Георги Георгиев-Гецата е легенда на Ботев (Пд) и ЦСКА. Бронзов медалист от световното първенство в Щатите. Един от най-техничните футболисти в България. В момента 57-годишният специалист работи като селекционер към БФС, където отговаря за деца и юноши.  Гецата даде интервю пред агенция в БЛИЦ, а първият въпрос беше свързан с катастрофата на „канарчетата“ срещу големия им градски съперник.

-Г-н Георгиев, как ще коментирате тежката загуба на Ботев (Пд) от Локо (Пд) на „Лаута“ с 0:6?
-Така се пише история. С такъв резултат. За съжаление… Мача не го гледах. Слушах го по радиото. После си го върнах по телевизията. Какво да ви кажа… Локо сякаш играеше срещу отбор от „А“ окръжна, да не кажа „Б“ окръжна група. Вината обаче не е в играчите и треньорите. Проблемът е много по-мащабен. Липсата на пари и качествено ръководство вече три месеца се отразява върху отбора и ето че се случи лошото – тежкото, историческото поражение от Локомотив. Малкото пари, които пристигат, бързо се разпределят и пак наново. Събраха уж 565 000 лева. Уж дългът беше изчистен, чухме хвалебствени слова: „Браво, ботевисти“, но… пак нищо. Аз искам да попитам – нали дълговете на Ботев бяха 26 милиона лева, а сега с 565 хиляди лева изкупихме дълга. Как стават тези неща, питам аз? Такава далавера и политикът Иван Костов не е правил.
Локото спря да играе второто полувреме. Ама Тунчев къде ги направи тия две смени. Влязоха две резерви, надъхани до краен предел, и вкараха още два гола. 0:6 тежи, доста, ужасно е. 0:4 щеше да е друго.
Но резултатът е следствие на всичко, което се случва в клуба. Оплюха Георги Самуилов, появиха се някакви сдружения, съдружия, корпорации, а човекът си замина. И ето виждате какво се получава. Едно огромно нищо. Има един Асен Караславов – бил прокурист. Каква е тази длъжност във футбола? Прокурор знам, ама прокурист. И това е ръководителят на отбора. И някакви двама акционери, които не ги познавам и не искам да ги познавам. Имената им не мога да запомня. Те са известни със своята неизвестност. Ако мина покрай тях, няма да ги позная. Но ще ви кажа друго. Не 0:6 е най-тежкото в Ботев. Най-тежкото е това, което се случва в детско-юношеската школа на клуба. 12-13 деца, които са проектонационали, избягаха – кой в Левски, кой в ЦСКА, Лудогорец, Септември. Това е по-голямата трагедия, защото Ботев винаги е бил люпилня на таланти. Сега талантите бягат, а разни чужденци махат гащи и само разхождат фланелката на Ботев.  Не знам колко бразилци и колумбийци има в отбора, които се водят на договор и не играят. Тях ги докара един треньор, който беше преди това, няма да споменавам името му. И никой не носи отговорност за нищо. Кой ги е докарал? Или са хванали самолета сами, знаели са къде е Коматево, пристигнали са и са подписали договори за по 7-8 хиляди евро месечно. Те в Бразилия не могат да ги преброят тези пари, камо ли да ги получават там. Сега си стоят. Искат компенсация. Никой не ги знае колко са на брой. Крият ги някъде. И кой носи отговорност. Кой? Добре, пишете, че аз съм виновен. Пишете, че Гецата Георгиев носи отговорност, след като няма кой да излезе публично и да обяви това. Сега чакат парите от трансфера на Никола Илиев в Интер, за да ги разпределят. Как, по какъв начин – пълна мъгла, пълна загадка. Ще ви дам един пример – викам аз две момчета от юношите до 16 години в националния отбор за мач със Сърбия. От Ботев обаче не ги пускат, че имали мач с Арда. Вие представяте ли си – къде е Арда, къде е национален отбор и двубой със сърбите.

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус 

- Снощи имаше мач ЦСКА срещу ЦСКА 1948?
-Разбирам подтекста на въпроса. Казал съм отдавна, че най-логичното е двата клуба да се обединят, но това просто няма как да стане. Не виждам как ще се случи. В България винаги са ставали странни неща. Два ЦСКА да има. Ами ужасно е. Все едно два отбора Ливърпул да има. То е ясно, че истинското ЦСКА е там, където е публиката. Спор няма. Но защо да има разцепление. Феновете на 1948 може да са малко на брой, може да са 20-30 човека, но пак си е разцепление.

