Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи поредното бутиково интервю на Христо Стоичков. Този път кавалерът на „Златната топка“ разговаря с един бразилец, покорил върховете на световния футбол – Мауро Силва. Той е световен шампион от Мондиал‘94 и носител на Копа Америка през 1997 г. На клубно ниво прекара 13 години в испанския Депортиво (Ла Коруня), където спечели шест отличия. А най-голямото признание получи през 2016-та, когато бе избран от феновете за най-добър играч в историята на галисийците.

- Мауро Силва, какво е мнението ти за Неймар?
- Смятам, че Неймар е бъдещият най-добър играч в света, защото има всички нужни качества. Бърз е, има много силен дрибъл и финтове, бие еднакво добре и с двата крака, има добър удар с глава... Просто това момче има всичко. Затова мнението ми е, че той ще бъде следващият номер 1.

- А как гледаш на националния отбор на Бразилия?
- Според мен Бразилия разполага със силен национален отбор. Причината е, че имаме много добре комплектован състав. Прави впечатление, че тимът играе изключително успешно в защита, нещо, което беше проблем преди години. Имаме наистина много опции и варианти в нападение. Също така националният ни селекционер върши изключителна работа, както в тактически аспект, така и по отношение на добрата атмосфера в отбора и емоционалната стабилност на играчите. Мнението ми е, че Бразилия си възвръща ролята си на доминант в световния футбол, след фиаското като домакини на шампионата на планетата и след отпадането ни на първенството в Русия.

- Разкажи ни как се живее в Бразилия по време на мондиал?
- Няма друга страна в света, която да изживява всяко световно по лудия начин, по който това става в Бразилия. Всичко в страната спира, за да се гледа мондиала. Никой не работи през този месец и всички следят мачовете от първенството. Животът е само футбол, един месец всеки живее с мачовете на националния ни отбор. Не можете да си представите какво е по кафенетата и ресторантите – всеки коментира, дава мнение, изобщо цари еуфория! Така е до момента, когато или отборът отпадне, или стигне до финал.

- Мауро Силва - световен шампион. Лесно е човек да го каже, а колко трудно е да го постигне! Как си днес?
- Много добре, благодаря! Много се радвам да те видя, Христо! Наистина е удоволствие да бъда тук с теб!

- Как ще коментираш световното първенство в Русия? Какво не се получи?
- Христо, виж сега… При нас в Бразилия е вече тежко, защото минаха повече от 16 години, откакто не сме печелили мондиал. Прекалено много време е това. А когато ликувахме през 1994 г., сушата преди това беше от 24 години и затова натискът върху нас беше наистина огромен. След 16 години без триумф на световно, вече е наистина тежко. Отборът ни беше силен и добре подготвен, но това не винаги е достатъчно. Треньорът също работи много, за да донесе радост на нацията. Обаче това е световно първенство. След първата фаза силите стават много изравнени. Ти самият знаеш много добре това. Изправяш се срещу Германия, Испания, Франция… Бразилия разполага с отлични футболисти, но тези битки са наистина жестоки и равностойни. Всеки може да излезе победител, както и стана.

- Зависи ли толкова много Бразилия от Неймар, който често страда от контузии и много рядко е готов на 100 процента. Отборът ви обаче има много силни единици - Коутиньо, Паулиньо...
- Жезуш...

- Да, Жезуш. Също един централен нападател, който играе за Ливърпул - Фирмино. Какво можем да кажем за този наистина звезден отбор, а какво би станало, ако и Неймар е в най-добрата си форма и не страда от травми? Повярвай ми, това е най-силният тим в света!
- Да, съгласен съм! Бразилия има наистина силен тим в момента. Всички са на ниво и има много опции за смяна. В нападение имаме наистина голям избор от всичките, които ти изреди - Жезуш, Фирмино, Коутиньо и Неймар. Неймар е толкова добре технически, че прилича на теб или на Ромарио, когато бяхте в Барса. Освен това, когато е заобиколен от всичките тези фантастични играчи, нещата стават още по-сложни за съперниците. С тяхна помощ той може да решава мачове. Много важна, разбира се, е и подкрепата на съотборниците. Ако Неймар е добре и играе на 100 процента, имаме истинска нападателна мощ. Дори и без него обаче сме силни и много добър отбор, с който всички трябва да се съобразяват. С Неймар обаче възможностите ни са много по-големи, защото е изключителен играч.

- Германия, Франция и Испания - трите европейски велики сили във футбола в момента. Тази три отбора изглеждат по-добри от Бразилия и Аржентина. Споделяш ли това мнение?
- За мен отговорът е твърдо „да“. Сред изредените три отбора, Бразилия най-много се доближава до тях. Споменах ти защо. Аржентина също не трябва да бъде пропускана, но продължава да има проблеми в защитата. Франция, Германия, Испания и Бразилия са съставите, които диктуват модата в най-популярната игра. Неслучайно видяхме, че именно „петлите“ спечелиха титлата в Русия.

