ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Петър Курдов даде интервю за "ШОУ", в което отправи доста остри думи към всички в любимия му "Левски". Бившият нападател на "сините" е учуден какво още правят в отбора футболисти като Кристовао Рамос, Нуно "Пунто", Орлин Старокин, Жоао Силва и т.н. Легендарният нападател също така твърди, че Наско Сираков, Тодор Батков и Иво Тонев се ненавиждат, но  се правят, че работят заедно за доброто на "Левски".

- Г-н Курдов, харесва ли ви класирането в "А" група - "Левски" е на последното място?
- Нека не избързваме, защото са минали само два кръга. Не е толкова страшно.

- Коментарът ви за играта?
- Коментарът е излишен. Очевадно е, че нещата не вървят. Само не виждам защо трябва някои да се изхвърлят и да говорят неща като царя - за 800 дни, за 100 дни...

- Ще успее ли наистина Наско Сираков да оправи нещата в "Левски" за 100 дни?
- Трябва да си страшен лаик, за да вярваш на подобни приказки.

- Очаквахте ли загуба от "Локомотив" (Пд)?
- Знаех, че ще е трудно, но не мислех, че ще има чак такова безверие. Сега чувам оправдания, че футболистите са наплашени. Същият този Сираков започна да плаши с оставки, с гонене на играчи, да прави чистка. Тези, които са сега в отбора, са

едно тежко
наследство

Нямат дух и темперамент, който съществуваше в предишните поколения. Още с идването на Сираков започнаха треньорски рокади, взе да размахва пръст. Това няма как да не рефлектира върху футболистите. Вече е пределно ясно, че доста хора не са за този отбор. А в "Левски" се хвърлят много пари, условията са страхотни.

- Тогава защо няма резултати?
- Вината е в ръководството. С идването на Сираков дойде и страхът. Постоянно се тиражираше, че ще има много уволнени, сменени. Това всява страх във всички. Футболистите не ги чака нищо добро. Тичат като мухи без глави. Някои много говорят, а нищо не казват. Чудя се за тоя гологлавия, португалеца... (б.р. - визира Кристовао Рамос). Той определено няма място в отбора. И други нямат сърце за "Левски". Аз съм категоричен, че трябва да настъпят кардинални промени. Да се реши дали ще се залага на юноши,   или ще се извадят много пари и ще се прави скъп отбор от доказани футболисти. Тук съм съгласен със Сираков. Наистина трябва да се вземат мерки. Вижте какво става с нашите момчета. В почти всички клубове има продукти на школата на "Левски" - Николай Дюлгеров в ЦСКА, сега чувам, че и Антонио Павлов отива при тях. Да не говорим за "Ботев" (Пловдив) -  Огнянов, Домовчийски, Сърмов. Казвам ви само пет човека, които играят в най-силните клубове. А в същото време при нас е Нуно “Пунто” ?!

- Ще успее ли Славиша Йоканович начело на "Левски"?
- Все още е некоректно да давам мнение за него. Загубата от "Локомотив" (Пловдив) е едва първият му мач. Бил е голям футболист и в това няма спор. Направил е име в Испания, играл е и в "Челси". Помня го, беше футболна класа, но като треньор няма как да го коментирам за момента. Само ще ви кажа, понеже вече няма тайни и нищо не може да се скрие -  името му е замесено в уговорени мачове в Тайланд.

- Искате да кажете, че се занимава с черно тото ли?
- Нищо не искам да казвам. Просто такива неща дочувам...

- Ще се справи ли в България?
- Той не е правил селекцията в "Левски".  Тоя буламач-отбор е плод на Иво Тонев и Илиан Илиев.

Те докараха
тия скапани
некадърници

Само му погледнете изявите на Илиан. Направи 6 поредни загуби с "Берое" и ние го взехме за треньор. Той докара ментетата. Сега Йоканович не трябва да е виновен заради него. Не трябва да се търси причината в новия треньор.

- Доколкото знам, вие сте противник на чуждестранните треньори, а в същото време с думите си в момента защитавате сърбина?
- Глупости, не го защитавам. Просто казвам нещата такива, каквито са в действителност. Аз съм най-големият противник да се водят чужди треньори. И не отстъпвам дори на милиметър от мнението си. В България има толкова кадърни специалисти, но повечето от тях стоят без работа. Сираков пробва да върне Мъри, което бе голям фарс, защото се знаеше, че няма кой да го пусне. В "Ботев" (Пловдив) му е добре на Стоилов, има си перфектен договор. Пуснаха слуха за връщането на Люпко Петрович, видяха, че хората го приеха с негативизъм и оттам нещата излязоха извън контрол. Йоканович не го познавам, помня го като футболист, но на този етап за него не мога да кажа лоша дума. Скоро ще го видим дали ще успее да се реализира в нашия шампионат.

