Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински направи своя прочит на изминаващата вече 2021 година. Той анализира развоя на събитията за родните състезатели и посочи какво очаква като резултати и през следващата 2022-ра. Ето какво каза Красимир Инински пред сайта на БФ Бокс.

- Г-н Инински, преминаха и последните големи турнири с българско участие. В края на тази 2021 година, каква оценка бихте поставили за постигнатите резултати?
- Годината при всички положения е успешна. Имаме позитивни резултати и медали не само на Олимпийските игри в Токио, но и на първенствата при подрастващите – европейски и световни отличия. Единственото, което може да се каже, че не успяхме да вземем, бе медал от Световното първенство при мъжете. Но там имаше и субективни причини за развоя на турнира, визирам измисленият нокдаун на Хавиер Ибаниес на 1/4-финалите, който го остави без отличие, а той го заслужаваше. Не искам да звучи като оправдание, но такава бе реалността. Олимпийската титла на Стойка бе безспорният връх на годината. Но много хубаво в случая е, че има приемственост, защото от всяка възрастова група имаме отличия от големите турнири, така че работим както за настоящето и резултатите днес, така и с поглед към бъдещето. Както винаги сме го правили. С краткосрочните цели постигаме дългосрочните.

- Олимпийската титла бе чакана от доста време в българския бокс…
- Така е. Радвам се, че дългогодишната работа се изплати и Стойка наистина спечели злато, каквото заслужаваше. Успяхме да изградим силен екип около нея, благодарение на което тя разгърна огромния си потенциал и толкова безапелационно спечели този златен медал.

- До каква степен този златен медал ще допринесе за развитието на спорта и най-вече на по-младите боксьори?
- Тя е доказателство, че начинът, по който работим е правилен. Със сигурност тя ще мотивира младото поколение треньори и занимаващи се с бокс да продължат по този път и всички заедно ще гледаме в една посока. Екипна работа, лишения и труд. Това е истината, няма лесен път за такъв успех. Много съм доволен от развоя на целия турнир в Токио. Но пак повтарям – доволен съм и от успехите на младежите и девойките, защото те са знак, че следващото поколение е с голям потенциал.

- А това е предпоставка за успехи и през следващия олимпийски цикъл, нали така?
- Абсолютно. Точно така. Наша задача е да съумеем да съхраним и запазим тези деца, за да продължат да се занимават с любимия си спорт. И да им помогнем да реализират потенциала си.

- Декември месец е свързан с оценки и награди. Ще види ли боксът свой Спортист на годината?
- Мисля, че това е логичен развой на събитията. Стойка заслужава абсолютно, с дългогодишната си кариера, която бе белязана и с този огромен успех в Токио. Това ще бъде прекрасен завършек на кариерата й, както и страхотно признание на спортните журналисти и българския народ към нейните усилия. Вярвам, че тя заслужава това отличие, което ще бъде и още една оценка на екипната работа, която съпътства този успех.

- Ако се върнем към Световното първенство за мъже, при всички положения Хавиер бе ощетен и това не е оправдание, а факт. Трудно ли се преживява такъв развой?
- Така е, не може да говорим за оправдание в случая. Наистина беше много неприятно като развой на турнира, защото това бе медал за България. Спечелен от него, но връчен на друг. Разочарованието бе голямо, защото това отличие щеше да е още едно доказателство за добрата работа, която вършим. Вярвам, че с труд и постоянство ще си върнем каквото ни взеха.

- Гледайки към 2022-а, позитивизмът преобладава, нали така?
- Със сигурност. Предпоставките за успехи са налични, въпрос на работа и отдаденост. Само така може да постигнем резултати. Имаме потенциал, както при мъжете, така и при жените. Да не забравяме, че Станимира Петрова си е поставила и тя сериозна цел, която сме оптимисти, че ще реализира.

- Ще успеят ли момчетата, които сега трупаха отличия при младежите, да влязат бързо и при мъжете, за да ни радват и там?
- Ние работим от една година в тази посока. Те тренират с мъжете вече от доста време и се справят наистина добре, адаптират се бързо. Радващото е, че към момента са показали, че са хубави момчета, имат желание да тренират и да се развиват, което няма как да не ни радва.

- Колко труден ще е този олимпийски цикъл?
- Хубавото е, че нас работата не ни плаши. Единствено влияние може да окаже епидемиологичната обстановка, по-трудното придвижване на хора и организирането на лагери, съвместни тренировки. Това може да усложни процеса. Останалото го правим с удоволствие. Ние сме се събрали все хора, които обичаме бокса и правим всичко това с любов. Оптимист съм и винаги искам най-доброто за боксьорите, треньорите и хората около нас.