Младата звезда на ЦСКА Кирил Десподов даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ, в което разкри интересни неща в разговора си с управителя на нашата медия Ивайло Крачунов и главния редактор на спортния отдел Румен Илиев. Роденият през 1996 година талант бе гост в редакцията на най-четената медия.

-Каква е оценката ти за футболната година? Каква година изпращаш ти в личен план?
-
Лично аз изпращам добра година. Отбелязах 5 гола в последни 5 мача и съм доволен от себе си. Началото на сезона беше трудно. Знаете, че по-рядко играех, но с времето нещата се оправиха и вече всичко е точно. Това беше една терапия за мен.

-Какво се промени в течение на сезона? Говори ли за тези неща с старши треньора на ЦСКА Стамен Белчев?
-Да, разбира се, че имах разговор с треньора. Той ми каза, че не очаква от мен чудеса. Каза ми да тренирам усилено, да съм спокоен и да чакам шанса си. Психически се освободих и започнах да играя собствената си игра. 

-По време на гостуването на Локо (Пловдив) имаше грозни сцени с фенове на двата отбора. Повлияха ли ви те?
-Не са ми повлияли проблемите по време на мача. Това обаче не са хубави неща за българския футбол. Когато станаха сблъсъците, ние се прибрахме в съблекалнята. След 15 минути се върнахме на терена и довършихме мача.

-Какво се случи през март тази година преди мача с Левски, загубен с 1:2? Каква е истината? Наистина ли си бил в „Пирогов”?
-Да, истината, че бях в болницата. В петък вечерта - ден преди мача, пих хапче, което е противовъзпалително. От него обаче получих алергична реакция. Биха ми инжекция, но на сутринта ми казаха, че няма да играя. Можело да има допинг контрол, който да не издържа. Това е истината. Заради опасенията при евентуална допинг проба не взех участие във въпросния двубой.

-Ще те върнем малко назад във времето - какво ти говори датата 12 май 2012 година и какво е за теб Христо Стоичков?
-
Това е денят, в който направих дебют в "А" група. Стоичков ми подаде ръка в Литекс. За мен той е много важен и специален човек. Аз бях дете, на 15 години и 6 месеца, но той ме хвърли в огъня и ми каза да играя като мъж. За което съм му благодарен.

-В интервю за БЛИЦ още през юни Стоичков прогнозира смело, че този сезон ЦСКА ще стане шампион. Споделяш ли мнението му?
- Съгласен съм с Христо Стоичков. Ще се борим до края. Мисля, че ще се противопоставим успешно на Лудогорец и Левски и ще сме на първото място в края на сезона.

- Феновете мечтаят за дубъл. Ще успеете ли да ги зарадвате с такъв?
-
Ние също мечтаем за дубъл. Ще направим всичко възможно, за да успеем и дано направим дубъл.

- Я сега ни разкрий и една друга истина – за онази фланелка на Левски, с която си заснет на Коледа като малък?
-
Аз съм били много малък и не мога много да коментирам. Какво да ви кажа? Снимали са ме. Някой е подарил на нашите екип на Левски и така. Тогава не съм знаел, че един ден ще играя за ЦСКА. Аз от малък симпатизирам на този отбор. Иван Караджов беше в отбора, а знаете, че той е от моя роден град. Когато вече бях на 12-13 години, започнах по-силно да симпатизирам на ЦСКА.  

- Разкажи ни за своето семейство.
- Цялото ми семейство е от ЦСКА. Брат ми живее с мен в София. Той редовно е на мачовете, докато родителите ми ги гледат по телевизията.

- А заможно ли е семейството ти?
- В никакъв случай не мога да кажа, че е заможно. Просто напълно нормално семейство.

- Кой кого слушаше, когато бяхте малки с брат ти Димитър? Помниш ли някоя интересна история?
- Ние сме се били много като малки, карахме се. Когато отидох в Литекс, той беше вече там. Брат ми ми помогна за адаптацията, за всичко, за което съм му благодарен. Без него нямаше да успея!

-Беше преди време пред трансфер в Лацио, но всичко пропада май в последния момент? Каква е истината?
-
Истината е , че двата клуба не се разбраха за трансферната сума. Трябваше да подпиша директно, а не да карам пробен период, но не се получи.

- Радваш се като Кристиано Роналдо след гол. Мечтаеш ли да стигнеш успехите му?
-
Разбира се, че искам да съм като него., Той е любимият ми футболист. Надявам се да се доближа поне малко до Кристиано.

- На кой популярен и световноизвестен стадион искаш да вкараш гол?
- Бих искал да се разпиша на "Ноу Камп". Примерно с екипа на Реал, защото това е любимият ми отбор.

- Защо е фикс идея на българските играчи да играят в чужбина? Коли, пари, фенки?
- За мен най-хубавата възраст да излезеш навън е между 21 и 23 години. Да натрупаш опит е изключително важно. Да изиграеш 100 мача тук и тогава да се пробваш. Иначе не знам... Може би в България не се взимат хубави пари, а явно много играчи искат да ги получават, но не става така лесно.

- Любител си на високите скорости. С колко най-бързо си карал?
-
Това не е много за хвалене. Карал съм с 250км/ч по магистралата. Но съм наясно, че стават инциденти. Виждаме по телевизията как всеки ден стават катастрофи. Иначе съм сменил 2 коли до момента.

- Жените лепят ли се по теб и имаш ли такава в момента до себе си?
- Нямам момиче до себе си. Кой казва, че ми се лепят жените? (смее се). Може би има интерес, но аз не си търся жена и не ми е фикс идея.

- Подготвил ли си фланелка за дербитата с Левски, която да покажеш след гол, както вече направи?
-
Не съм си подготвил фланелка за мачовете с Левски напролет. Има доста време. Идеята за предната изненада с екипа ми беше моя. Направих го, защото доста често наказвам Левски, когато играя срещу тях.

- Антон Недялков беше продаден снощи на американския Далас със съдействието на Стоичков. Чухте ли се?
-
Не съм говорил с него. Снощи разбрах в полунощ и му писах смс. Той е много добро момче, което заслужаваше да излезе в чужбина. Пожелавам му много успехи.

- Не е тайна, че си в полезрението на националния селекционер Петър Хубчев, който обаче твърди, че освен да си талантлив, трябва и да си постоянен.
- Да, съгласен съм, че трябва да бъда по-постоянен. Преди може би за това седнах на скамейката. Това обаче се преодолява с желание и тренировки.

-Пожеланието ти към феновете на ЦСКА?
Да са живи и здрави, да си изкарат прекрасно празниците. Знаят, че дядо Коледа е червен и със сигурност ще ги зарадваме с поне още един трофей.

-Обещаваш ли им?
-Да, обещавам им поне един трофей напролет, който ще бъде подарък за тях за 70-годишнината на ЦСКА!
ИВАЙЛО КРАЧУНОВ
РУМЕН ИЛИЕВ


Оператор Съйко Съев