- Как биха се оправили нещата и отборът да започне да побеждава?
- Трябва да се поеме по нов път. Нужни са много пари, да се купят няколко класни играчи, които бързо да се сработят. Виждаме, че приказките за Антонио Вутов бяха напразни. Момченцето обяви, че остава в "Левски", отказа на "Удинезе", и какво стана... Оставиха го на закачалката. А уж щеше да играе редовно. Дано не съм лош пророк, но най-вероятно ще продължи да е резерва. Ако трябва един юноша да се провери какво може и какво не може, е необходимо да се налага във всеки мач. А се вижда, че Вутов може. Те обаче не го налагат. Едно време постоянно се налагаха младите - Емил Велев, Гибона, Наско, Краси Коев, много други, и аз в това число. Даваше ни се шанс. А сега вижте какви юнаци има. Тоя Кевин Бру ли е, какъв е - уж е доведен да върши работа, а се спъва в топката.

- Правилно ли Гаджев беше отстранен  от първия отбор, а после  върнат обратно?
- Категорично не съм съгласен. Когато Гаджев го искаха чуждестранни клубове преди 1-2 години, ръководството не го пусна. Задържаха го, защото казаха, че той е основата, ще се разчита на него, национал е все пак. И какво става? В един момент точно Владо е изкупителна жертва - виновникът заради предишното ръководство, което докара некадърните. Президентът на "Байерн" (Мюнхен) Ули Хьонес много просто и ясно каза: "Никога не бих дал цялата власт на изпълнителния директор и треньора". Трябва да бъдат съсредоточени много хора, да има колектив и заедно да вземат решенията. А не само Наско да прави селекцията. Крайно време е в "Левски" да има някой с големи топки. Той да тропне по масата и да каже какво ще се прави в този клуб. Дали ще се гради отбор с млади момчета, както все даваме "Литекс" за пример, или ще се вадят много пари за чужденци, но доказани и такива, които ще свършат работа, а не некадърници като сегашните в тима. За младите все разправяме, че няма време и място кога да им се дава шанс. Но  истината е, че школата на "Левски" не работи. Вижте кои хора се изредиха като директори, погледнете треньорите. Аз знам два случая - единият със сигурност

не е играл физическо, а
е треньор на "Герена"

Не искам да му казвам името. Има още няколко, които всъщност не знаят откъде са дошли. Но се тупат в гърдите и са горди, че са треньори в "Левски". Странно ми е защо от ръководството не им търсят отговорност и не ги питат защо няма техни кадри в първия отбор.

- И Йоканович ли ще бъде на дръвника, ако запише още няколко мача с лоши резултати?
- Няма да се учудя, винаги така се получава. Вижте Сашо Станков какво прави. Този колега и приятел води "Локомотив" (Пловдив) два мача по най-добрия начин. Първо взе точка от ЦСКА на "Армията", а сега би и "Левски" на "Герена". А Станков е един нормален български треньор. Има големи възможности, но защо повече от година беше без работа? Защото чужденците са на първо място, а нашите все са на заден план. Много пъти съм агитирал и афиширал, че имаме много добри специалисти, само че или не им се дава шанс да поемат голям отбор, или няма кой да ги чака. Като не направят добри резултати в първите си 2-3 мача и веднага започва да се търси промяната и да ги сменят. Сега някои хора пак ще ме нападнат, но аз си имам мнение и винаги го изразявам. Чета по форумите писания на фенове, които постоянно ме критикуват. Всъщност аз и Мишо Вълчев сме единствените, които смеем да казваме нещата така, както са в "Левски". Все пак и двамата сме дали частица от живота си на клуба. Играли сме на добро ниво, вкарвали сме голове. Нормално е да коментираме и да критикуваме. Но лошото е, че другите ни колеги си мълчат като непоръбени шунди! Очевидно някои хора не искат да се променят. Вижте от колко години в "Левски" се въртят едни и същи. Стана като в политиката. Не се търси промяната, а все едни и същи хора са там.

