Две от легендите на световния футбол Йохан Кройф (67 г.) и Франц Бекенбауер (69 г.) се обединиха в едно мнение, че Барселона винаги ще бъде по-велик клуб от Байерн. Летящия холандец и Кайзера дадоха съвместно интервю за „Билд”, след като се срещнаха 40 години след световната титла на Бундестима през 1974 година. Тогава ФРГ побеждава Холандия с 2:1 на финала. Двамата се срещнаха на голф турнира WINSTONgolf Open близо до Шверин - столица на германската провинция Мекленбург-Предна Померания.

- Г-н Кройф, холандският вестник De Volkskrant Ви обяви за мъртъв през август. Хубаво е, че отново се чувствате добре!

Кройф (смее се): В моя живот са се изписали толкова много неща за мен, че защо да не излезе и една фалшива история.

- Как успявате да изглеждате толкова добре с наближаване на 70-годишна възраст?

Бекенбауер: Постоянното движение ме запазва млад. За разлика от Йохан, който е пенсионер и от години се наслаждава на слънцето на Барселона, аз трябва да работя, за да осигурявам петте ми деца и осемте ми внука (смее се).
Кройф: Защо пък пенсионер! Аз съм ангажиран с моята фондация, която дава възможност на децата в неравностойно положение да спортуват. Само в Холандия и Испания са по 50-60 000 деца на ден.

- Да поговорим за футбол: Байерн или Барса – кой клуб е по-великият?
Кройф: В световен мащаб е Барселона. В Южна Америка всички гледат испанското първенство. Там Барса е много по-велик клуб от Байерн и това ще си остане така.
Бекенбауер: Съгласен съм. Барса е водещ клуб в света, погледнато и откъм традицията. Там имаше през 30-те и 40-те години легендарни отбори. В Байерн всичко започва реално едва през 1965 година с Бундеслигата.

- Г-н Кройф, като треньор Вие открихте Хосеп Гуардиола. Какво го отличаваше?

Кройф: Неговата техника и интелигентност. Тогава той играеше в третия отбор и беше едно нищо като физически дадености. Хосепобаче знаеше как да си помогне с правилно движение. Този опит да извлечеш ползите от недостатъците, го отличава и като треньор. Той е един от най-добрите в света за мен.

- По-добър от Жозе Моуриньо?
Кройф: За мен това е твърдо така, да. Гуардиола иска да подобри футбола като цяло и да изведе отбора си на друго равнище. В сравнение с Моуриньо той сам е играл пред 100 000 фенове. Хосеп поставя в центъра на нещата цялата игра. Моуриньо винаги говори само за неговия тим, неговите качества и неговия манталитет.

- Тогава Байерн няма нужда от тики-така?
Бекенбауер: Не. Трябва да има здравословна смес. Тики-така се получава само с Меси, Иниеста и Шави – иначе не. Един Рибери или Робен са индивидуалисти и живеят само със соловите си акции. Това е друг вид футбол.
Кройф: Изключителното в Гуардиола е, че той не притиска един тим да играе по неговия начин. Той прави анализ кое е най-доброто за отбора, намира особените детайли и ги извежда до възможно най-голям успех. Не е случайност, че през 2010 година Испания стана световен шампион със седем играчи от отбор на Гуардиола, а Германия сега със шест-седем футболисти пак от негов тим.

- С право ли спечели Германия титлата?
Кройф: Да, абсолютно. Те превъзхождаха всички останали.

- ФИФА обяви Меси за най-добрия играч на Световното. Съгласни ли сте?
Кройф: Не, за мен Тони Кроос бе най-добрият.

- Беше ли грешка да бъде пуснат да отиде в Реал?
Кройф: Не познавам скритите причини. Байерн реагира след неговото напускане и контузиите много добре с привличането на Шаби Алонсо – може би не за дълго време, но за този момент. Алонсо ще бъде много, много важен за тях. Той има голям опит и иска да го докаже още веднъж на всички.

- Не е ли опасно за Байерн да привлича толкова много испанци?

Бекенбауер: Въобще не. Испания доминира в световния футбол години наред. Да получиш тези играчи го виждам като повишаване на стойността на Бундеслигата. Байерн не ги е привлякъл, защото са испанци, а защото имат големи качества. Когато Кроос напуска, няма много играчи, които биха могли да го заместят. Шаби Алонсо е един от тях.

- Алонсо струваше 8 милиона евро като трансферна сума. Колко ще струва Йохан Кройф днес, Франц?

Бекенбауер: Когато играчи като Бейл и Роналдо струват 100 милиона евро, при Йохан ще става реч за милиарди!
Кройф: А ти би бил за Реал (Мадрид) неплатим. Франц не беше само една суперзвезда, той можеше да формира от един отбор непобедима сплотеност.

- Какво мислите Вие като революционери във футбола за спрея при свободните удари?

Кройф: Голям фен съм на това.
Бекенбауер: Тогава седях в комисията на ФИФА, която обмисляше дали да го въведе. Когато спреят ни бе представен, всички се смяха. Но промяната е добра идея. По-рано само се хитруваше лошо за всеки сантиметър.

- Кой от Вас шмекеруваше по-добре?
Кройф: Аз, съвсем сигурно! Аз винаги бях един от най-малките играчи на терена и винаги хитрувах.
Бекенбауер: Вярно е, преди всичко се опитваше да заблуждава съдиите.
Кройф: И ти винаги се чувстваше обиден.
Бекенбауер: (смее се): Само след финала през 1974 година - не.