Легендата на "Левски" Кирил Ивков никога не премълчава нещата и именно заради това винаги е интересен. 65-годишният бивш защитник от сутрин до вечер е на "Герена", след като през януари беше върнат от новия шеф Иво Тонев и отново оглави детско-юношеската школа на клуба. Ивков коментира с тъга сегашната ситуация в любимия си клуб, заявявайки, че футболистите са бойкотирали Николай Костов в мача с "Миньор" (Перник) (0:1) и треньорът заради това е напуснал. Легендата посъветва Наско Сираков и Тодор Батков да се сдобрят, разпалено коментира кръвния враг ЦСКА, както и редица други теми. Ивков потвърди за разкритието, което "ШОУ" направи наскоро, че в общежитието на "Герена" се организират купони от юношите на клуба. Само преди дни, след като са си позволили пореден запой, двама от кадрите на старшата възраст сериозно са си изпатили и вече са без отбор, след като са били изгонени от клуба по нареждане на Иво Тонев.

- Г-н Ивков, добър ден! Бихте ли се съгласили да коментирате случващото се в “Левски” пред вестник “ШОУ”?
-Да, разбира се. Само че няма да го направя с удоволствие, а с болка... Няма как да не ми е болно... Няма... На всички левскари им е много тъжно в този момент. Нещата не вървят, изоставаме с много точки от ЦСКА. Резултатите не са добри... Дано по-скоро тръгнем нагоре.

- Да започнем с директните въпроси. Какво стана с Николай Костов? Защо той не успя на “Герена”?
- Офф, и аз не знам... Много лошо се получи с него, той не го заслужаваше. Всичко се срина след мача с “Миньор” в София. Тази загуба с 0:1 му изяде главата. Имах чувството, че
 
на футболистите
не им се играеше
 
Всичко беше много странно. Играчите от Перник водеха в резултата, а ние разиграваме топката, бавехме я, все едно предимството е за нас. От години съм в “Левски”, от години следя всичко в моя любим отбор, но такова нещо не бях виждал!

- Смятате, че е имало бойкот от страна на играчите ли?
- Ами как да не смятам, то се видя! Чакайте малко – трябва да си сляп, за не видиш какво се случи! Всеки, който е наблюдавал мача, няма какво друго да си помисли. Ние не поглеждахме към вратата им, а разигравахме топката. Една от главните причини Костов да напусне беше това поведение на играчите. Той видя някаква умисъл, усети, че има нещо срещу него, не издържа и си тръгна. Аз го познавам много добре, защото му бях треньор в Кипър – в "Еникос" (Ахна). Една година живяхме заедно в Ларнака. Като футболист беше много уважаван там. Публиката страшно много го обичаше. Тук може би не успяда овладее съблекалнята. Много съжалявам за него, водеше отлично тренировките. Всичко приключи след загубата от "Миньор". Никой не я очакваше. Ама и ние сме си виновни. Преди мача говорехме, че младият ни талант Антонио Вутов ще дебютира, ще бие рекорда на Жоро Соколов, какви ли не още... Подходихме много надменно и това ни изигра лоша шега. Едва ли не щом 15-годишният Вутов ще влиза, значи лесно ще вземем мача. И тук ни беше грешката. Видяхме какво стана. А след това и загубата в Ловеч, и после от "Лудогорец". Много лоши резултати.
 
Всички отбори
играеха за нас,
а ние играехме
срещу себе си
 
Именно загубите ни дадохме криле на ЦСКА. Те се вдигнаха психически от тези изказвания на Стойчо Младенов как от тях им късали месо. Тези му думи явно ги мобилизираха. Ама аз ще му кажа на него да си гледа ЦСКА, а не да говори само за "Левски". Директиви имало, а какво стана? Айде сега да обясни? Къде са му директивите и за какви глупости постоянно говореше.

