БЛИЦ потърси мнението на големия нападател на Левски от началото на 80-те години Петър Курдов относно случващото се на "Герена". "Сините" са на незавидното 11-oто място в efbet Лига, като сега предстои нова промяна на треньорския пост. 

Курдов подкрепи мнението на Емил Велев, че ще бъде грешка евентуалното завръщане на Славиша Стоянович. 59-годишният пловдивчанин говори и по други теми: 

- Г-н Курдов, играта на любимия ви Левски не върви, какво е мнението ви за случващото се на "Герена"? 
- Нали виждате - сега ще пеем старата песен на нов глас. Щели да връщaт Славиша, дори не му помня фамилията. Сещам се обаче, че напусна със скандал, а сега отново щял да става треньор на Левски. Понеже си нямаме български треньори... Имаме си готов треньор дори.

- Кой е той?
- Наско Сираков - осмокракият, всемогъщият, всезнаещият. Нека той оглави треньорския пост, така и така си клати краката по цял ден. Нека той стане треньор, след като ние сме незначителни и не можем да водим отборите. Кои сме ние - аз, Емил Велев и редица други ветерани. Ние сме втора ръка. 

Сираков да каже защо не иска да работи със съратниците си. Защото благодарение на нас стана известен.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Очевидно не сте в добри отношения...
- От години не поддържам отношения с него. Аз съм мъжко момче - там, където плюя - не лижа! Крайно време е той да излезе и да покаже висш пилотаж. Както и съпругата му казва - че ще върне Левски там, където му е мястото, че ще възкреси клуба. Желая му успех, но да не забравя приятелите си - хората, с които израсна.

В момента Левски няма нужда от сръбски треньор. В никакъв случай не одобрявам политиката на Сираков. Тити пък изобщо няма работа в отбора. Баскетболен треньор се меси във футбола, това нормално ли е!? Все едно някой от художествената гимнастика да се бърка във футбола. Но така е, като сме държавата на абсурдите. 

За Сираков не искам повече да говоря. Темата е много дълга. Дал съм си обед, че един ден ще кажа много неща в национален ефир, за да се разбере веднъж завинаги кой какъв е. 

Сега по-важното е, че в Левски нещата не са добре. Отборът е много назад в класирането, което не е нормално. В момента има клубове, в които дават много по-ниски заплати, и побеждават за разлика от Левски. В Локомотив (Пловдив), например, играят за по 2-3 хиляди лева. И виждате къде са в класирането. И в Ботев (Пловдив) момчетата се стараят, въпреки финансовите им проблеми. И най-малкото показват добри игри и дори записват победи, а Левски се излага и пада под път и над път. С тази игра дори в шестицата няма да успеем да влезем. Изредиха се толкова много треньори в последните години. 

- Сериозно ли твърдите, че Сираков трябва да стане и треньор? Той е собственик на клуба, има съвсем други фунции и редица отговорности.
- Да, сериозно го казвам. Той явно е учил някакво друго висше образование, където се учи само за директор. След като постоянно дава съвети, нека да излезе и да каже "Ставам и старши треньор". Той е най-добрият и най-можещият. Казвам го с увереност, че той може всичко. А това, че иска да докара отново сръбската версия в Левски минава всякакви граници.

Аз като човек с по-малки възможности, над 30 години се занимавам с треньорство, бил съм и изпълнителен директор, мнението ми е, че в Левски е нужна екипност и мандатност. Когато едно ръководство се провали, е добре да си тръгне! 

Около Сираков трябва да има 5-6 човека, които да помагат всеки с каквото може. Имаме поне шестима, които заслужават да бъдат около първия състав, за да се случат нещата. Не само да се говори напук "това било, онова било...".

- Някои хора ще кажат, че критикувате шефовете в Левски и по-специално Сираков, защото на сина ви не беше предложен договор това лято.
- Много благодаря за въпроса ви за Наско. Когато той беше в Левски това лято, извести един от членовете на Управителния съвет на клуба, че се връща на "Герена", за да играе без пари. Наско никога не е поставял въпросът за парите. Твърдя, че такива като него и Божинов са от полза на Левски, за да могат младите да се учат на порядки от тях. Синът ми щеше да е от полза на клуба в този момент. Само ще ви кажа, че Наско вкара 56 гола за юношите на Левски при Бисер Хаздай. От дете до юноши старша беше собственост на Левски и се изгради в клуба. Питам се защо е този неприязън към Наско Курдов? Вече години наред няма футболист като него, за който са платени толкова много пари. Не мога да разбера защо се възприема като враг на Левски. Аз като баща няма да се откажа никога от децата си! Той вече има съвсем други цели в живота си. Играе за Ботев (Ихтиман) за кондиция и защото обича футбола. Едва ли има по-техничен футболист от Наско в момента в "А" група. Дали някой може да я спира и подава, както той може? Левскарите нека не забравят, че Наско е рожба на Левски, милее за клуба, но не знам защо не го задържаха сега. Щеше да играе без заплата. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