ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Един от основните баскетболисти на ЦСКА Георги Боянов даде обширно интервю пред БЛИЦ Live, разказвайки доста любопитни неща за кариерата си и живота в САЩ, където учи и практикува любимата си игра в първа дивизия на колежанското първенство.

Известният с прякора Ловеча гигант застана пред камерата ни след конфузната домакинска загуба на "червените" с 85:86 от Рилски спортист (Самоков). Боянов и съотборниците му са амбицирани да се реваншират на феновете на ЦСКА с победи в предстоящите мачове и "армейците" да продължат да бъдат един от фаворитите за спечелването на шампионската титла.

 Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

30-годишното крило разказа малко известни факти за себе си - бил е футболист в Литекс, но една жена се намесва и той заминава в София, за да учи в спортното училище на ЦСКА и да тренира баскетбол в школата на "червените".

"Няколко грешки ни костваха мача. Натрупахме добра разлика, водехме целия двубой, но за съжаление няколко ситуации в края доведоха до загубата ни. За съжаление се случи, но няма да се предаваме и ще гледаме следващия мач да победим", коментира Боянов относно драматичното поражение от Рилски спортист.

"Всеки мач давам всичко от себе си, винаги играя на 100%. Естествено, може и по-добре, може и по-зле. В крайна сметка е важно винаги да си на 100%. Ще дадем всичко за постигането на целите в шампионата и за Купата на България. Първенството е дълго" (1:30 мин.)

"Всички сме фрустрирани след тази загуба. Тежко е, като загубиш, особено по такъв начин - с 1 точка. Но все пак това е спортът. Много по-лесно е, когато побеждаваш да се усмихваш и всичко да е цветя и рози. След загуба се показва какъв характер има отборът. Във всеки спорт има спадове и възходи. Явно нашият спад е в момента. В този мач не играхме лошо, просто не успяхме да си свършим работата в последните 3-4 минути. Доста по-добре играхме от предния мач с Черно море, който загубихме във Варна" (2:10 мин.)

За първите месеци, след като получи шанса да заиграе за мъжкия отбор на ЦСКА, чийто юноша е: "Супер ми е, винаги съм бил фен на ЦСКА. Завърших спортното училище на ЦСКА. От малък съм цесекар, у дома съм си. Живея много близко до залата. Страхотно е чувството" (3:00 мин.)

Прякорът му е Ловеча, тъй като е родом от Ловеч. Започва като футболист, но се насочва към баскетбола заради ръста си. "Започнах с футбол като малък, поиграх в школата на Литекс, но бях доста по-едър и по-висок от останалите. Играех защитник и нападател. Вкарвах голове, но само в тренировките. Не взех участие в официални мачове. Бях на 10-11 години. Изкарах почти година в школата на Литекс и после започнах с баскетбола. Много ми се отдаваше и просто се забавлявах. Сред съотборниците ми в школата в Литекс бях най-високият. Доста удрях момчетата, защото бях по-едър. Да, във футбола малко бях по-груб" (3:25 мин.)

Как благодарение на една дама стига до школата на ЦСКА и спортното училище на "червените"? "Ако не беше тя, изобщо нямаше да дойда в София и да съм в школата на ЦСКА, и да започна моя баскетболен път. Много й благодаря. Бях на 13 години, когато се преместих от Ловеч в София. Сам бях, на общежитие, имаше шок. Трудно беше, родителите ми липсваха. Но за щастие успях да се справя" (4:37 мин.)

"Вече 17 години съм баскетболист. Изкарах юношеските си години в ЦСКА, мечтата ми беше САЩ. Когато завърших училище, отидох да играя в Щатите. Предложиха ми пълна стипендия в първа дивизия - най-високото ниво в колежанския баскетбол. Четири години бях в университета в Южна Алабама, където завърших образованието си. Беше страхотно преживяване, сбъднах една от мечтите си. След това започнах да играя професионално, бях в Германия, Исландия и Северна Македония, последните години съм си в България" (6:06 мин.)

Какво разказа за престоя в Северна Македония, където игра за Куманово, включително в Балканската лига? (7:30 мин.)

