Любима Банова беше определена за "Най-перспективен млад съдия - жени" за 2021 година. Тя прие поканата ни за интервю и отговори за читателите на БЛИЦ на любопитни въпроси. 

- Здравей, Любима. Представи се с няколко думи?
- Здравейте! Казвам се Любима, на 22 години съм. Завърших Английската гимназия в родния си град Кюстендил, а след това бях приета да уча в Академията на МВР, която се очаква да завърша успешно тази година.

- Как реши да станеш футболен съдия?
- Като дете много обичах да гледам футбол, но никога не съм тренирала, този спорт не беше никак популярен при жените преди години. Тренирала съм волейбол 7 години, но дори и през този период не спирах да посещавам футболни мачове и да гледам на малкия екран такива. Един ден на вратата на залата по волейбол, където прекарвах доста голяма част от времето си, видях залепен плакат с надпис „Курс за футболни съдии“ и реших да опитам нещо ново, нещо различно.

- Kакво дава и какво отнема съдийството?
- Не мога да определя, че съдийството ми е дало или отнело нещо, но мога да кажа, че определено ме научи на много. С всеки един изминал мач съдийството ми дава възможност да имаме смелостта и силата да се противопоставим на вътрешните си страхове. Научи ме на устойчивост, да се справям с напрежението и стреса, да съм по-концентрирана и да покажа най-доброто от себе си. Умения като работа в екип, търпение, постоянство и дисциплина, тези неща изискват много усилия, а на тях именно ни учи съдийството. Най-важното нещо е да не спираш, всеки ден да правиш малки стъпки по пътя към крайната цел.

- Имаш ли кумири сред реферите?
- Определено Пиерлуиджи Колина, съдията със главно С и  изключително присъствие на терена. Каквото и да кажа за него, ще бъде малко. 

- Предполагам има и напечени мачове в първенствата, в които ръководиш мачове. Ще разкажеш ли нещо интересно от стадионите?
- Има напечени мачове, изпълнени със ситуации изискващи съдийска намеса. Историите определено са много и това интервю няма да ни стигне да им обърнем внимание. Съдиите не трябва да се страхуват от вземането на важни и отговорни решения, които по същество биха променили резултата в дадена среща.

- Като "Най-перспективен млад съдия - жени" как се виждаш след 5 години?
- Оценявам наградата, която ми беше връчена, и искам да споделя, че положих и продължавам да полагам усилия за развитието си във всеки един аспект свързан със съдийството. Ще дам всичко от себе си след 5 години да бъда вече в международната ранглиста за жени на ФИФА .

- Как приемат футболистите появата на млада и красива съдийка на терена, имало ли е някакви закачки?
- Много важно нещо е това как те приемат футболистите, а то зависи единствено от теб. Без значение какъв пол си и как изглеждаш, поведението на човека е отражение на личността. Когато си последователен и обективен в решенията си на терена, всички започват да се доверяват на решенията, които взимаш. Относно "закачките", винаги е имало и ще продължи да има, разбира се в границата на нормалното и допустимото. 

- Как се подготвяш преди мач, чисто физически. Как тренираш?
- Иска ми се да започна отговора на този въпрос с една сентенция, предаваща се на поколения футболни съдии, а именно "Добрата физическа подготовка не те прави добър съдия, но няма добър съдия без добра физическа подготовка!". Съвременният футбол изисква от нас физическа подготовка, която в много пунктове се доближава до тази на футболистите. Затова подготовката на футболните съдии трябва да бъде планирана чрез индивидуални и общоприети програми, които да са изградени на базата на спортния календар за провеждане на първенството. Аз лично тренирам системно 4 пъти седмично по индивидуална програма, като се съобразявам с дните на мачовете, които ще ръководя и задължително намирам време за възстановяване един ден в седмицата.

- За финал пожелай нещо на читателите на БЛИЦ?
- Пожелавам на всички читатели да бъдат здрави и всеотдайни професионалисти в работата си. 

Николай ПАШКУРОВ/БЛИЦ СПОРТ