Селекционерът на националния отбор на Германия по футбол даде интервю за вестник "Билд".

- Въпреки шестте точки на старта на световните квалификации отборът е критикуван. Направили отпадането от Евро 2012 играчите по-несигурни, когато облекат фланелката на Бундестима?
- Повече няма какво да обръщаме внимание на мача с Италия, Европейското приключи. Промяната е сериозно, когато трябва да започнеш квалификации след такъв турнир.

- Какво е състоянието на отбора?
- Към момента ни липсва лекота в действията, не се получава всичко замислено. Трябва да стабилизираме играта си.

- Това поражда ли притеснения?
- Може би понякога това е добре, ако дефицитът на определени места е очевиден. След това ще знаем къде трябва да се съсредоточим по-детайлно. Нужна е повече базова работа, точно в тази фаза се намираме в момента.

- Понасяте ли критика?
- Не мисля, че е неразумно сега да се погледне по-критично на нещата. Затова трябва да се справим с нещата, които се отнасят към треньора. Очакванията са изключително високи. Ще следваме пътя си и няма да се поддаваме на емоции.

- Какво ще рече това?
- От 2008 година сме спечелили 20 квалификационни мача от общо 22 изиграни. Останалите два двубоя са равни. Явно по-лошо от това, което е момента не може да бъде.

- Т.е.?
- Всичко вървеше нагоре в продължение на шест години, с големи крачки. Следователно повечето стъпки до върха не могат да бъдат толкова сериозни. Сега те ще са по-малки. В момента сме на ниво, на което е позволено да правим грешки.

- Филип Лам говори за световната титла като цел, Кедира обаче не иска да споменава въобще Мондиала. Да не се е развихрила борба за власт в съблекалнята?
- Не, играчите са спокойни. Освен това не съм забелязал някакво напрежение помежду им. Филип е капитан и каза, че титлата трябва да бъде цел. Той също така добави, че няма гаранция за спечелването й. И има право. Сами пък спомена, че първо трябва да се концентрираме в квалификации. И той е прав. Моето обръщение към всички в съблекалнята пък беше, че трябва да се съсредоточим върху настоящето. В момента световното в Бразилия не е проблем. Едва ли ще има някой, който ще оспори, че сега квалификациите са с приоритет.