Бившият голмайстор и старши треньор на Славия Мартин Кушев заяви в интервю пред БЛИЦ, че познава отлично Александър Тарханов, който от днес е начело на най-стария столичен клуб. 61-годишният специалист заема поста на Владимир Иванов. Фугата беше временно наставник на "белите" след напускането на Иван Колев, а сега заедно с Кушев и Радостин Станев влизат в щаба на Тарханов.

- Г-н Кушев, вие ли съдействахте за идването на Александър Тарханов в Славия?
- Да, последните два дни бях плътно до него по време на преговорите. С Александър Тарханов се познаваме от много години. Знаете, че голяма част от кариерата ми премина в Русия (б.р. - Кушев игра един сезон в Шинник, след което 5 години беше в Амкар).

- Как протекоха преговорите?
- Нормално, днес бяха доуточнени последните детайли и договорът е факт. Тарханов подписа за 2 години. Тъкмо бях с него на аерогара "София", за да го изпратя. Ще се върне от Русия на 10 януари, а на 11-и започваме подготовка. Аз, Владимир Иванов и Радо Станев ще му бъдем помощници.

- Досегашният старши треньор Владимир Иванов не беше ли против или веднага се съгласи да стане асистент на Тарханов?
- Да е против? Няма такова нещо. С Владо осъзнаваме каква идеална възможност ни се предоставя. Ще работим с голям специалист, какъвто е Александър Тарханов. Последните два дни тримата бяхме постоянно заедно. Сигурни сме, че има какво да учим от Тарханов. Вижте визитката му и ще се убедите, че е доказан треньор. Смятам, че е точният човек за Славия. (б.р. - новият наставник на Славия е бил начело на Криля Советов, Терек, Химки, Кубан, Спартак и ЦСКА (Москва), помощник на Олег Романцев в националния тим на Русия, както и бивш президент на ЦСКА (Москва). Не само за Славия е добре, че Тарханов става треньор. Това е добре за целия български футбол, защото тук ще работи опитен специалист.

- Запознахте ли го с какви футболисти разполага Славия и с клубната база?
- Да, водихме го на стадиона. Изрази задоволство от клубната база и отличните условия за работа, които ще му бъдат предоставени. Връчихме му много дискове със записи на мачовете на Славия този сезон. Тарханов горе-долу е наясно с наличните футболисти. Гледал е мачове от есента, сега ще може да се запознае още по-детайлно.

- Коментирахте ли зимната селекция и какви планове има Тарханов?
- Той има нещо предвид, но иска първо да се запознае с отбора като види на живо футболистите. Това ще се случи на 11 януари, когато се събираме и стартираме подготовка.

- Ясна ли е програмата за зимната подготовка?
- Да, от 11 до 26 януари ще тренираме в България, а на 27-и заминаваме за Турция. Ще изиграем няколко контроли в Анталия, но към момента съперниците не са уточнени. Тарханов иска в първите десетина дни от подготовката да се запознае с играчите и да прецени на кои ще разчита в бъдеще.

- Клубното ръководство постави ли конкретна цел пред Тарханов?
- При разговорите с президента Венцеслав Стефанов стана ясно, че Славия продължава да следва клубната политика да налага младите кадри от нашата школа. От началото на сезона ясно се видя, че имаме доста таланти. Искаме да продължим налагането на младоците, което се хареса на Тарханов. Той изтъкна, че почти във всички клубове е работил предимно с млади футболисти. Увери ръководството на Славия, че има богат опит с младите и знае как да процедира.

- Да очакваме ли трансфериране на футболист от Русия на "Овча купел"?
- Може, тази възможност не я изключвам. Говорихме по този въпрос, но наистина той иска първо да се запознае детайлно с играчите, с които Славия разполага.

- Разкажете малко повече за Александър Тарханов. Казвате, че го познавате отлично, а не ви е бил треньор?
- Много пъти сме били противници по руските терени. Наистина го познавам от доста години и имам само добри впечатления. Когато бях треньор на Славия през 2011-а играхме контрола с Криля Советов. Той ги водеше тогава. Може би покрай този мач станахме още по-близки, защото три дни имахме разговори. Славия и Криля Советов бяхме заедно на лагер в Турция. За самия човек Тарханов мога да кажа, че е много приятен, позитивен човек е.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016