- Явно сте много ядосан на ЦСКА?
- Ама как няма да съм ядосан? Аз не искам да съм им адвокат, но това, за което плачат, нямат основание. Допингират се, цяла България го разбра. Няма случай в света, в който само докторът да е виновен, а за футболистите само по 3 месеца наказание. И то какво наказание - изтече през зимната пауза. Пропуснаха 2-3 официални мача и пак играят. Все едно, че са имали червен картон и са изтърпявали наказание. Какво е това нещо? В дербито срещу нас през есента бяха като обезумели, скачаха и се тръшкаха. То на всички е ясно, че си дрънкат допинг отпреди още. Това е смешна работа! Вземаш непозволени стимуланти, хващат те и те наказват само за 3 месеца. Жалко е.

- По ваше време пиехте ли нещо непозволено?
- По мое време, ако някой нещо е вземал, е било витамини. Ако някой път са ни давали някакви други неща, мислиш ли, че сме знаели какво пием? Нямам спомен да съм вземал нещо непозволено, а и ако съм знаел, изобщо нямаше да прибягна до употребата на допинг. Никога, ама наистина никога! Май само щангистите вземаха разни неща по онова време. Засичали сме се по тренировки с тежкоатлетите. Имало е моменти, когато треньорът им биеше някакви инжекции. Може и да не е било допинг, а да е било нещо друго. В "Левски" нямаме хванат футболист заради употреба на допинг, като изключим оново нашето момче от "Черноморец", където сега е помощник на Балъков (б.а. - визира Илия Груев). Там нещо стана, разминаха се нещата. А и ми е чудно как изобщо може да ме питаш дали съм вземал допинг? Какъв ти допинг, ние играехме за по стотина лева премия. Сегашните футболисти
 
се мръщят на
хилядарката
 
Искат много пари, все едно са големи играчи, а всъщност са гола вода!

- Да минем на важния въпрос за треньорската рокада и назначението на Илиан Илиев. Ще успее ли той?
- Силно се надявам да успее. Илиан прави добро впечатление с работата си. Уж безпаричие ги гонеше в Стара Загора, имаха проблеми, а той направи добър отбор. "Берое" играе много грамотно благодарение на него. Треньорът е решаваща фигура. Неслучайно се спряхме на него.
-
 Как ще коментирате постоянните нападки между Тодор Батков и Наско Сираков?
- Не е нормално! Не знам защо го правят. Те са хора с изключителен авторитет, богати, ерудирани. Акълът ми не го побира защо се стига до такива крайности. Много грозно изглежда отстрани. Толкова години мои колеги от ЦСКА, "Славия", като си говорим, ми казват как ние ветераните на "Левски" се имаме помежду си. Никога не си отправяме критики, винаги сме били за пример. А Сираков и Батков – каква е тая злоба, каква е тая омраза. Нападат се по много грозен начин, който отблъсква. Трябва всички, които обичаме клуба, да бъдем като един юмрук, а не да ставаме свидетели на такива нападки, които само ни пречат. Ако трябва, нека Батков и Сираков да се съберат една вечер на маса, да се напият, да си теглят там по една майна, да се псуват, но да се сдобрят в крайна сметка! Правим цирк пред цяла България. Изобщо не е хубаво това.

- На коя страна заставате в този конфликт?
- На никоя! Уважавам ги и двамата. Уважавам и Мъри, и Илиан. Само хубави неща съм казвал за тях. За мен най-добрите треньори в момента в България са Станимир Стоилов, Илиан Илиев и Херо. Вижте какво направи Митко в "Черноморец" (Бургас). Той е изключителен професионалист и треньор. Мъри и Илиан също.

