Хърватинът Ивица Костелич е в най-добрата форма, която е имал въобще в кариерата си. Водачът в генералното класиране за Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини обясни в интервю за Томас Янц от “Евроспорт”, защо в момента е най-добрият слаломист и защо ще отвее всичките си конкуренти на Световното първенство в Гармиш-Партенкирхен тази година.

- На 31 години Вие изживявате втора пролет в кариерата си. Как си обяснявате върховата форма, в която се намирате?
- Както през пролетта на миналата година, така и през есента тренирах повече от обичайното, както го правех години наред. Нуждаех се от малко повече време, за да се установя на световния връх в ските, но добрата ми форма дойде в точното време. В края на краищата януари е най-важният месец в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

- Атмосферните условия никога не са играли голяма роля в планирането на тренировките Ви. Може ли в момента добрите ви резултати да се дължат на факта, че почти винаги тренирате при силен вятър и лоши условия на пистите?
- Вярно е, че тренираме при различни условия и дори и при лошо време се спускаме. Мисля, че за един скиор е важно да кара винаги добре независимо от атмосферните условия. Затова винаги сме тренирали така.

- Как от специалист в слалома успяхте да се развиете до такава степен, че сега да сте сред най-добрите в почти всяка една дисциплина?
- Преди контузията ми през сезон 1998/99 бях доста бърз в спускането в Супергигантския слалом. Тогава Супергигантския дори ми беше най-добрата дисциплина, по-добра дори от слалома. След това трябваше да се преориентирам в слалома. През 2006 година отново започнах да тренирам и за бързите дисциплини. От тогава насам с всяка изминала година правя крачка напред в развитието си в бързите дисциплини. Особено в спускането трябва да караш километри, за да можеш да станеш добър.

- С Бенямин Райх, Силван Цурбриген, а по-рано и с Марио Мат и Вас младата генерация в слалома около Марсел Хиршер бе държана в шах. Как си обяснявате този факт?
- Ясно е, че има много млади слаломисти, които карат много добре. Въпреки това миналата година Малкия кристален глобус в дисциплината бе спечелен от ветерана Райнфрид Хербст. Той и аз сме от една генерация. Мисля, че по-старите се възползваме максимално от опита си, които сме насъбрали през последните 10 години.

- Прави впечатление, че сам се владеете и успокоявате в различни ситуации. От къде черпите тази ментална сила?
- Менталната страна е екстремно важна в спорта. За съжаление не винаги успявам да се концентрирам толкова добре. За първи път в Мюнхен успях да се фокусирам напълно върху случващото се. След това опитах да копирам това чувство и в следващите състезания.

- Каква роля играе сестра Ви Яница в тима и каква част има тя в успехите Ви?
- Отношенията между Яница и мен са много тесни. Ние винаги сме били заедно и винаги сме тренирали заедно. Сега Яница ме придружава на всяко състезание и ми дава добри съвети. Тя има от една страна набито око за детайли, а от друга страна е много важно за мен сестра ми да е наблизо. Свикнал съм да сме заедно.

- Яница спечели на три пъти Големия кристален глобус в Световната купа при жените, завоюва 5 световни титли и има 4 златни и 2 сребърни медала от Олимпийски игри. Как успяхте по-рано да не се влияете от успехите на сестра Ви?
- В кариерата си Яница е спечелила много благодарение на общите тренировки с мен. Винаги съм имал чувството, че съм съпричастен с успехите на сестра ми. Винаги съм ги приемал и като мои. Мисля, че и Яница е на същото мнение.

- В Германия Сузане Рийш стои в сянката на известната си сестра Мария. Какво ще посъветвате специалистката в слалома, за да излезе от сянката на двойната олимпийска и световна шампионка?
- Ситуацията при сестрите Рийш е друга. Те са директни конкурентки. Аз съм на мнението, че постиженията не бива да застават между двете сестри. Мария и Сузане могат да си помагат една на друга. Това е от голямо значение. Семейството е далеч по-важно от състезанието.

- За семейство Костелич в Световната купа по ски алпийски дисциплини има много легенди, сред които и тази, че като деца сте спяли на палатка в на така наречения “Мечи връх” в близост до родния ви Загреб.
- Да, в ранните години тренирахме доста там. Това беше много практично, защото не бе далеч от вкъщи. И когато лифтовете не работеха, ние се качвахме пеша до там.

- Разказват се истории и, че баща Ви Анте в началото по време на тренировъчен лагер на ледника “Хинтертукс” е ставал рано в къмпинга и се отправял пеша към него, за да пести от разходите за лифт.
- Тази история не е вярна. Това, което отговаря на истината е, че тогава парите ни стигаха само за картите за лифт, но не и за нощувка в пансион или хотел. Така че трябваше да нощуваме на къмпинг. В крайна сметка карането на ски без карта за лифт е невъзможно.

- Между другото Вие сте и музикант и свирите в група на китара. Каква роля играе музиката в живота Ви?
- Интересувам се много от Музика, изкуство и история. Това са моите хобита, които са важна част от живота ми.

- В рамките на Световната купа в Загреб плъзна слуха, че Вие се състезавате за последен път в родината си? Предпоставка за това би било край на кариерата Ви след този сезон.
- Искам да се състезавам до Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Естествено, че искам най-накрая да спечеля и в Загреб след три втори места. Да победя у дома е най-голямото ми желание.

- Вие сте приятели с Феликс Нойройтер, който е реклама на немските ски в момента. Как оценявате постиженията му няколко седмици преди Световното първенство в Гармиш-Партенкирхен?
- Феликс се представя за момента с една постоянност, която досега не се забелязвала при него. Той кара много добре, въпреки че през този сезон все още не му се удава да се качи на подиума. Но в слалома той играе много важна роля. Феликс се намира в добра форма и мисля, че на Световното първенство ще бъде много опасен. Той има качествата да бъде на върха.

- Вие имате за цел да спечелите Големият кристален глобус, водите в малката световна купа за слалома и Световното първенство предстои. Какъв е плана Ви за следващите няколко седмици?
- В момента приоритет за мен в Световната купа. Надявам се обаче, че ще запазя добрата си форма и за Гармиш-Партенкирхен. Засега обаче февруари е много далеч. До тогава ми предстоят още няколко важни задачи в Световната купа. /БЛИЦ