Българинът Кубрат Пулев стартира годината с добра новина. Той попадна в ранглистата на две от четирите най-авторитетни боксови организации. От 1 януари Кобрата е 13-и в класациите на Международната боксова федерация (IWF) и Световната боксова организация (WBO). На 14-и Пулев ще защитава Интерконтиненталната си титла на IBF в мач срещу украинеца Тарас Биденко. За целите си за 2012 година българинът говори пред сайта doghouseboxing.com.
 
-Кубрат, знаеш ли кога е следващият ти мач?
-Да, на 14 януари ще защитавам титлата си. Ще се бия в Германия в галавечер, на която ще участват още Артур Абрахам, Робърт Стиглиц и Хенри Уебър.
 
-Ти дебютира на професионалния ринг през 2009 година след Световното първенство. Как успяхте толкова бързо да се утвърдите сред най-добрите?
-Имам богат опит при аматьорите. Поради тази причина нямах нужда от подготвителни мачове, както повечето други професионални състезатели. Когато започнах имах достатъчно вяра в моите способности и приемах мачове срещу много по-опитни съперници. Другата причина поради, която ускорих кариерата си е фактът, че вече съм на 30 години и нямам време за губене. Осъзнавам, че трябва да се бия често със силни конкуренти, за да стигна върха.
 
-Какви са плановете ти за 2012 година? Мач за европейска титла, напредване в ранглистата или...
-Със сигурност целта ми е да се изкача колкото се може по-напред в ранглистата. Това ще ми даде шанс да се срещна с по-сериозни боксьори. Нуждая се от повече мачове, трябва няколко пъти да защитя титлата си, а защо не да спечеля още някоя. Ако имам шанс да се бия за европейски колан, ще го направя с удоволствие.
 
-Имаш богат опит при аматьорите, какво ще разкажеш за него?
-Не зная точния брой на мачовете ми, но са поне 250. Повечето от тях бяха на най-високо ниво. Имам медали от всяко голямо първенство, с изключение на Олимпиада. Имах шанса да се бия в Пекин през 2008 година, но не спечелих нито един мач. Най-големият ми успех е златото от Евро 2008 в Ливърпул, имам бронз от Световното през 2005-а и Европейското през 2006-а. Печелил съм много силни турнири в Европа. По време на кариерата ми аматьорите съм се срещал с Одланиер Солис, Ислам Тимурзиев, Роберто Камареле и др.           
 
-Защо реши да се пробваш при професионалистите и с какъв екип работиш?
-Аматьорският бокс не си струва. Тренираш цяла година, отиваш на Световно или Европейско и там съдиите ти режат главата. Гадно и грубо е. При аматьорите не можеш да спечелиш пари, които да ти гарантират спокоен живот след спорта. За мен е логично всеки аматьор да стане професионалист в един момент. Това е отплатата за тежките тренировки и кървави състезания. В Германия тренирам с Ото Рамин, а в България с Михаил Таков, който наскоро стана главен треньор на националния ни отбор.
 
-България не е известна с успехи в бокса. Как започна да тренираш?
-Ние сме известни като една от най-добрите школи за аматьори по света. Проверете кой е последният човек, победил Флойд Мейуедър (бел. ред. На Олимпиадата в Атланта през 1996-а Серафим Тодоров побеждава в полуфиналите Мейуедър. След този мач американецът става професионалист и се превръща в боксова легенда, като не губи нито един двубой. Сарафа е последният състезател нанесъл му загуба). В България няма добри промоутъри за професионален бокс. За това как се насочих към бокса трябва да ви разкажа за моя баща Венко Пулев. Той е бивш шампион на България в тежка категория. Баща ми заведе мен и брат ми Тервел в залата, показа ни някои удари и така започнахме.
 
-Разкажи повече за брат ти Тервел, който също е много добър боксьор. Той смята ли да се насочи към професионалния бокс?
-С Тервел имаме страхотни отношение, много го обичам. Когато съм в България, често правим спаринги, но проблемът е, че с брат ми превръщаме тези срещи във война. Резултат от тези тренировки почти няма, а рискуваме да се контузим. Не мога да говоря от името на Тервел, но моите промоутъри следят кариерата му и вече говориха с него. В момента той се представя отлично при аматьорите, като спечели сребърни медали на последните две Европейски първенства и ще се бори за място на Олимпиадата в Лондон.
 
-Какво е мнението ти за Детелин Далаклиев, който се състава при аматьорите в категория до 54 кг?
-Детелин може да има голям успех при професионалистите, ако има добър мениджър и треньор. Той се доказа при аматьорите със световната си титла, така че може да стане номер 1 и при професионалистите.
 
-Имал ли си шанс да тренираш с някой от най-известните боксьори?
-Правил съм спаринги с Николай Валуев, но това са тренировки и са много различни от официалните мачове.
 
-Какво правиш в свободното си време?
-Мотая се с приятели и приятелката ми Андреа, която е популярна певица. Не пуша и не пия алкохол. Просто се забавляваме и си правим смях, когато излизаме.
 
-Колко популярен си в България?
-Достатъчно за една малка страна, но никога не съм имал амбиции да бъда известен. Радвам се, че телевизия Нова Спорт излъчва мачовете ми и така в България хората могат да ме гледат.
 
-Искаш ли да кажеш нещо на феновете на бокса?
-Момчета, ако следите моите боеве, ще видите, че като гледам кръв се надъхвам, дори да е моята. Така че, давайте ми кървави мачове и няма да съжалявате за похарчените пари за билети.