Бившият халф на Левски и един от любимците на "сините" фенове Роман Прохазка говори пред БЛИЦ преди дербито между отбора на сърцето му и ЦСКА, което е в събота от 14:45 часа. 30-годишният словак в момента е футболист на полския Гурник (Забже).

- Следиш ли какво се случва в Левски?
- Не съм наясно изцяло, но знам за проблемите с генералния спонсор. Знам, че е труден момент. Но аз винаги съм казвал, че Левски е вечен. Имало го е и ще го има! С такива привърженици няма как да не съществува. 

- Бил си в подобна ситуация, докато играеше на "Герена". Как се отразява това на футболистите? 
- Да, не е приятно. Бил съм в подобна ситуация. Но излизаш на терена и забравяш за това. На терена не мислиш за тези проблеми. Изключваш се и даваш най-доброто от себе си.

- Това се случва точно преди мача с ЦСКА...
- Надявам се, че дори ще ги мотивира допълнително. Тук трябва и феновете да помогнат, да напълнят стадиона и да подкрепят отбора.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Те се мобилизираха и почти изкупиха всички билети.
- Не знаех, но ето, че се случва това, което очаквах.

- Чуваш ли се с бившите си съотборници в Левски?
- Да, от време на време си пишем съобщения със Стаси (Станислав Иванов). Познавам се с повечето български играчи в клуба.

- А с фенове контактуваш ли?
- Писаха ми доста хора да се върна, когато се появиха такива информации. Приятно ми стана от нещата, които ми писаха.

- Имаше ли вариант да се върнеш в Левски?
- Не, никой от клуба не ме е търсил.

- Наблюдаваш ли мачовете на отбора?
- Гледам репортажи, чета интервютата на треньора и футболистите. Видях резултатите от контролите. Мисля, че се движи добре отбора, но мача с ЦСКА е най-важен и трябва да бъде спечелен. Какво ще стане след това никой не знае. Ако успея да намеря мача някъде в интернет, ще го гледам. Ние играем в петък, така, че ще мога да гледам в събота. 

- Какво би казал на играчите и феновете в този момент?
- Ирачите със сигурност са пределно мотивирани. Не им е лесно в този момент и затова е важно феновете да ги подкрепят. Нека напълнят стадиона и да вдъхнат сили на футболистите.

- Свикваш ли вече в Полша?
- Да, леко-полеко. Първенството е силно, отборът е добър. Имаме силна агитка, сега ще я видя. Съотборници ми разказаха, че подкрепят много силно. Предстои ни първи домакински мач. Но дали феновете ще подкрепят зависи от нас футболистите и от играта ни.

ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