Селекционерът на Германия Йоахим Льов даде обширно интервю за “Евроспорт” преди началото на Европейското първенство в Полша и Украйна от 8 юни до 1 юли. Бундестимът е в Група "B" с тимовете на Холандия, Португалия и Дания.

52-годишният специалист отговори на въпросите защо не залага на звездите от германския шампион Борусия (Дортмунд) и защо не иска около тима му постоянно да се говори за титла.

Цялото интервю с Йоахим Льов:


- Хелмут Шьон, Франц Бекенбауер, Берти Фогтс – г-н Льов, знаете ли как тези трима треньори са завършвали при третия си голям турнир?
- Вероятно печелили титлата.

- Точно така. Гледате ли на това като добра поличба или на допълнително напрежение?
- За мен е повече като добро предзнаменование.

- С най-добрия си отбор досега ли отивате на третия Ви турнир като селекционер на Бундестима?
- Може би с най-талантливия отбор. Младите играчи имат добри качества. Но някои имат повече опит на национално равнище, отколкото на международно. Трябва да се помисли върху това.

- Борусия (Дортмунд) се изкачи на върха на национално равнище. Въпреки това Байерн дава тона в националния отбор. Това някакво противоречие ли е?
- Играчите трябва да изпълняват моите изисквания. За титулярния състав от решаващо значение е само качеството. Ако имам време, съм в състояние да приравня на една линия различни отбори и философии. Играчите на Дортмунд са много, мнго силни на национално ниво. Но на международно равнище не са толкова изпробвани както тези на Байерн. Лам Швайнщайгер, Мюлер и някои други вече са играли решаваща роля на Световно първенство и дори в Шампионската лига.

- А тези на Дортмунд?
- Гьотце, Шмелцер, Гюндоган трябва да направят още един скок на международен турнир. Защото едно е ясно: Европейското първенство има едно съвсем различно ниво. Ние играем при целия респект не срещу Хофенхайм, Нюрнберг и т.н. Ние играем срещу Топ 10 на света, срещу Испания, актуалния световен и европейски шампион. Това е най-високото ниво.

- Би ли могла Полша да се възползва от фактора Дортмунд?

- Да. Полша зависи от фактора Дортмунд. Основните стълбове в Полша – Лвандовски, Блашчиковски и Пишчек станаха много добри в Дортмунд, а също така и в националния си отбор. Това са големите звезди в Полша.

- И може би евентуален немски съперник на четвъртфиналите?

- Да, пожелавам си го. Би било прекрасно да играем срещу домакините.

- Как гледате на огромните очаквания от цялата нация след рекорда в квалификациите с 10 победи от 10 мача?

- Гледам на това спокойно. Очакванията на нашите фенове към националния отбор преди Европейски и Световни първенства винаги са големи. Развитието на отбора ми дава като треньор добро усещане. В игрови план много неща станаха по-добре, отколкото бяха преди 5-6 години. Въпреки много младите тимове ние бяхме в състояние да се представим добре срещу големите нации. Това ми дава голям градус на задоволство. Независимо от представянето на турнира това позитивно развитие на този отбор ще продължи и в следващите години.

- Но и сега целта е спечелването на титлата?
- Не бива да се говори постоянно за спечелване на титлата. Някои нации чакаха 50 години като испанците. Ние се стремим към титлата, но искаме да играем с лекота, а не да се свиваме. Искам да играем атрактивен, модерен футбол – това е много важен критерий за мен.

- През 2010 година Вие отидохте на Световното първенство с неясно бъдеще. По-леко ли е за Вас, че сега имате договор до 2014 година?
- Не. В ЮАР това не ми отне от енергията и не се чувстван некомфортно в такава ситуация. Мога да пренебрегна това и да не му обръщам внимание. Не ме натоварваше.

- Вашите млади играчи в националния отбор използват “Фейсбук” и “Туитър”. Как гледате на социалните мрежи?
- За мен те играят второстепенна роля, защото отчасти имам и лоши впечатления от тях. Във “Фейсбук” има хора, които от мое име поддържат страници. Не мога да го приема това. Но аз разбирам и играчите, това е една друга генерация. За тях е напълно нормално да изпращат снимки, да публикуват пред обществеността неща за това какво чувстват или какво правят. Аз търся контакт тях по телефона или по е-мейл. Това е моят стил, това за мен е в реда на нещата. За Европейското първенство информирахме какви правила има за тяхната активност в социалните мрежи.

- Вие избягвате тоук шоута, не се изявявате политически и не участвате в обществени дебати. Кога ще се възползвате от Вашата особена позиция на национален селекционер?

- Аз не съм деен в шоубизнеса, нито пък на политическата сцена. Правя това, което за мен стои на първо място. Да бъда национален селекционер за мен означава да съм напълно концентриран върху футбола. Затова не ми е трудно да не вземам участие за някои неща, защото и без това стоя достатъчно във фокус.