"Не се изненадах, че ЦСКА ме потърси, очаквах го. Росен Барчовски ми се обади, водихме преговори около месец, много искаха да съм тук. Аз също исках, разбрахме се за всичко. Преговорите бяха цял месец, защото имах и други предложения, включително от чужбина. Старият ми клуб Черноморец също искаха да се върна, изчаквах предложението им от морална гледна точка. Винаги съм искал да съм в ЦСКА. Една от мечтите ми беше да играя в мъжкия отбор на ЦСКА, ето сбъдна се" (8:00 мин.)

"Есента имах два мача срещу Левски, победихме и двата пъти. Това е хубаво нещо. Понякога се случват тежки времена за даден отбор, дано Левски по-скоро се извадят от тази ситуация" (9:25 мин.)

"Животът в САЩ ме научи как трябва да си по-постоянен, да даваш всичко от себе си. Постоянно да си фокусиран. Денят ти започва в 6 часа сутринта, закуска, тренировка, лекции, след това втора тренировка, отново лекции, понякога е имало и трета тренировка. За този режим трябва да си подготвен и физически, и психически, за да можеш да го издържиш. Не е просто да отидеш и да играеш баскетбол" (10:30 мин.)

"Много хора пренебрегват образованието, особено в България - не сме научени в спорта, че то е важно. когато приключиш състезателната кариера, образованието ще ти помогне да се развиеш в друга сфера. Завърших политология и международни отношения. Да, следя най-вече глобалната политика, по-малко случващото се в България" (11:11 мин.)

"Страхотно е за българския баскетбол, че най-накрая има българин в НБА. Надявам се с времето Везенков да играе по-добре и това да мотивира много повече деца да се занимават с баскетбол. Познавам се с него, засичали сме се в националните отбори като юноши. Много трудолюбив е и това наистина му помага да бъде добър баскетболист", каза Боянов за Александър Везенков. (12:00 мин.)

"Ако ме поканят в националния отбор, ще дам най-доброто от себе си, както правя навсякъде" (12:40 мин.)

"Конкурентите ни за титлата са Рилски спортист, които имат много дълга пейка, Черноморец също играе много добре този сезон, Спартак (Плевен) също се представят страхотно, Балкан тепърва ще играят по-добре" (13:00 мин.)

Опитният баскетболист разказа и за страничната дейност, с която е ангажиран извън ЦСКА, и на която е основен двигател - английски баскетболен камп. "Спортен директор съм, кампът се случва през лятото. "Дарби" е организаторът, а аз отговарям по цялата спортна подготовка - набирането на кадрите и треньорите. Кампът е изцяло на английски език, първи по рода си в България. Успях да доведа треньори от чужбина, които са на много високо ниво" (13:30 мин.)

"Спортът не е само физически да си подготвен. Психологически трябва да си много по-подготвен. Когато нещата вървят добре - всичко е лесно, цветя и рози. Но когато са зле, трябва да намериш начина да обърнеш нещата и да се върнеш на правилния път" (16:10 мин.)

"Имал съм много изпитания в живота ми - в България, в Европа, в Америка. Много трудности съм имал. Когато си в чужбина, се изисква много от теб, винаги се гледа дали се справяш добре. Постоянно има един маркер върху теб, това е напрежение, с което трябва да се справяш. Доста контузии съм имал, които за щастие повечето пъти са леки, но това също е изпитание - физически и психологически" (16:50 мин.)

"Миналата година играх два месеца със счупена кост в китката. Такъв тип счупване трябва да се оперира веднага. Аз разбрах един месец след фрактурата и продължих да играя още един месец. Беше трудно, защото не можех да си използвам лявата ръка. Това е поредна трудност, но човек, ако иска и дава всичко от себе си, нещата се случват", каза още Жоро Боянов (17:50 мин.)

"Извън баскетболната зала обичам да съм със съпругата ми и синът ни, който е на 7 години, сега е първи клас. Той също е в залата, тренира с децата в ЦСКА, радвам се, че му харесва" (18:30 мин.)

"Благодарни сме на феновете на ЦСКА, че ни подкрепят винаги - и в трудните, и в хубавите моменти. Ще продължим да даваме всичко от себе си, за да ги радваме повече", обърна се за финал Боянов към публиката на ЦСКА. (19:10 мин.)

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН БАЛАБАНОВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