Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ представи интервюто на Христо Стоичков с неговия „съотборник“ в идеалния отбор на 100-те най-велики живи футболисти – легендарният италиански страж Дино Дзоф! Вратарският пост се счита за най-неблагодарният във футбола. Грешките на стража винаги се помнят, а спасяванията се приемат за закономерност. Въпреки това, Дзоф ще остане завинаги в историята на футбола като един от най-великите в играта. Той е световен шампион с рекорд на мондиалите, ликувайки с най-ценния трофей във футбола на 40 години, 4 месеца и 13 дни. Всичко това се случи на световното първенство в Испания през 1982 година. А Дино Дзоф е и европейски шампион от 1968 г. Със 112 мача е шести във вечната ранглиста на националния отбор на Италия. Авторитетното списание „World Soccer“ го нареди на 47-о място сред 100-те най-велики футболисти в историята. А Международната федерация по футболна история и статистика го обяви за вратар №1 на ХХ век. След като слезе от голямата сцена, Дзоф остана предан на Цар Футбол. Като легенда на Ювентус с повече от 350 мача за „Старата госпожа“ логично стана и треньор на торинския гранд през 1988 година. Работи също и в римския Лацио. А през 2000 година класира „скуадра адзура“ на финал на Евро 2000.

- Благодаря много на най-големия вратар в историята на футбола, с когото се срещам в Рим - г-н Дино Дзоф.
- Благодаря ви и аз, че ми давате възможност да говоря по телевизията и в други страни.

- Вие сте постигнали толкова много, че сега всички вратари ви използват като пример…
- И в днешно време има добри играчи на вратарския пост.

- Постигнали сте много големи успехи в кариерата си, бил сте и световен шампион. Какво си спомняте за онези години?
- Аз също така съм и европейски шампион с Италия през 1968 година. Световната титла спечелих доста по-късно - през 1982 година, когато на мондиала участваха някои наистина много големи отбори. Дори достигането до финала за нас беше възприето като изключително постижение.

- Сега предстои европейското първенство по футбол. В първия си мач Италия ще срещне отбора на Турция в Рим. Как виждате този шампионат?
- Жребият за нас беше добър, но трябва да изтъкна, че в момента ние имаме много добър национален отбор, пълен с класни млади футболисти. Затова смятам, че имаме реалната възможност да прескочим групата. След това имаме също сериозни шансове да продължим напред, защото имаме брилянтни играчи, а и треньорът работи отлично с тях и постигна много неща.

- Според вас селекционерът Роберто Манчини най-добрият треньор в Италия ли е в момента?
- За момента със сигурност е най-добрият, защото постигна добри резултати и сега трябва да ги затвърди на Европейското. Досега постигна 10-11 победни срещи, представя се по най-добрия начин. Виждам възможност тази добра серия да продължи и на европейските финали.

- А виждате ли италианския национален отбор с европейската титла?
- Да кажем, че Италия е един отборите, които могат да постигнат този успех. Оттук насетне, за да се реализира крайната победа в първенството, има много компоненти, които ще влязат в играта. Но “Скуадрата” може да се представи добре и да се бори с останалите силни отбори на континента.

- Италия, Испания, Франция, Германия, Англия, Белгия…
- Смятам, че към настоящия момент Франция има известно предимство пред останалите, защото има млад и много мощен отбор. След французите виждам Белгия, но и ние не сме по-слаби от тези отбори.

- След вас дойде друг голям вратар, какъвто е Буфон, но и той вече е на сериозна футболна възраст. Също към днешна дата не се говори за големи италиански вратари.
- Това не е вярно, защото след Буфон идват млади като Донарума. Той, например, може да направи хубава кариера.

- В Наполи дойде един млад мексикански футболист - Лосано. Какво мислите за него?
- Той е добър футболист. Има голям потенциал, но може би не попадна в най-добрия момент в Наполи. Когато Наполи излезе отново нагоре, ще можем да видим и неговите качества в пълна степен.

- Г-н Дзоф, искам да ви направя един малък подарък.
- Аз ти благодаря, защото тази “Златна топка” ми напомня за Лев Яшин, който е единственият вратар, печелил най-голямата индивидуална награда.
ХРИСТО СТОИЧКОВ