- Херо защо не се нави да се върне в "Левски"?
- Нужно му е спокойствие, напълно го разбирам. По щастлива случайност се засякохме лятото във Велинград. "Черноморец" бяха там на лагер, а аз почивах с жена ми и внучето. Всяка вечер бяхме заедно с Херо, до 11 часа. Той освен за футбол, за нищо друго не мисли. Тогава ми каза, че са го поканили в "Левски". Той още не знаеше, че е болен. Вика ми: "Бате Киро, прибрах се от многото пари в Саудитска Арабия заради сестра ми". Тя горката болна от рак. Нормално е да иска да бъде до нея в този тежък момент. Каза ми, че дали ще е в Саудитска Арабия или в София, няма разлика. В Бургас трябва да бъде до сестра си. Дори Гонзо тогава му се обадил да го пита защо отказва, дали и той не бил срещу него. А Херо съвсем човешки му обяснява, че не е заради него, а просто не може да дойде в "Левски", тъй като си има сериозна причина. Минаха два месеца и чета, че и той е болен от рак. Направо не знаех къде се намирам, лошо ми стана. Събрах сили и му се обадих. Говорихме доста. Казах му, че и аз съм минал по този път.
 
Преди години ми
направиха операция
на дебелото черво
 
Посъветвах го, че просто трябва да забрави, че е болен. Нужно му е много мъжество, защото ако се предаде психически, рухва. Благодари ми и ми каза, че ще се постарае да бъде силен. И ето, че почти успя. Дай Боже, да успее. Херо го заслужава. Живее с футбола, страхотен професионалист е. Много малко са хората като него. Ще ви кажа, че докато бяхме на Велинград, карам го да пием по една биричка, докато седим и си говорим вечер. А той все отказваше. За толкова дни заедно така и не успях да го навия поне една бира да изпие. Той не пие, не пуши, а как се е разболял, нямам обяснение.

- Няколко момчета от школата бяха с мъжкия тим по време на зимната подготовка. Кои от тях са вече готови за големия футбол?
- Прави чест на Николай Костов, че гласува доверие на доста млади играчи в контролите. Вземаше ги по лагери и им даваше шанс за изява. Цоневи, Вутов, Попадиин и Чаворски са почти готови. Но Антонио Вутов е много малък - на 15 години. То си е направо детенце. Ама е добър! Чаворски също го чака голямо бъдеще. Много добър нападател е, а "Левски" точно в атаката куца.

- Доволен ли сте, че Иво Тонев се обърна към вас и ви покани да се върнете на "Герена" като шеф на школата, макар и временно?
- Иво е много добро момче. Постъпи изключително коректно и се радвам, че се спря на мен. Помоли ме да помагам до края на сезона. След това ще идва нов шеф, може би и нови треньори.

- Имате ли подписан договор?
- Не, не ми трябва договор. А и не се притеснявам, че нямам подписан. Знаете, че последните месеци бях на "Раковски". Там отговарях за юношите, сега ме замени Бобата Жечев.

- А кой ще бъде новият шеф на ДЮШ?
- На този въпрос сигурно само Иво може да ви отговори. И аз не знам кой ще е шеф. Митко Иванков е готов да ми помага, не знам какво ще стане след края на сезона. Хубаво е, че в "Левски" са събрани най-добрите деца от цяла България. Апелирам и непрекъснато говоря за отговорността на нашите треньори. Трябва всички да обичат работата си, а не да идват на "Герена", за да си отбиват времето. Контрол да има, защото преди няколко дни се стигна до там, че изгонихме две момчета от старшата. Вдигали аларма в общежитието, някакви купони правили. Охраната неколкократно им правила забележка, но те не спирали. Още на следващия ден ги изгонихме по решение на мен и Иво Тонев. Те си мислят, че като са в старшата, всички са длъжни да се съобразяват с тях. А в общежитието има и малки деца. Нужно им е спокойствие и трябва да си почиват след тренировките. Тези двамата обаче купони правят. Да отиват сега другаде да надуват музиките. Всички трябва да знаят, че в школата няма да има компромиси. Който сгафи – изгаря! “Левски” има нужда не от лигльовци и купонджии, а от мъжкари!
ПЛАМЕН ВАНЕВ