Бившият шеф на УЕФА Ленард Йохансон, който въведе формата на Шампионската лига в Европа, даде обширно интервю пред “Преса”. Той говори за предстоящия Изпълком на централата в София, атаките, които Христо Стоичков отправи по негов адрес като селекционер на България, и бъдещето на Боби Михайлов в управлението на европейския футбол.

- Г-н Йохансон, в края на месеца ще бъдете почетен гост на Изпълкома на УЕФА в София. Какви са очакванията ви за тази среща на високо ниво?
- Честно казано, нямам търпение да посетя страната ви, за да се видя с много мои приятели от европейската централа. В последните три месеца не следях футбола съвсем отблизо, тъй като предимно пътувах и си почивах. През 2008 г. получих инсулт и известно време половината ми тяло бе парализирано. Лекарите ми предписаха пълна почивка, забраниха ми да се натоварвам с много работа. Все пак вече съм на 83 години. От друга страна обаче, не мога да се откъсна напълно от играта, която ръководих в продължение на 17 години и с която е свързан целият ми съзнателен живот. Ето защо чакам с нетърпение предстоящия Изпълком на УЕФА в София.

- На него ще станат ясни детайли около Евро 2020 - турнир, който ще се проведе в 13 страни из целия континент. Какво мислите вие за тази революционна идея?
- Много ще ми бъде интересно да чуя концепцията за надпреварата в такъв нетрадиционен вид. Да си призная, аз съм малко скептично настроен към подобен разширен формат. Струва ми се, че ще се получи доста разпокъсано. Чарът на един голям турнир се крие именно в това - всички футболисти, фенове, медии се събират на едно място. И заедно спомагат за уникалната атмосфера, която се получава. А така всяка отделна страна ще получи само късче от невероятния дух, за който говоря.

- Не ви ли се струва също така, че организация от толкова сериозен мащаб ще излезе доста скъпо на запалянковците? На някои от тях може да им се наложи да кръстосват надлъж и нашир целия континент по време на финалите...
- Не, не мисля. Доколкото разбрах, едно от условията при избора на градове домакини ще бъде разстоянието между тях да не бъде повече от 3 часа път със самолет. През 1992 г. моята родина Швеция прие турнира и аз бях част от организирането му. Никога няма да забравя вълнението и еуфорията, които изпитах преди първия съдийски сигнал. Колкото до Евро 2020, скрупулите ми са най-вече по отношение на поделената отговорност. Големият въпрос е дали толкова много страни, различни като условия, манталитет и икономическо състояние, ще се справят в името на общата цел. Затова ще ми бъде много любопитно как по-младите ми колеги от УЕФА ще ме убедят в успеха на този турнир.

- Фактът, че предстоящото заседание на Изпълкома ще се проведе в София, може би говори и за все по-голямото влияние на Борислав Михайлов в ръководния орган. Изненадан ли сте от прогреса, който кариерата на президента на Българския футболен съюз бележи в последните години?
- Изпълнителният комитет на УЕФА е място, където се пресичат адски много политически интереси. В този смисъл е важно да има хора от различни точки на континента. Михайлов очевидно върши добре своята работа и е спечелил доверието и уважението на Мишел Платини.

- Според вас докъде може да стигне шефът на БФС в развитието си в международен план?

- Не виждам проблеми един ден, в обозримо бъдеще, Михайлов да стане вицепрезидент на УЕФА. Ако продължава в същия дух, изкачването в йерархията ще бъде логична стъпка напред за него.

- В момента между Михайлов и друга легенда на българския футбол - Христо Стоичков, се води открита война. Спомняте ли си, че вие самият влязохте в конфликт с Христо?
- Много добре си спомням. През есента на 2005 г. националните отбори на нашите страни се срещнаха в мач от световните квалификации за Мондиал 2006, който се игра в Солна. Аз изгледах на живо двубоя, спечелен от сънародниците ми с 3:0. В прав текст след срещата Стоичков, който по това време бе селекционер на България, ме обвини, че съм повлиял на резултата. И че съм избрал предварително рефера (белгиеца Франк де Блеекере - б.р.) за сблъсъка, като едва ли не съм го инструктирал как да свири. В този момент Стоичков сякаш ме упрекваше за всички проблеми на вашия тим. След време двамата се видяхме в Барселона и той ми каза, че съжалява за думите си. Стиснахме си ръцете и аз приех неговото извинение, не се сърдя. Знам, че Христо е емоционален човек, такъв беше и като футболист. Може би именно тази негова страст го правеше толкова добър играч. Случаят от 2005-а за мен е приключен.

