Бившият футболист на “Левски” и националния отбор Илиян Стоянов даде интервю за "Тема Спорт" от Япония, където живее от няколко години. В момента той стопанисва ресторант, а до десетина дни трябва да стартира и футболната му школа.

Илияне, комуникираш си често с феновете на “Левски”. Как ги усещаш от толкова километри разстояние, макар и само писмено в социалните мрежи?
- Усещам ги доста изнервени. Виждам, че играта на “Левски” не върви. Бием с късмет, ако изобщо бием. И това коментираме, че преди сезона имаше доста обещания, от които нито едно не бе изпълнено. Обещанията бяха за красива игра, за дух на отбора, за мъжество и разни други неща. Единственото, което изпълниха досега, и то ненапълно, е това, че започнаха строежа на стадиона.

Какво те кара да комуникираш с феновете на отбора?
- Без футбол не мога. Това ми е в кръвта и обичам да гледам не само “Левски”, а и много други мачове. Просто ми е тръпка и когато си играл на „Герена", не можеш да не мислиш за “Левски”. Не съм изкарал много, но 5 години не са малко и ми е тръпка.

Какво според теб е сбъркано в този отбор?
- Според мен много неща са объркани. Като започнем от ръководството и стигнем до футболистите. В момента “Левски” няма стил на игра, не се налагат юноши, няма план за развитие на отбора. Това са неща, които са много сбъркани. Другият проблем е, че няма такъв човек като Наско Сираков, който да е вся и всьо в “Левски”. Няма я силната ръка в момента в отбора. Дори да станем шампиони, феновете няма да приемат Иво Тонев като свой. Той сам го е казал и аз го казвам сега. Липсва Наско Сираков. Много хора може да ме упрекнат, защото сме приятели с него и го защитавам. Той липсва страшно много на “Левски”.

На моменти си доста краен в оценките си, защо?
- Защото съм си такъв. Каквото имам да казвам, го казвам, не премълчавам. Много хора не ме харесват, когато казвам истината.

Нормално ли е треньорът да казва, че са си върнали духа и че са проявили характер, все едно че допреди десетина дни не са имали такъв?
- Не. За мен това е ненормално, даже ми е смешно. Според мен не е нормално един треньор да говори за подобно нещо. За какъв дух, за какъв характер говорим?! Ти си футболист на “Левски”. Когато излезеш със синята фланелка, трябва да изринеш стадиона. Разбирам, има слаби дни на футболистите, играта не тръгна от началото. Все пак това е “Левски”. Отборите преди години сваляха гащите само като минеха покрай табелката "София". Сега в момента играят като равен с равен на "Герена". Това за мен не е нормално. Един вид, те се надиграват с “Левски” на "Герена", а това за мен въобще не е нормално. Това да оставиш един провинциален отбор да си подава топката, а да играеш с един нападател, не е нормално.

Наличието на много чужденци в “Левски” дразни ли те? Преди ти беше против чужденците както в отбора, така и в националния състав?
- Не че съм бил против чужденците. Просто тези, които идват, трябва да бъдат no-добри от българските играчи.

Значи, ако дойде Меси, няма да имаш нищо против?
- Разбира се. През годините съм играл с много чужденци в Левски и с ръка на сърцето мога да заявя, че единствено трима човека заслужават моето уважение измежду тези, с които аз съм играл. Саша Симонович, Пантелич и Головской, това са тримата, които заслужават да играят в “Левски”. Те вдигаха класата на отбора. От чужденците се взимат много хубави комисиони, това е другата работа. Това е проблем и в целия свят, де. В Япония също го има. Но в България идват слаби чужденци, с много големи заплати, и така съсипваме младите си футболисти. Това зависи и от треньора. Той трябва да има смелостта, за да налага млади футболисти. Топки трябват! Не казвам да играят пет-шест човека титуляри, но двама-трима преспокойно могат да играят на домакински мач, защо не и навън.

