Волейболната звезда Лукас Сааткамп говори ексклузивно за предаването „Код Спорт“ по RING. Той е олимпийски шампион от игрите в Рио де Жанейро. Бе в състава на „селесао“ при спечелването на последната засега световна титла през 2010 г. Ликувал е два пъти в Световната лига, веднъж в Лигата на нациите и напълно очаквано – цели шест пъти в първенството на Южна Америка. Предлагаме акценти от интервюто със Сааткамп:

- Лукас, вие сте един от най-титулуваните волейболисти на планетата. Кое е най-ценното ви отличие в тази уникална колекция от медали и купи?
- Смятам, че олимпийската титла е най-важна. Всеки си дава сметка колко трудно е да стигнеш до Олимпиадата. Да спечелиш олимпийски медал е още по-трудно. Затова смятам, че това е най-високото постижение в нашата кариера и нещо, за което всеки един спортист мечтае от малък. Щастлив съм, че бразилският национален отбор спечели всички медали, които можеше да спечели. Изключителна чест е, че участвам в този дълъг процес и съм част от най-славните и изпълнени с победи моменти на отбора.

- Работили сте с много специалисти и със сигурност сте взели по нещо от всеки от тях. Кой е човекът, който е допринесъл най-много за успешната ви кариера?
- Това е Бернардо, Бернардиньо, Бруно - човекът, който повярва в мен и ми даде шанс да бъда част от националния отбор – да разбера самия процес, от какво имам нужда, за да премина от клубното към националното ниво. Казваше ми какво трябва да подобря. Беше до мен от самото начало, когато бях на 23 и имаше неща, които изглеждаха сложни по това време. Той ми отвори вратата много рано, а аз исках да уловя тази възможност. Мога да кажа, че Бруно ми отвори и вратите към света.

- Не смятате да се отказвате от участие в националния отбор на Бразилия. Кое ви мотивира да сте част от един от отборите, които диктуват модата в този спорт?
- Желанието на екипа да защитава спечелените титли и да носи фланелката на националния отбор. Разбира се, това че побеждаваме, помага много. Сега съм в друга фаза – води ме и желанието да помогна на по-младите в отбора да разберат философията и процеса на подготовка. Това е много важно, за да продължаваме да поддържаме нивото. Това е моята основна роля сега. Обичам да се шегувам, че при мен излизането от националния отбор ще бъде на линейка.

- Какво още искате да спечелите с националния отбор на Бразилия?
- Следващата среща. В Бразилия сме свикнали така. Аз също нямам навика да гледам много напред. Мисля за следващия мач – да играем добре, отборът да надгради постигнатото. Наблюдавам голяма еволюция. Мисля, че имаме шанса да спечелим титлата на световното първенство. То е изключително важно за отбора, втория по важност шампионат след Олимпиадата. Кой знае, можем да спечелим златния медал и това е изключително важно.

- Срещали сте се с българския национален отбор. Има ли волейболисти, които са ви направили впечатление?
- България винаги е била пример за сила. Имате отлични и изключително силни нападатели. Един екип, който винаги знае как да мине в защита. Играта ви на олимпийските квалификации беше изключително трудна и оспорвана. Затова винаги е предизвикателство да играем срещу България. Това е страна, която обича волейбола. Когато идваме тук, си даваме сметка, че ще бъдем приети много добре. Смятам, че това е много готино. Подобно е и в Полша – страна, която е влюбена в спорта. Затова е много приятно да играеш тук, в България.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, „Ринг“