Менторът на Хосеп Гуардиола и легенда на холандския футбол и Барселона Йохан Кройф разкри в интервю за мюнхенския вестник TZ какво всъщност прави треньора на Байерн толкова силен. Холандецът не пропусна да възхвали и своя сънародник в редиците на баварците Ариен Робен.

Г-н Кройф, мислехте ли, че проектът Пеп Гуардиола толкова бързо ще стане толкова успешен в Байерн?

- Познавам Пеп много добре и знам колко интелигентен е. Беше ми ясно, че той не отива в този клуб с намерението непременно да иска да промени всичко. Той е човек, който оптимизира всичко в хронологичен ред. Ако нещо е добро, той променя само детайли. И тук идва неговата дарба. Той е толкова добър треньор, защото знае как да оптимизира нещо, което е добро, още веднъж.

Пасва ли перфектно на Байерн?
- Съвършенство във футбола няма. Това е невъзможно. Винаги има грешки в тази игра. Но този треньор и този клуб си пасват много добре. Мисля, че химията между него и Байерн има нещо малко от перфектността. Тя отговаря напълно.

Гуардиола изведе Барселона до най-големите успехи на клуба, а сега продължава работата си в Мюнхен също толкова впечатляващо. Може ли този човек да тренира всеки отбор на света?

- Мисля, че да. Защото той не мисли: Какво трябва да променя? Той не казва никога: Не знам още как функционира това. Той анализира първо и тогава продължава да помага. Така би функционирал човек навсякъде.

Мислите ли, че скоро Бундеслигата няма да бъде вече предизвикателство за него?
- Байерн има много добра организация във всички аспекти. Това означава, че Пеп вижда тук много възможности. Байерн в момента са водещата сила в Европа, през миналата година спечелиха Шампионската лига. Да погледнем обаче Барселона. Там Пеп тренира четири години професионалисти и спечели много, много титли. В Мюнхен той все още е далеч от целите си.

Няма значи опасност, че след края на сезона ще си тръгне, ако спечели с Байерн Шампионската лига? Тогава ще се нуждае от ново предизвикателство и няма да има какво повече да спечели.
- Не, не, не. Това няма да се случи. Той ще остане най-малко две години.

Какви иска да постигне той с Байерн?

- Той се възхищава на играта. Докато той вижда предпоставки да представя футбол според неговите представи, ще продължи да работи неуморно от мач за мач. Титлите идват от само себе си, не става въпрос за това. Той мисли по следния начин: Винаги следващият мач е проблем, който той трябва да разреши.

Поздравихте ли го вече за шампионската титла?
- Да, ние постоянно сме в контакт. Той продължава винаги да се допитва до моето мнение.

Как гледате на Байерн – това ли е най-добрият отбор в света?
- В момента те наистина са много, много силни. Срещу всеки съперник. Всеки играч от този състав може да реши един мач. Това е много добре.

- Един от тях е Вашият сънародник Ариен Робен. Как виждате неговото развитие?
Ако погледнем Ариен Робен преди две, три години и го сравним с днес, трябва да кажем: Това е един съвсем друг играч. Той се разви фантастично. Това зависи много и от медицинския щаб на Байерн. Той вече не е толкова често контузен, а това му дава сили и самоувереност. Той е индивидуалист, който винаги може да създаде красиви моменти. Той обаче трябва да е винаги наясно с това, че не той печели сам, а заедно с колегите си в отбора.

Той е капитан на холандския национален отбор. Най-важният играч ли е на „оранжевите”?
- Може би не най-важният, но вече много важен. Всеки знае, че той винаги може да създаде шансове и да вкара голове. В крайна сметка във футбола иде реч за голове.

Гледаме ли в момента най-добрия Робен, който някога го е имало?
- Мисля, че да. Нещата около него се развиват постоянно във възходяща посока, а той се бе превърнал в добър играч още от преди това.

Мислите ли, че Гуардиола някога ще се съгласи да поеме национален отбор?
- Той е по-скоро треньор, който всеки ден иска да е на тренировъчното игрище. Той обича да подобрява футболистите с всеки изминат ден. Аз също никога не съм бил тип за национален отбор. Никога не съм си се представял като такъв.

Когато си говорите с него, какво ви разказва за Байерн?
- Че се чувства много добре и просто всичко в този клуб го радва. Ръководството, играчите, персонала, феновете – всичко. Той обаче бе наясно какво да очаква. Подготвяше се за този клуб седем, осем месеца и например учеше немски, което според мен е много важно. Това е типично за Пеп. Той не оставя нищо на случайността.