Почетният президент на Цървена звезда Драган Джаич говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Той е най-великият футболист в историята на Югославия и на Сърбия. Като директор е част от най-големия успех на клуб от Балканите - триумфът на „звездашите“ с титлата в КЕШ през 1991 г. Предлагаме акценти от интервюто с Драган Джаич:

- Вие сте легенда на световния футбол. Кой е вашият фаворит за мондиала в Катар?
- По този въпрос е трудно да се дават прогнози. Дойде ли световно, започва да се говори за Бразилия, Аржентина, Германия, Франция, Англия. Обичайните заподозрени. Вероятно, защото обективно погледнато това са отборите, между които винаги трябва са се търсят фаворитите. Но определено в случая има и други европейски, южноамерикански и дори африкански отбори, които разполагат с играчи, с които са способни да поднесат голяма изненада. Вероятно не чак такава, че да станат шампиони, но поне да победят големите фаворити и да объркат сметките. Така че сега могат да се очакват изненади. Не познавам в детайли всички отбори, но това си има и хубава страна. Ще си седя спокойно у дома и ще гледам хубав футбол.

- Играли ли сте срещу националния отбор на България или срещу български отбори?
- Въпреки че сме комшии, нямам много мачове срещу ваши отбори. Следя обаче вашето първенство. Вие винаги сте имали добри отбори - ЦСКА и Левски, имате още Локомотив (Пловдив) и други. Знам много български футболисти – от миналото и от сега. Играчи, които като нашите сръбските, са се изявявали в големи европейски клубове. Разбира се, най-добрият е моят приятел Христо Стоичков. Той беше истинска световна класа. Беше неприкосновен в Барселона и изигра на супер високо ниво световното първенство в Щатите.

- Вие сте страхотен ляв крак и той е страхотен ляв крак. Кой е по-добър?
- Знаете ли… Как да го кажа? Христо беше по-близо до вратата. Да, играеше вляво, но беше по-близо до вратата и вкара много голове. Той остави незаличима следа в световния футбол.

- Има ли други български играчи, които помните?
- Бербатов.

- А от ваше време?
- Най-популярен тогава беше покойният Аспарухов. В един мач България победи Югославия. Аз не играх, бях много млад, но си го спомням. Българите победиха с 2:0 и Аспарухов игра. Беше страхотен централен нападател, истински атлет. Когато чух за смъртта му, ми стана много мъчно.

- Имаше идея балкански държави - България, Сърбия, Румъния и Гърция да организират световно или европейско първенство. Възможно ли е?
- Мога да кажа какво ли не, но не зависи от мен. Ценя всяка една от тези държави. И Гърция, и България, и всички останали. И да - би било интересно. В този момент не мисля, че е възможно, но кой знае какво ще стане. Може и да се случи един ден.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“