- Мауро, защо Бразилия е толкова силна? Какво промени треньорът през последните две години?
- Тите има невероятни качества като треньор. Трудно е да се водят всичките тези млади играчи, но той го постига. Сега времето е много различно от нашето. Сега говоренето, методите на ръководенето на отбора и дисциплината са много по-различни. Тите, освен невероятните технически и тактически познания, има и истинска дарба да мотивира момчетата. Прави го наистина великолепно. Това беше най-важното за нас, защото преди него имахме много добри играчи, подготвени отлично и технически, и тактически, но ни трябваше човек, който има неговите способности и да създаде добра атмосфера в отбора. Работата му е отлична и за мен той е най-добрият възможен треньор за Бразилия и то с голяма разлика пред останалите. Най-добрият е! Великолепен!

- Игра много години в испанската Ла Лига. В Европа, когато някой каже Мауро Силва, хората стават прави, защото знаят, че това е един голям шампион. Ти си един от великите играчи на нашата епоха за бразилския и за световния футбол. Какво е мнението ти за Испания? Познаваш я повече от добре…
- Благодаря ти, че ми припомни за годините, прекарани в Испания. През последните години „Ла Фурия Роха“ се доказа като един от най-добре играещите отбори в света. Спомняш си как изглеждаше Испания с Шави и Иниеста – двама вълшебници. Сега е по-различно – двамата големи са извън играта, но пък има млади футболисти, които се доближават до двамата професори. Неслучайно спечелиха мондиала в ЮАР и това им даде много сили и увереност. Това е голяма тежест за един отбор, когато играе добре и винаги е на ниво, но все нещо не му достига, за да стане шампион. Спомням си, когато бях в Депортиво колко трудно ни беше до момента, в който спечелихме Ла Лига за първи път. Веднъж обаче, когато си станал шампион, от плещите ти пада огромна тежест и нещата се променят, защото вече имаш самочувствието на първи в света. Испанците имаха проблеми на последните два шампионата на света, но винаги са в елита. За мен бе грешка, че Лопетеги бе изгонен в началото на първенството в Русия. Но това са работи на хората от федерацията. Видяхме, че това доведе  до срив в отбора и съответно отпадане на тима. Но повтарям – въпреки тези неудачи, Испания разполага със силен тим.

- Познаваш и много мексикански играчи, които играят в Европа. Те имат фикс идея за прословутия пети мач, който е тяхната цел на мондиалите. Защо обаче не се получава?
- Да, наистина трябва да се замислят къде е грешката. Според мен им липсва увереност в собствените им сили. Иначе Мексико е винаги много труден съперник и винаги се бори докрай. На техните футболисти им трябва повече самочувствие. Ти спомена, че много от тях играят в Европа. Това е добре, там са най-силните футболисти на планетата. Вземи малко от настройката им, от устрема им, от целите които си поставят и които преследват. Трябва винаги да се мисли за победа. Ако отиваш на първенство с цел само да се представиш добре, никога няма да успееш да стигнеш далеч. Трудно е, ако не си с манталитет на победител. На световно първенство силите са много изравнени и борбата е докрай. Мисля обаче, че всички искаме да дойде момент, в който отбор като Мексико или някой от африканските състави да ни поднесат сюрприз. Да изненадат всички и да се класират на финал например. Не знам кога това ще стане такт, но ще стане! Убеден съм!

- Меси, Кристиано… Какво дават теза два феномена на зрителите?
- Радост, че имаме възможност да ги гледаме! Невероятни са!

- Остава им малко обаче…
- Съгласен съм. Остава малко. Времето лети. Ние с теб го знаем най-добре. Лети наистина, но дано да можем поне още мъничко да се наслаждаваме на тези двама футболни колоси. Меси написа много история. Обожавам Кристиано, защото той няма техниката на Меси, но наистина компенсира с дисциплината си, винаги е във върхова физическа форма и с невероятен голов нюх. Това му позволява да е на същото ниво, на което е иначе превъзхождащият го технически Меси. Огромно възхищение към двамата и се надявам да играят още много години, за да можем ние да им се радваме и да продължаваме да се наслаждаваме на тези два футболни феномена.

- Световен шампион, Мауро Силва! Благодаря! Беше огромно удоволствие да се видим тук, в Колумбия и да си поговорим за любимата ни футболна игра.
- Христо, голяма радост беше за мен да те видя! Знаеш добре за приятелските ми чувства и възхищението ми към теб! Много пъти си ми развалял настроението на терена, но сега не беше така.
Христо СТОИЧКОВ, „Унивижън“