни за Кристиано Роналдо, защото от дистанция се вижда различно. Има хора, които го обичат, други не го обичат. Какъв е Кристиано по време на тренировките, в съблекалнята, в момента на мачовете?
- През годините в различните отбори, в които съм бил - във Валенсия, в Челси, той все ми е бил съперник на терена. Сега за пръв път бяхме заедно в един отбор и трябва да кажа, че отношенията ни са много добри. Той е суперпрофесионалист и се вижда както на тренировките, така и преди, и след тях. Неговото хранене, възстановяване, почивката - всичко това е подчинено на целта да бъде максимално подготвен за мачовете. За мен той е перфектният професионалист. Възползва се от всички възможности, които има, за да продължи максимално кариерата си. Затова той винаги е на най-високо ниво и го виждаме да бележи редовно голове. За мен е приятна изненада добрите отношения, които създадохме, а както подчертах - той е невероятен пример за професионализъм и е на най-високите места в историята на футбола.

- Когато кажеш Кристиано, хората се сещат веднага за Меси. Или обратното. Разкажи ни сега за Меси.
- Още един извънземен. Мисля, че трябва да бъда щастлив от факта, че съм играл в епохата на Роналдо и Меси. В тениса имаме Надал, Джокович и Федерер. А във футбола през последните 15 години са двамата. Те редовно печелят "Златната топка", редуват се като носители. Лео е истинска религия във футбола. Много хора харесват всичко, което прави във футбола. На всички нас ни се иска да играем като него, но остава само в пожеланията ни.

- И ако досега голямата двойка във футбола бяха Меси и Роналдо, то сега се очертава нова такава между Холанд и Мбапе. Какво можем да очакваме от тези двамата?
- Трудно е, направо невъзможно e да се сравняват Меси и Роналдо с други по отношение на значимостта си в историята на футбола. Аз предпочитам да се наслаждавам на играта на Холанд и Мбапе. Това са двама млади играчи с голям талант, всеки по своему. Във футбола има тенденция физиката все повече да взима връх. И Холанд, и Мбапе са много бързи и мощни. Но имат още какво да развиват, така че според мен са далеч от Меси и Роналдо и не бива да се сравняват с тях.