- Искате да се върнете на "Герена" ли?
- Не съм изявявал желание. Но аз винаги мога да отида при Батков, да се срещнем, да разговаряме. А със Сираков какво да говоря? Не му прави чест, че развали едно 30-годишно приятелство. Сега дори на телефона да ми се обади, няма да му отговоря. Аз работих и в "А" окръжна група с "Марица", сега може би пак ще съм там. Предстои Общо събрание, ще има нови неща. Но  знам, че не съм за "А" окръжна група. Мястото ми не е там, но какво да се прави, малшанс. А тези в "Левски" само ги погледнете. Дадена им е отлична възможност. Условията им са перфектни - база, заплати и премии се плащат на момента. При това положение не трябва да се търсят оправданията в ръководството. Аз питам и какво прави този Орлин Старокин в "Левски", мани ги ония Пунто, гологлавият и другите некадърници. На тоя каква му е работата при нас? Нямам нищо против момчето, но  не е за нашия клуб. Четох и бащата на Иво Тонев какви ги е наговорил. Съпоставя сина си със Сираков. Смешно е. Как така Иво Тонев ще го сравняваме с Наско, който се е доказал във футбола. А и като знам, че не работят нормално.

- Искате да кажете, че Сираков и Тонев не се разбират ли?
- Не се разбират, много ясно. Вие знаете ли?

- Не, не знаем.
- Ами ето, от мен да го знаете. Аз единия в случая го познавам бегло. Другият, истинският футболен човек, винаги иска да е номер 1. Той не търпи хора като мен с мнение, някой, който да тегли по една майна. Той иска послушници, с отворени уши, да му докладват. Същото се отнася и за президента. Просто на "Герена" е пълно с послушници и не искам да ми се обиждат, защото казвам истината. Не може 5 години Сираков да не спира да плюе - било то по Фейсбук или къде ли не, и изведнъж да се върне, да бъде спокоен и да има пълен картбланш. Прави глупост след глупост, това не е нормално. Какво сега да правим ние - да си натискаме парцалите, да мълчим, за да не обидим някого. Като не искаш да те обиждат, стой си при жената. В никакъв случай не искам да обиждам когото и да било. Но само да погледнат колко наши момчета, отхвърлени от "Герена", са във водещите ни клубове в момента.

Пунто,
гологлавият
и Старокин

по-добри ли са от тях? Излезлите от нашата школа биха давали всичко от себе си за "Левски", а не като тези пришълци - да идват само заради парите. Пламен Илиев и той, вижте го какви голове пуска. Но пази, защото няма алтернатива. Батков щом преглътна една горчива чаша и прие Сираков, трябваше да преглътне още една и да върне Гошо Петков. Вижте го, че той на колкото повече години става, задобрява все повече. Безкрайно много уважавам този млад вратар Пламен Илиев, ама му трябва време. Очевидно Батков достатъчно е презадоволил футболистите. Крайно време е да обърне тоягата и да взема мерки. Ако трябва, да опират пушка в главата на играчите само и само да ги стегнат и да ги вкарат в правия път.

- Много ли сте обиден на Сираков?
- Нормално е, той развали 30-годишно приятелство. Нямам намерения да му звъня оттук насетне. Каквото беше, беше. Надявам се с неговите думи за 100 дни наистина да оправи отбора. Но с подобни изказвания, вземайки пример от Царя, си удря задника в тавана. И почти винаги като правиш това нещо, нищо не става. Трябва да си по-скромен, хората гледат отвън, не са балами. Не можеш само да си силен на приказки, а насреща да няма резултати. Феновете на "Левски" вече не издържат. Искат да виждат любимия отбор на върха. Няма друг отбор у нас, който да е така бойкотиран. При гостуването на "Ботев" (Пловдив) нямахме фенове и срещу "Локомотив" (Пловдив) бойкотът продължи. Сигурно и сега срещу "Пирин" (Гоце Делчев) ще е същото.

- Грешка ли щеше да бъде, ако Люпко Петрович отново беше застанал начело на "Левски"?
- Много добре го знам кой е тоя. Какви му бяха постиженията. Работих с него, бях треньор на дубъла, когато беше старши треньор. Мъри и Гошо Тодоров му водеха тренировките, а той

още сутринта
идваше пийнал

Аз тези неща ги ненавиждам. Това показва липса на отговорност. Не може да ходиш неизтрезнял на тренировка.

- Малкият ви син Атанас е юноша на "Левски", но и той не е на "Герена"...
- Няма какво да го коментирам. Той си остава мой син, носи моята кръв. Ако някой мисли, че съм от тези бащи, които галят децата си с перце, не е така. Аз дори съм най-големият му критик. Той е голям, носи си главата на раменете. Да се надявам, че в "Славия" ще почне да играе и да вкарва голове.
ПЛАМЕН ВАНЕВ