- През 2007 г. се оттеглихте от УЕФА и отстъпихте мястото си на Мишел Платини. Днес французинът вече кара втория си мандат и не може да се отрече, че внесе доста промени в играта. Как оценявате свършеното от него дотук?
- Според мен се справя изключително добре. Мисля, че кариерата му като футболист, и то само нека си спомним какъв футболист беше, му помага в сегашното поприще. Платини чете играта по-добре от всеки друг, той живее за нея. Когато ме наследи на президентския пост, Мишел обеща да изравни силите в европейския футбол. И сега, след шест години все още се опитва да се придържа към веруюто си.

- Коя е най-голямата грешка, допусната по време на управлението на Платини?

- Не смятам, че има такава, която да посоча категорично. Неправилно би било да преобразува Шампионската лига - намерения, каквито имаше самият той в миналото. Този турнир е от изключително значение за УЕФА и е повече от успешен в настоящия му вариант.

- Значи сте против сливането на Шампионската лига и Лига Европа? Самият Платини заяви наскоро, че първата надпревара на практика убива втората...
- Тази идея по никакъв начин няма да реши проблема, ако въобще има такъв. Нормално е Шампионската лига да бъде далеч по-печелившето състезание, защото в нея се състезават най-добрите отбори на континента. Те генерират най-голям медиен и зрителски интерес и най-много приходи. Но когато някой от тях отпадне в груповата фаза, продължава в Лига Европа. И автоматично прехвърля своята атрактивност върху втория по сила форум. Ако бъде създаден един общ турнир, това допълнително ще затрудни малките тимове. А самият Мишел заяви при идването си на власт, че те са основният му приоритет. Че иска да се грижи за бедните, без да накърнява, разбира се, интересите на богатите. Ето защо всяка от двете лиги има своето важно значение и то трябва да бъде съхранено, както е в момента.

- Преди няколко седмици френското списание „Франс Футбол“ посвети цял брой на избора на Катар за домакин на Мондиал 2022. От изданието твърдят, че вотът е корумпиран, а самият Платини бил основна фигура в тази порочна схема. Вярвате ли, че вашият наследник е участвал в задкулисни игри?
- Подобни обвинения ми се струват безпочвени и цинични. Къде са безспорните доказателства, че Мишел е продал гласа си в полза на Катар? Няма такива, следователно и тезата на „Франс Футбол“ издиша. Упреците им са напълно неоснователни.

- Един от аргументите на списанието е, че Платини е обядвал с емира на Катар и вече бившия френски президент Никола Саркози. Според слуховете на тази среща, организирана от държавния глава в Елисейския дворец, шефът на УЕФА е обещал да гласува за арабската страна и да лобира за нейната кандидатура.
- Пак ви казвам - липсват категоричните доказателства за опорочен вот. Доколкото разбрах, Мишел се е заканил, че ще съди всеки, който публикува информацията на „Франс Футбол“. Тя уронва неговия личен имидж, както и репутацията на цялата европейска централа. В конкретния случай Платини е жертва на френските журналисти.

- Кой е най-големият проблем на футбола в момента?
- Струва ми се, че това са уредените мачове. Вече не минава седмица, без да избухне някой скандал с черно тото. С навлизането на букмейкърските къщи играта става все по-уязвима. Като ръководители на този спорт моите колеги от УЕФА са длъжни да предприемат по-сериозни мерки за разрешаването на този проблем.

- Какви трябва да бъдат наказанията?
- За мен погазването на феърплея е най-ужасното нещо, което може да се случи във футбола. А няма по-лошо нещо от предварително уговорен резултат. Манипулирането на дадена среща противоречи на основните ценности на играта - два отбора да се борят за победата с честни средства. Затова хората, които съсипват любимия ни спорт, заслужават най-тежката санкция - доживотна забрана да се занимават с футбол. Всяко наказание, различно от това, би било равносилно на помилване за мошениците. Очаквам темата за черното тото да бъде сред най-обсъжданите на предстоящия Изпълком в София.

- За кой път ще посетите родината ни?
- Бил съм в България поне 7-8 пъти и при всяка следваща визита откривам по нещо ново. Радвам се, че географията на УЕФА се разширява и в нея вече е включена и София. Поздрави на всички ваши сънародници, ще се видим в края на март.