-Бруно Акрапович в ЦСКА? Вашият коментар?
-Голяма изненада беше с назначението му. Голям шок, наистина. Никой не очакваше. Акрапович може да вдигне отбора, но при определени обстоятелства. Малко ме съмнява това да стане по-бързата процедура. Той не е водил подготовка, не е участвал в селекцията. Затова нека го оставят да работи поне 6 месеца. Ама да работи напълно сам. Без да му се намесва този или онзи. В защитен план сме зле, доста зле бих казал. Няма класа отзад. Там първо е нужно да се помисли за нови попълнения. Отделно вижте колко крила има ЦСКА. Ами те са безброй. Въпросът е дали всички са качествени. Навремето по мое време в ЦСКА имахме само три крила – Емо Костадинов, Христо Стоичков и Дончо Донев. Само три, но безценни, прекрасни, отлични футболисти. А сега – всеки втори крило в ЦСКА, ама дали може да лети…  Един мач някой играе супер, после 3-4 мача се крие. Не става така. В ЦСКА трябва постоянство. Иначе си обречен на провал. И друго важно – кой е лидерът в отбора, че нещо не го виждам. Кой? Кой е голямото име, голямата фигура? Пак нямаме отговор. Чета аз едни коментари, гледам и по телевизията обсъждат – Али Соу бил страхотен нападател. Кое му е страхотното, че от 10 положения не вкарва нито едно. Снощи отбеляза, браво, но в предишните мачове? Не оспорвам, че момчето се връща, покрива, отваря пространства на другите офанзивни футболисти. Но неговата основна задача е да бъде голмайстор. Щом е централен нападател, какъв друг да бъде?

-Кой трябва да поеме националния отбор?
-Не мога да дам отговор на този въпрос. Честно казано, аз имам варианти, но няма да споменавам имена, защото не зависи от мен. Само ще подчертая какъв да е профилът на новия национален селекционер. Треньорът трябва да е играл голям футбол. Да е човек, от когото другите имат респект. И същевременно да бъде мотиватор. Но не с цупене, каране и желязна дисциплина. С това не става. Нас Пената навремето да не би да ни е заключвал по стаите. И жените идваха на лагерите, и никой не е ходил с пръчка в ръка, за да въвежда железен ред. Но биехме, печелихме, защото бяхме професионалисти с главни букви.  Сега има двама-трима треньори, които отговарят на тези качества, които споменах. Дано един от тях поеме националния отбор. Направи ми впечатление в последните мачове на България как може Димитър Илиев да бъде толкова малко използван. Човекът е футболист №1 за 2019 година, играе отлично в първенството, в националния или търка пейката, или влиза за няколко минути с някои малки изключения. И друго – в един мач той и Тощко Неделев играха заедно и тогава играта на тима се подобри. Много добре се разбират, чудесно комуникират. Но после смениха един от тях и това беше общият им престой на терена с екипа на България.

-Ще има си скоро нов „Парк де Пренс“?
- Как да стане, като от шест изиграни мача падаме пет пъти. Как?! Аз продължавам да твърдя, че имаме много добри футболисти, но трябва да им се дава шанс. В младежкия национален има 3-4 супер играчи. Сред юношите също – Никола Илиев, който отиде в Интер, Калоян Костов, който е в Бенфика, Димо Кръстев също е голям талант. Въпросът е как ще бъдат използвани тези момчета. Въпросът е да не бъдат похабени. Вижте Работов от Ботев. Викат го при мъжете и толкоз. Не го пускат. Ами защо го викате тогава момчето. Така не става. Остави го да играе в юношите, при младежите, пък после ще дойде време и за мъжете. Искам и нещо важно да отбележа - всеки футболист трябва да има контрол над себе си. Всеки талант, ако иска да се развива, да се контролира.

-За финал да кажете нещо за Диего Марадона?
-Това е един мой свят, който си замина. Свят, в който съм израснал. Огромна загуба за световния футбол и света като цяло. Очите ми се насълзяват… Никога не съм играл срещу Марадона, но го видях отблизо на световното в Щатите. Малко са думите, с които мога да опиша качествата му, но спокойно можа да посоча Диего за най-големия за всички времена. И никой не може да ме обори в обратното.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