Защо в “Левски” не се произвеждат такива млади кадри като в Литекс, които имат характер, имат амбиция?
- Няма, защото не се налагат в първия отбор. Никой не вярва на тези момчета, че могат да играят в “Левски”, щом не ги налага. Трябва да има треньор, който да налага тези млади футболисти. Те затова не стават нещата.

Но треньорите казват, че юношите не са готови?
- Това са според мен супер смешни работи. Взимаш играчите, имаш подготовка. Колко месеца се готвиш?! Имаш два месеца и половина, близо три през лятото и още три през зимата. Ти за тези пет месеца ако не ги подготвиш да играят, те не могат в една подготовка да станат готови, нали трябва да играят и мачове, и то не само приятелски. Трябват им официални мачове на тези млади момчета, за да се подготвят и научат да играят. Значи, в такъв случай е объркана школата. Да се запитаме защо на 17-1 в години има момчета, които играят в първия отбор на Аякс. Играят, защото ги учат на този стил на игра. А “Левски” в момента няма никакъв стил и затова те не са научени. Разбирам, че в школата всеки един треньор има своя стил. Но това е школата на “Левски” - най-голямата. Според мен всеки понеделник или когато има свободен ден, Илиан трябва да отива при тези треньори и да казва какво изисква той и дали ги тренират по този начин. Особено при юношите старша възраст това е необходимо. Може би и затова не се вадят футболисти от школата.

Нормално ли е треньорът на “Левски” да мисли само как да оцелее до лятото?
- За мен не е нормално. Според мен Илиан Илиев няма вяра в себе си. А и това е "Герена" и никой не чака - тук се искат успехи, примесени с хубава игра. “Левски” понякога е ставал шампион и с грозна игра. И това е важно. “Левски”, ако води пред ЦСКА и Лудогорец с пет-шест точки, сега никой няма да го упреква. Но това е мъка голяма. Вместо Илиан да се обижда на журналистите, нека си взима поуки. Така се изгражда един футболист, а и един треньор.

Кога за последно си видял сините да играят със собствен стил и изчистена физиономия?
- При Станимир Стоилов. Горе-долу от тогава “Левски” няма почерк. Ама какво горе-долу?! Този отбор беше явление и остава в историята. Оттогава насам общо взето играта е мъка. По онова време беше грешка, че уволниха Славолюб Муслин. С него щяхме да направим суперотбор. Мисля, че играехме по-красиво от отбора на Мъри.

Откога в клуба не е имало дългосрочен план за развитие?
- А като го няма Наско Сираков, кой да го начертае този план? Сега се кърпи. Всичко е ден за ден, а времето си минава. Трябва да се тропне по масата и да се направи стратегия за много време напред. Но затова трябва да имаш топки (б. а. - Стоянов използва по-нецензурна дума). Така го напиши. Това се отнася и за шефове, и за треньори и играчи. Без топки в “Левски” не става! Директорчето, дето го спуснаха с парашут, и той не знае как се е приземил на "Герена". Уж говори нахакано, но действия и резултати няма.

Вас как ви надъхваха, без това да се разбира по медиите?
- В “Левски” и няма нужда от такова нещо. Щом си в “Левски” и, трябва да имаш характер на биткаджия и лидер. Ние респектирахме съперниците, които на "Герена" идваха уплашени и падаха с по 3-4-5 гола. В отбора ни имаше 6-7 лидери. Такива, които са готови да се нагърбят, да поведат другите. А сега няма нито един такъв в отбора.

Защо почти всички футболисти, които са играли и в “Левски”, и в ЦСКА, между които и ти, остават за цял живот левскари. Каква е разликата между двата клуба?
- Аз съм от такава фамилия. Но навремето като малък щях да се отказвам и ми се обади Иво Михайлов, който беше в ЦСКА и ме покани там. На мача, който бихме със 7:1, бях в публиката на “Левски”, макар че тренирах в ЦСКА.