Емил Кременлиев е легенда на българския футбол, оставил трайна следа в националния отбор, след като беше част от Пеневата чета. В момента роденият през 1969 година бивш защитник е помощник-треньор в Арда. Тимът от Кърджали постигна чудеса през изминалия сезон – финалист за Купата на България, четвърто място в първенството и класиране за евротурнирите. Кременлиев даде интервю пред БЛИЦ, в което говорихме за успехите на тима.

-Г-н Кременлиев, честито класиране в евротурнирите. Битката с Черно море беше люта, но успяхте да я спечелите. Вярвахте ли в това?
-Да, категорично. Бяхме уверени, че ще успеем. Особено след показаното от нас през сезона. Натрупахме опит, натрупахме самочувствие. Да, изправихме се срещу много коварен отбор, защото Черно море е един от силните състави у нас. Но ние победихме с 1:0 и изпълнихме целта си. Помогна ни и домакинският фактор. Играхме пред нашата публика, която плътно ни подкрепя. Благодаря на феновете за търпението и за помощта им. Мисля, че доставихме голяма радост на всички в Кърджали.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

-Как стават тези неща – вашият състав е изграден основно от българи, а ето докъде достигнахте…
-Бъдещето на българския футбол е свързан с българските футболисти. С млади и талантливи момчета. Ние доказахме, че успехите могат да дойдат и без привличането на знайни и незнайни чужденци. Хич не е лесно, но се получава. Някои ни обвиниха, че сме били магьосници. Намеци правеха.

-Кои са тези някои и за какви намеци имате предвид?
-Ами спомнете си какво каза Александър Томаш след един от мачовете. Нарече ни „магьосници“ и се учуди пред камерите как сме успявали да се възстановим и да бъдем толкова свежи във всички мачове. Томаш, ще извинява, бивш съотборник ми е, приятел, но тези намеци за допинг много ме вбесиха. Много. Давахме сто пъти допинг проби и се видя, че сме чисти. Коренът на успехите ни не се крие в някаква магия, а в подготовката. Елате да видите как се подготвяме и как тренираме. Заниманията хич не са комфортни за футболистите, но има огромен ефект от тях. Има и други причини за прогреса ни.

-Кои са те?
-Привлякохме българи, които бяха отписани в предишните им отбори, но момчетата се наложиха при нас, станаха титуляри. Давам ви два примера – Алекс Петков и Тонислав Йорданов. Алекс беше в Левски, където останаха разочаровани от него, но се разбра, че жестоко са сбъркали. Дойде при нас и видяхте какъв пролетен полусезон направи. Аз мисля, че догодина Петков ще бъде най-добрият защитник в България! Тонислав така и не беше оценен в ЦСКА. Ама никак не беше оценен. Но с екипа на Арда момчето се възроди. Него също го чака добро бъдеще. Погледнете другите ни младоци – Иван Тилев, Лъчезар Котев, сега си връщаме Светльо Ковачев. Те ще бъдат след време част от основата на националния отбор. Благодарение на тях вървим напред. Още веднъж ще кажа, че не е хубаво да бъде подценявана работата ни. Значи на магия сме четвърти, на магия играхме финал за Купата и на магия се класирахме за Европа. Е, не може да се говори така, не може…
Отделно се създаде невероятен колектив в Арда. Аз съм играл футбол много години, в доста отбори съм бил. Все е имало закачка, ставали са скандали, където съм играл– я на тренировка, я на мач. За една година в Кърджали не съм ги чул момчетата да повишат тон. Е, понякога на тренировките нещо като се случи, веднага се чува „извинявай“ и се продължава напред. Никой на никого не се сърди. Един играе, друг остава резерва. Няма недоволство, няма мрънкане. Чудесен колектив.
Това ни беше първа година заедно, знаете, че променихме целия отбор. Преди в Арда имаше предимно чужденци, сега само българи. Имаме единствено двама чужденци, но те са резерви.

-От финансова гледна точка всичко наред ли е в Арда?
-Абсолютно всичко е наред. При нас нещата са като по часовник. Всичко се плаща на всеки както е договорено и в уречения час. Ръководството си върши работата, шефовете са перфектни. Голямата заслуга за победите се дължи на старши треньора Николай Киров. Доста треньори искат голям бюджет, солидни заплати. Киров няма претенции за скъпи попълнения. Напротив. Той е бил навремето шеф на детско-юношеската школа на Ботев (Пловдив) и знае как да работи с младите. Умее да открива и оценява качествата им, да им дава шанс на терена и после те не го подвеждат, а оправдават доверието му.

-Да кажете нещо и за финала за Купата с ЦСКА. Има ли горчилка у вас?
-Честно казано, има горчилка, въпреки че като цяло сме доволни от постигнатото – кой е очаквал да завършим четвърти и да участваме в евротурнирите. Това ще е първо участие на Арда в Европа. Но финалът… Преди това играхме с ЦСКА и загубихме само веднъж в последната минута на „Армията“. Знаехме, че ще в спора за трофея ще играем затворено и няма да им дадем много шансове. Реално ние имахме един голям шанс за гол, когато Емо Мартинов излезе сам срещу Бусато, и те имаха един. Е, ЦСКА вкара, ние не можахме. Ако не бяха отбелязали, финалът отиваше на дузпи и там не се знаеше какво щеше да се случи.

- Последен въпрос. Ще има ли нови попълнения в Арда?
-Засега имаме двама сигурни нови – Крум Стоянов и Светослав Ковачев, който се завръща при нас..
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