ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Треньорът на Славия Иван Колев даде интервю за БЛИЦ Live. 66-годишният софиянец се завърна наскоро при "белите", започвайки третия си престой в най-стария столичен клуб.

Последната работа на Колев беше в Малдивите. Там той водеше шампиона Мазия Спортс и Рекриейшън. Българинът наследи на треньорския пост Миодраг Йешич, който загина в катастрофа в Сърбия.

Колев разказа за престоите си в Малдивите, както и за Индонезия и Мианмар, където работи с голям успех преди години. Треньорът на Славия говори пред камерата на БЛИЦ Live:

- Г-н Колев, завърнахте се в Славия, каква ситуация заварихте в съблекалнята?
- Сработваме се. Настроението в съблекалнята не е много добро. У играчите се усеща сериозна доза тревожност от досегашните резултати. Радостното е, че това, което виждам, откакто съм тук, атмосферата става работна.

Топ Коефициенти за Спортни Залози!

- Унили ли бяха играчите след серията от седем поредни загуби, която най-после успяхте да прекъснете с равенството с Пирин в Благоевград?
- Не бих казал, че ги виждам унили. Във футбола няма време да бъдеш унил. Следващият мач идва много бързо. Ако загубиш предишния и си унил за следващия - по-добре не излизай на терена. Важно е бързо да забравят какво се е случило и да си направят изводите, за да реагират по различен начин.

- Бяхте само на минути от победата в Благоевград, какво не ви достигна да спечелите трите точки?
- От анализа, който си направих, категорично ни попречиха две неща. Едното е голът, който получихме. Оставихме абсолютно непокрит човек при статично положение 7-8 минути преди края на мача, което показва, че не сме се организирали добре в тази ситуация. И второто беше, че генерално по време на срещата не успяхме да задържим топката малко по-дълго. Това е силата на отбора - когато задържи топката, може да създаде нещо. Не се получи, нямахме много възможности за опасности пред вратата на Пирин и съответно да вкараме.

- Жребият ви изпрати срещу Янтра (Габрово) на Вили Вуцов за Купата на България. Вратарят ви Светослав Вуцов ще се изправи срещу баща си и брат си Петър. Какво да очакваме?
- Янтра показва много стабилни и сериозни игри във Втора лига. Очевидно Вили Вуцов е намерил ваксата. За мен той е един не само емоционален, но по-важното добър треньор, който промени тотално Янтра. Няма да бъде лек мач, но това е жребият.

- Младите футболисти в Славия подготвени ли са за тежките битки и ще им давате ли шанс?
- В Славия винаги се е давал шанс на младите, на които добре им е внушено, че могат да намерят път в мъжкия отбор само, ако спечелят конкуренцията с по-опитните състезатели на съответната позиция. Продължава да се работи в тази насока. Всеки, който заслужава, ще бъде подкрепен.

- Прогнозата ви за вечното дерби ЦСКА - Левски?
- Не се интересувам от техните резултати. Ще гледам, но не мога да правя прогнози.

- При предишния си престой начело на Славия записахте три поредни победи срещу Левски, сега обаче загубихте от тях.
- При 1:0 за тях пропуснахме уникален шанс. Те останаха с човек по-малко. Предполага, че ако бяхме изравнили на празна врата - резултатът ставаше друг. Всеки мач е много труден. Вече няма слаби отбори. Дори като играеш контролна среща с отбор от окръжната група, можеш да си го направиш трудно, ако не подходиш сериозно.

- Как си обяснявате тенденцията с изравнените сили в родния футбол, грандовете Левски, ЦСКА и Лудогорец вече не изпъкват чак толкова пред другите?
- Обяснението се крие в няколко фактора. Първото е, че очевидно са се отделили повече средства във всеки клуб в елита, което е позволило да се направи по-стойностна селекция и по-сериозна подготовка. Така се вдига нивото и доближава по-слабите отбори от предишните години до силните.

- Славия е на предпоследното място, докъде може да достигнете този сезон?
- Това никой не може да каже. Зависи изцяло от нас. Знаем, че ще има много сериозна съпротива, очакваме я във всеки мач.

- Стойчо Младенов каза след жребия за Купата на България, че треньорската професия у нас не се зачита и едва ли не някои собственици редят съставите. На вас някой може ли да ви оказва натиск и как ще коментирате тази тема?
- Познавате Венци Стефанов, а и Иван Василев, когато бях в Локомотив (София), нито веднъж двамата не са се месили. Всички решение по отношение на състав и подготовка са мои.

- Футболистите в съблекалнята имат ли респект към вас, все пак сте най-важната фигура и трябва да всявате страх у тях?
- Ако няма респект, трябва да си събирам багажа и да си заминавам. То не е възможно просто, произтича от самите позиции.

- Бяхте треньор на шампиона на Малдивите - една доста интересна дестинация. Колко време бяхте там и каква е причината да се приберете обратно в България?
- Бях шест месеца. Отидох с голям интерес и желание, след като получих поканата от шампиона на Малдивите. По отношение на личните условия всичко беше много добре. Проблемът на футбола в Малдивите идва от условията за подготовка. Имат много интересни и добри футболисти. В моя отбор имаше 4-5 момчета, които без проблем могат да играят в българското първенство. Не бразилци, говорим за местни момчета. Условията за подготовка обаче не са добри. Те не зависят от клуба. На Малдивите има два терена с изкуствена настилка, на които тренират абсолютно всички отбори - от първа и втора дивизия, както и юношите и децата. Моят отбор нямаше стадион, няма база. Изкуствените терени не са в добро състояние. Всички мачове от първенството се играят на един стадион, националният отбор също домакинства там. Имахме възможност да тренираме по час и половина на ден, и то на половин терен. Това е проблемът там, всичко друго е за адмирации. В заплащането бяха много точни. Тръгнах си, защото възникна много сериозен семеен проблем с баща ми. Това ме принуди да се прибера по-рано. Уредихме грижите за баща ми и се надяваме всичко да бъде наред.

- Как се стигна до заминаването ви за Малдивите?
- Познават работата ми, бях треньор на националните отбори на Индонезия и Мианмар, както и на други клубове. Миодраг Йешич водеше шампиона на Малдивите, но знаете, че загина в катастрофа, и аз заех поста му.

- Разкажете повече за престоите ви в Индонезия и Мианмар?
- Изцяло положителни спомени. Изпълних всички поставени задачи, дори някои ги преизпълнихме. За първи път в историята на Индонезия два пъти ги класирах за финали на азиатското първенство. В двете участия дори записахме две победи, което никога не се беше случвало.

- Определено сте легенда на футбола в Индонезия?
- Дано да е така.

- Посещаваха ли много хора мачовете ви?
- С националния отбор на Индонезия, дори на контролите, идваха по 60-70 хиляди. Най-много имаше на финалите за "Тайгър къп" срещу Малайзия и Тайланд - играхме пред 120 хиляди души. Там трудно се чуваме, докато говорим край скамейката, камо ли играчите да чуват указанията ни.

- Имахте ли други оферти след завръщането от Малдивите и изненадахте ли се, когато Венци Стефанов ви потърси отново да застанете начело на Славия?
- Имах оферта от български клуб в началото на юли, отклоних я.

- Какво обичате да правите в свободното си време?
- Най-ценното, което имам - семейството. Имам дъщеря и син, четири внучета - от двамата по две. Живи и здрави да са. Обичам да съм в дома си, обръщам много сериозно внимание на къщата, на двора, за да можем да почиваме пълноценно и съответно да работим пълноценно.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ
Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