Футболистът на Брайтън Радостин Кишишев отговори на въпросите на "Тема Спорт" след страхотния старт на тима му в Първа лига на Англия. Тинката, който има 88 мача за националния отбор, коментира и състоянието на представителния ни тим преди и след назначаването на новия селекционер Лотар Матеус.
 
-Каква беше разликата от мача Англия - България и Англия - Черна гора освен резултата?
- Трябва да отчетем, че нашият тим тръгна много лошо, Вкараха ни гол още в 3-ата минута. Оттам нататък вече няма как и треньорът, и футболистите да са мислили какво се е говорело преди мача, защото на практика изведнъж ти се стоварва голяма беля, преди още да е започнал мачът. За Англия срещу Черна гора пък не игра Дефоу, на когото му вървя срещу нас, цели три гола вкара. Той явно се чувстваше много добре в линията на атаката и както се казва, имаше ден. Така, като се замисля, не смятам, че са ни смачкали като игра. Просто им провървя, особено на Дефоу. А и на Черна гора - вратарят им направи 2-3 супер спасявания, докато Ники Михайлов нямаше същия шанс.
 
-Според теб защо Рууни не може да излезе от дупката? Има желание, хвърля се, но не му се получават нещата...
- Рууни, откакто получи контузия през март и пропусна 5-6 мача, не може да се върне както трябва. Май тогава го форсираха по-бързо да се върне на терена на края на миналия сезон. Нещата около личния му живот също влияят. Направи и слабо световно и заради него започна късно подготовка с Юнайтед и като че ли всичко се наруши. Но той има качества, въпрос на време е да се отпуши и да си върне формата.
 
-Кажи от извора как в Англия се отнасят към селекционера им Фабио Капело.
-Общо взето, всички са против Капело - и фенове, и журналисти, и бивши футболисти, които коментират в пресата. Но това положение е така още от началото на квалификациите. Отборът играе мудно, тромаво, няма свежест. Дори и след като ни биха с 4-0, пак беше същото. Скъсват го от критики, но пък той се държи доста хладнокръвно и въпреки многото нападки държи дистанция и добър тон.
 
-А защо Черна гора лека-полека се превърна в заплаха за всички?
-Те тръгват от нулата и вървят нагоре, млада футболна държава са, но явно там се работи добре, младите им играчи излизат навън от ранна възраст и в чужбина се развиват добре, което е предпоставка за отличен потенциал за националния отбор. И като имат способен селекционер, нещата се получават. А нашият футбол от доста години върви надолу. Но според мен Черна гора няма да са толкова убедителни в следващите мачове. Като гледах мача ни срещу тях в София, смятам, че ние имаме реални шансове да ги победим в Подгорица. Но не обръщаме внимание на друго - имаме два мача с Швейцария, млади момчета, нахъсани и жадни за слава. Последните години почти всички техни гарнитури се класират навсякъде. На ниво младежи и юноши са много добре и дори печелят първенства, имат много силно поколение от 17 до 23 години.
 
-А нашия национален отбор как го виждаш?
- От нашите нямам преки наблюдения нито от тренировъчен процес, нито от работата на Лотар Матеус. Все още той е пресен, има еуфория от назначаването му, това е ясно, младите момчета се опитват да се доказват пред него. Трябва да видим един период от 5-6-7 мача, за да говорим за промяна. Окей, бихме в Уелс, но това беше плод на подхода ни на "живот и смърт" за 3 точки. Макар и от далеч, долових именно това, че в Кардиф ще играем за победа, ако ще и с най-грозния футбол, за да скъсаме с каръка, който ни преследва. Аз не мисля, че играта ни с Уелс е била страхотна и сме излезли с нова схема или сме изглеждали коренно различно. А и футболистите едва ли сами за себе си се заблуждават, че са постигнали кой знае какво.
 
-Гледах последния ти мач с Брайтън срещу Борнемът, когато ви изравниха накрая с измислена дузпа. Там как реагират на подобни съдийски грешки?
- Да, това беше грешно решение на страничния и главния съдия, които не видяха, че нашият футболист игра с ръка извън наказателното поле и дадоха дузпа. Английските съдии са доста слаби, това го знаят всички. Но тук никой не плаче в съблекалнята, просто съдиите грешат, защото не са достатъчно добри.
 
-Букмейкърите приемат залози при коефициент 2,75, че твоят отбор ще спечели промоция за Чемпиъншип. Би ли дал съвет?
- Ами залагайте, докато не е паднал коефициентът. Сега сме 3 точки напред пред втория. Следващият мач е срещу Чарлтън в Лондон, за мен това ще е специален момент, защото имам 200 мача за Чарлтън. Но има още 35 мача до края. Отборът ни е млад, футболистите никога не са били в позиция да са фаворити. Ако не бях футболист, и аз бих заложил, да. Конкурентите Саутхемптън и Шефилд Уензди са по-големи като имена и имат опит, но мачовете са непредвидими.
 
-Как става така, отбор от трето ниво да строи нов стадион за 100 милиона паунда?
-Стадионът ни е копие на "Емирейтс" на Арсенал, с по-малко седящи места. Имаме богат президент с много амбиции и затова строи. Големите клубове от Премиършип преминават в ръцете на американци, азиатци и руснаци, които търсят известност. Абрамович кой щеше да го знае, щеше да е един от многото олигарси, ако не бе купил Челси.
 
-Колко време ще играеш още?
- Наслаждавам се на последните мигове във футбола като участник на терена. Явно ми е писано да започна и да завърша със син екип. Нямах навършени 18 години, когато дебютирах в официален мач за Черноморец, сега пак съм в синьо. Не знам дали ще подпиша договор за още една година с Брайтън, нека изчакаме до пролетта. След това не знам какво ще правя, нито къде ще съм. В момента българското първенство ми е безинтересно. Гледам резултатите, но нищо повече.
 
-От над 10 години си на Острова. Каква е тази особена публика? Преди няколко дни в Дарби се игра приятелски мач Бразилия - Украйна (2:0) и на стадиона е имало едва 13 хиляди зрители.
- На англичаните онзи футбол им е бавен и не им е интересен. Искат да има яко темпо и твърда, мъжка игра. И с играчите е така. Вижте в Манчестър Юнайтед как не успяха да се наложат техничари като Верон, Клеберсон, Форлан...
 
-Следиш ли какво се случва с Ливърпул?
-И да не искам да следя, новините ме заливат от всеки ъгъл. феновете висят по пъбовете и гледат телевизия, слушат новините. Искат най-доброто за клуба си. Имам двама приятели, които не спят и се вълнуват всяка една минута какво се случва на "Анфилд".
ЖЕЛЮ СТАНКОВ/ТЕМА СПОРТ