Треньорът на Левски Петър Хубчев направи оценка на есенния полусезон пред Левски ТВ. Специалистът обясни, че най-важното за "сините" е да се подготвят през зимната пауза и да направят отбор, който да е конкурентен на лидера Лудогорец. 

- Г-н Хубчев, в неделя Левски изигра последния си мач за 2019 година (б.р. - равенството 0:0 с Локомотив Пловдив). Каква е равносметката ви за шестте месеца, откакто сте начело на "сините"?
- По-скоро превъзхожда неодобрението, мисля, че малко направихме. Можехa по-добре да се развият нещата. 

- Разликата от лидера Лудогорец е 5 точки. Способен ли е Левски да навакса този пасив през пролетта?
- Пет точки са и много, и малко, с оглед предстоящите мачове, когато отборите от първата шестица ще се срещнат още по два пъти. Но по-важното е ние да направим отбор и да се подготвим по начин, по който да бъдем конкурентни на Лудогорец.

- На 1/4-финалите се изправяте срещу шампиона на България...
- Срещата с Лудогорец е дербито на 1/4-финалите в турнира за Купата на България. Тук правилата са по-различни. Играе се един мач и целта е отборът да продължи. Затова ние ще подходим по друг начин в тази среща. Но по-важното в момента е зимната подготовка. Ние трябва да се подготвим по най-добрия начин за този и останалите мачове през пролетта. 

- Удовлетворен ли сте от видяното от футболистите ви?
- В тренировъчния процес нямаме никакви забележки към футболистите. Държанието на всички момчета беше абсолютно професионално. Загубихме три мача, но в тях липсваха 4-5 от нашите футболисти заради контузии. Играчи, на които разчитахме. Досега не сме го казвали, защото не искахме да прозвучи като оправдание. Но след като сме загубили тези мачове, няма как да бъдем доволни. 

- Кое е най-силното оръжие на Левски в момента?
- Най-силно се представяме като отбор. Самият професионален живот и в тренировките, и в съблекалнята, и извън нея, ми харесват. Мисля, че отношенията между футболистите, като колектив на мен ми харесват.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Вие сте треньор, който държи изключително много на дисциплината. Индивидуален ли е подходът ви към всеки играч?
- Това е тема, с която много се спекулира. Сигурен съм, че тук са идвали много по-строги треньори, в пъти по-строги. Просто подходът ни е малко по-различен. На моменти в един такъв колектив от 20-25 човека, не можеш винаги да коментираш проблемите пред целия отбор, и преценяваме с кого трябва да говорим индивидуално и с кого можем да коментираме нещата пред целия отбор. Това е много важно и може би от там идва мнението за дисциплината, на която много държа. Не само във футбола, а и в живота, няма как да прогресира човек, ако няма дисциплина и самодисциплина.

- Работите ли по специален начин за мотивирането на футболистите ви?
- Това е много интересно. Едно от първите неща, което ми направи впечатление, когато започнах да се интересувам от треньорската професия беше мнението на легендата в треньорството Ото Рехагел, който беше казал, че 90 процента от работата на треньора е работата като психолог и приятел с футболистите, и само 10 процента чисто треньорска футболна работа. Тогава не ми се вярваше, че това е истина или този човек да е откровен. Но с течение на времето се оказа, че наистина е така. Много е важно треньорът да е добър психолог и да бъде честен и откровен пред колектива. 

- Виждате ли израстване в юношите от школата на Левски?
- Това, което виждам като работа в школата, още от първия си ден в Левски, е изключителния професионализъм. За радост на детско-юношеската школа ръководството на клуба инвестира много и направи много за децата от Академията. Почти ежедневно използвахме деца от школата, за да участват в нашите тренировки. Те се представиха на доста добро ниво. Дори имаме идеята да вземе две или три момчета на подготвителните ни лагери и да им предложим професионални договори. Наблюдаваме тренировките дори и на най-малките. 

- Какво искате да пожелаете на левскарите?
- Пожелавам на всички здраве! То е най-важното нещо в нашето съществуване. Всички да имат по-добър и спокоен живот и повече радостни моменти за всеки с любимия му отбор.

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020