Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков даде интервю пред агенция БЛИЦ, в което съобщи гореща новина, свързана с Борислав Михайлов.  

-Г-н Лечков, как сте? Къде ви откривам в момента?
-Добре съм. В моя роден край съм и тичам по задачи.

-Напоследък като че ли има някакво затишие в българския футбол. Не се коментира толкова много БФС, Боби Михайлов, кандидатите за президенти и т.н.?
-Ами сега на преден план изскочиха парламентарните избори. Там е интересно. И за мен по-важното е какво ще се случи с държавата и дали най-после ще настъпи една дългоочаквана от мен промяна.

-Какво имате предвид?
-Трябва да бъде променен законът за финансиране на спортните клубове. Не говоря само за футбола, а за спорта като цяло. Тази промяна е жизнено необходима. Посочвам ви елементарен пример и хората, които са наясно с материята, ще ме разберат – искаш да даваш 100 лева за спорта и тези пари трябва да се признават за разход. Ето това трябва да се промени и така ще се изчистят самите футболни клубове.  

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-А в БФС как са нещата?
-Как да са? Там се вдигна излишен шум. Аз отдавна съм казал, че футболният съюз си има президент, че всичко друго е нелегитимно. Че няма как да има конгрес в момента, а когато му дойде времето – т.е. през февруари 2022 година. Появиха се кандидат-президенти. Стягат хората кампания, лошо няма, но конгресът е още далеч.

-Завърна се и Боби Михайлов. Изненада ли ви това негово решение?
-Категорично не. Категорично. Защо да ме изненада, след като Боби си беше и е президент на БФС. Неговата оставка беше една скалъпена история. Принудиха го да я подаде. Сещате се кой стоеше зад всичко това. Така нареченият расистки скандал беше изпипан сякаш по холивудски сценарий – майсторски и професионално.

-Сценарий? Искате да кажете, че хората, обиждали английските национали…
-Да. Точно това искам да кажа. Те бяха част от атаката. Бяха ръката на операцията по премахването на Боби Михайлов, а не мозъка. Бяха изпълнителите. Тези хора как влязоха на стадиона, питам аз? Как излязоха от там? Познаваш ме от години и знаеш, че аз винаги казвам това, което мисля. Винаги.

-Какъв трябва да е следващият президент на БФС и сред кандидатите виждате ли достоен за поста човек?
-Следващият президент трябва да е пак Борислав Михайлов.

-Не се знае обаче дали Боби ще се кандидатира отново…
-Ще се кандидатира. Нали искате новини – ето ви новина. Гореща новина или както му  казвате - топ новина. Боби Михайлов ще се кандидатира отново и аз ще издигна кандидатурата му. Бъдете сигурни, че много хора пак ще го подкрепят.

-Искам да ви върна 11 години назад. Тогава Бербатов се отказа от националния отбор и обяви, че един ден ще се завърне, за да го оправи. Идва ли този ден?
-Ама нека се кандидатира момчето. Аз не искам да се заяждам. Чета разни негови идеи. Ами то само предложения за административни промени – кой да плаща съдийските такси и така нататък. Нека поеме ангажимент да направи нов стадион, да стори нещо глобално. Любопитно ми е какъв управленски опит има Бербатов. Да, футболната му кариера никой не я оспорва – богата, пълна с успехи. Но как ще управляваш нещо, след като няма никаква практика в даден клуб. И сега изведнъж скачаш в дълбокото.

-Преди 11 години  се заговори, че един от виновниците Бербатов да се откаже от националния отбор сте вие?
- Не, не отпреди 11 години се заговори, а вече 11 години се говори това. Постоянно и непрекъснато,  когато се заговори по  тази тема. Моля ви. Несериозно е. Аз критикувах Бербатов и отбора публично. Имах ли право да го направя – имах. Така съм критикувал и други хора. Критикувал съм играчи, треньори, включително и Стоичков. Не може това да е повод да напуснеш националния отбор.  

-Ясен Петров има ли шанс да вдигне националния тим на крака?
-Ясен е добър специалист. Но корените на проблема са в клубовете. Задължително трябва да се дава повече шанс на българи. Поне трима да са титуляри. Как да имаме силен отбор, след като чужденците са завладели клубния ни футбол. Банално, тривиално звучи вече, но това си е самата истина. А и вижте какво направиха на европейското отборите, с които сме в една квалификационна група  - Италия стана европейски шампион, Швейцария постигна чудеса. Така че – няма да е лесно на Ясен. Тук искам да подчертая,  че никой  не се бърка в работата  му. Той си носи отговорността. Отговорността пада и върху играчите, а не върху Боби, Емо Костадинов или мен…
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