- Винаги сте твърдял, че трябва да се надиграе световния и европейски шампион Испания. Обърка ли Ви представите триумфа на Челси в Шампионската лига с победите срещу Барселона и Байерн?
- Не. От 10 мача Барселона ще спечели 8 срещу Челси. Винаги обаче има и непредвидими неща и това се видя дори на финала с пропуснатата дузпа на Байерн в продълженията. Трябва да се създадат проблеми на Испания с игрови възможности, с натиск, с притежание на топката и бързи разигравания. Ако това не може да се направи и ако испанците не играят без настроение или пък не реализират шансовете си, не могат да бъдат победени.

- Това план за мач с Испания ли е или за целия турнир?
- Ние нямаме план за Испания. Такъв все още не съществува. Това няма да е редно. Ние трябва първо да решим други задачи. При нас разбира се има игрови план, според който трябва да затвърдим нашия стил и да го наложим. Да задържим радостта от играта и да запазим готовност за риск. Затова има игрови план в посока Португалия, Холандия и Дания. След това ще гледаме нататък. Но нашият стил на игра няма да се промени значително, независимо колко далеч ще стигнем.

- Холандия, Португалия, Дания – може ли да се състави йерархически ред по трудността на съперниците в групата?
- Не бих желал да съставям йерархическа редица. Трябва да играем на най-високо ниво в всеки от трите ни мача, ако искаме да издържим. Португалия и Холандия са на много високо ниво в офанзивен план. Дания играе по друг начин, но винаги е неприятен съперник. Има само нюанси, които различават нашите съперници.

- На половина свършена ли ще е работата, ако срещу Португалия се неутрализира Кристиано Роналдо?

- Не мисля. Не само Роналдо е много опасен и бърз, а и други играчи като Нани. Много силна е защитата около Пепе, преди всичко централните бранители са физически доста мощни.

- До каква степен са се развили Месут Йозил и Сами Кедира в последните 2 години при Реал (Мадрид)?
- Те израснаха много. Те се възползваха максимално от участието си на Световното първенство през 2010 година и времето си в Мадрид. Те спечелиха сега испанското първенство, а това е титла с голяма репутация. Те играят за един от най-големите клубове в света. Прибавиха още към своята физическа здравина. Ангажимента им в чужбина им оказа влияние.

- Има ли Озил качествата да стена звездата на това Европейско първенство?
- Независимо от от това Европейско първенство Месут Йозил е един от най-добрите футболисти въобще. Ясно е, че винаги трябва да се доказва на големите турнири. Но който играе такава важна роля в Реал (Мадрид), подава за толкова много голове и притежава футболна признателност, автоматически се причислява към най-добрите в цял свят.

- Марио Гьотце все още ли е стажант в националния отбор?

- Марио е подобен играч на Месут Йозил. Интелигентността и техниката за заложени в него от най-ранни години. Марио все още не е изиграл при нас и в Дортмунд достатъчно международни мачове. От това трябва да се гледа дали може да направи още един скок на това Европейско първенство. На Марио му предстои много в следващите години. Той може да се превърне в един от най-големите футболисти. Той дава много от себе си, за да стане играч от световна класа.

- Йозил и Кедира преминаха след Мондиал 2010 в Реал (Мадрид), Пер Мертезакер миналото лято в Арсенал, където сега отиде и Подолски. Смятате ли, че до Мондиал 2014 в Бразилия ще има още повече германски национали в чужбина?
- Принципно ме радва, че нашите играчи след 2010 година отново са търсени на международната сцена и за тях се борят топотбори. Това също е знак, че в Германия вървим на добър път. Важното е, че играчите отиват в чужбина в точния момент. За Йозил и Кедира беше така. Мисля, че и за Подолски сега ще е същото.

- Готов ли е той за това?
- Да отидеш в Арсенал след 100 мача за националния отбор и там да продължиш да се развиваш е позитивно. От друга страна Бундеслигата губи някои личности, които привличат зрители, които да важни за първенството и феновете. Аз обаче гледам на това като на положителен шанс за младите играчи. Там таланти като Гьотце и други играчи биха могли да се профилират.

- Стана ли Мануел Нойер по-добър вратар в Байерн?
- Той беше много добър още в Шалке 04. При Байерн няма толкова много голови шансове, които той да предотвратява. Той обаче доказа своята класа в много мачове. Виждам в него повече самочувствие, гена на Байерн. Особено при дузпите в полуфинала на Купата на Германия и в полуфинала и финала на Шампионската лига той доказа силата на своите нерви.

- Учуди ли Ви, че срещу Челси дори сам се нае да изпълни дузпа?
- Да, това силно ме впечатли. Рядко съм виждал вратар, който по средата на дузпите да отиде и да изпълни една от тях. Когато са изпълнени пет, то при шестата, седмата или осмата е ОК. Но когато вратар по средата на дузпите покаже такава смелост, това е нещо необичайно.

- Изпълнителят на дузпи Нойер ще бъде ли опция за Вас?
- Той е опция, разбира се. Но по принцип, ако всичко върви нормално, ще избера петима други изпълнители.