ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Най-успешната българска сноубордистка Александра (Сани) Жекова е родена на 5 октомври 1987 г. в София. Големите й спортни успехи са в периода 2005 – 2016 г., когато се качва 17 пъти на почетната стълбичка в стартове за световната купа, като има и три победи. Жекова участва на три зимни олимпиади. Във Ванкувър - 2010 г. е знаменосец на българската делегация, но отпада в квалификациите. На игрите в Сочи - 2014 г. е пета в бордъркроса, а на следващите игри в Пьончанг -2018 г. е шеста в същата дисциплина. 

През април 2019 г. прекратява спортната си кариера. А в края на септември 2021 г. ражда дъщеричката си Христина, кръстена на бащата Христо. Специално за в. „Доктор“ Сани Жекова сподели трудностите и радостите от майчинството и как се грижи за своето здраве. 

- Г-жо Жекова, с дъщеричката Христина позирахте за календар за 2023 г. с благотворителна кауза. Разкажете каква е каузата.
- Това е календар на Фондация „ДНК“ и Информационната кампания „Направи го сега”, в която се включих заедно с още 11 вдъхновяващи майки. Поканиха ме Иван и Андрей. Благодаря за възможността да подкрепя тази инициатива! Тя цели да насочи общественото внимание към демографския проблем в България, като през последните 7 години внесе в Министерския съвет 6 конкретни предложения за промени в средата и законодателството, които да подкрепят икономически активните българи и отглеждането на техните деца. Календарът е с благотворителна цел и продажбите от него ще подпомогнат каузата.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Бихте ли искали да имате още деца?
- Разбира се, искаме. Говорим със съпруга ми по този въпрос. Но в днешно време отглеждането на дете е свързано с много предизвикателства. Аз съм жена, която иска да развива и своя кариера, и да обръщам достатъчно внимание на детето и на съпруга си. Преди да забременея, бях тръгнала по нов професионален път, за който се подготвях няколко години след оттеглянето ми от големия спорт. В момента искам повече да наблегна на професионалното си развитие. Работя в сферата на бизнес-комуникацията и маркетинга, но бих искала да се концентрирам в коучинга в подкрепа на млади таланти в спорта. Ето защо, паралелно с работата си, развивам своя лична практика на коуч и работя с млади състезатели и предприемачи. Трудно е да се балансира между майчинството и кариерата. Но през първата годинка на детето бях 100% отдадена на него, защото знам колко е важно то да получава пълната майчина любов, внимание и подкрепа. 

- Как родихте - естествено или чрез секцио?
-
Родих нормално, като от самото начало го исках. Беше доста дълго и трудно раждане за ума, за тялото, за духа ми. Но със сигурност беше най-вълнуващото преживяване за мен досега. Затова пожелавам на всяка жена да го изпита. Когато този божествен процес на раждането настъпи и всичко е наред, си мисля, че жената получава втори шанс самата тя да се прероди. Толкова силно е усещането и преживяването – нещо като просветление. 

- Има ли лекар, на който сте благодарна за успешното раждане?
-
На д-р Апостолова и на нейния екип в „Токуда“. Весела е акушерката, която ми помогна основно при раждането на Христина. Но моето раждане беше доста продължително и много хора се включиха, и помогнаха всичко да бъде наред. Общо всичко продължи около 30 часа, но реално родилният процес се случи за 13 часа, което е съвсем нормално за първо раждане. 

- Предлагаха ли ви секцио, за да мине всичко по-бързо?
- Секциото е по-лесният и контролиран вариант, защото всичко се случва в рамките на два часа. Предполагам затова повече жени го предпочитат. Вероятно много от тях изпитват страх от самото раждане. Да, то е предизвикателство и за тялото, и за психиката. Но си мисля, че всяка жена трябва да премине през това. Много по-ценно е, ако си позволи да се изправи пред естественото раждане. В един етап от процеса ми беше предложено секцио, но категорично отказах. Заявих на лекарите, че до последно се надявам да мога да родя естествено. Така че екипът направи всичко възможно това да се случи. 

- Кърмихте ли дъщеричката си?
- Да, кърмих до 11-ия месец на Христина, както пише в книгите. В 11-ия месец започнах постепенно да я отбивам, защото планирах да я пусна на ясла, когато навърши годинка и два месеца. Всичко с кърменето и захранването мина като по учебник. Засега Христина расте много спокойна и здрава, не е боледувала. Вече ходи на ясла, което й се отразява много добре – учи нови неща, общува с други деца, спокойна е там. Когато е вкъщи, й отделям цялото си време и внимание. Правим много неща заедно. Това е голяма радост за мен.

- Останаха ли ви травми от спортната кариера?
- Не са останали проблеми, които да не мога да контролирам и коригирам. Може би само чисто естетически останаха следи от операции, но в момента се чувствам много добре и здрава. Мога да практикувам спортовете, които обичам. И в психологически аспект се възстанових, тъй като преминах през период на бърнаут в крайния етап от спортната ми кариера. Струпаха ми се много неприятни неща накуп и в личен, и в професионален план. Но сега се чувствам добре и съм отворена към новото.


- Какви операции са ви правени на спортни травми?
- Имах травми вследствие на претоварване и на инциденти на пистата. Сноубордът е скоростен спорт, в който травматизмът е неразделна част. Лекувах се в България, основно при български ортопеди и травматолози. Безкрайно благодарна съм на изключителния специалист в лицето на доц. Русимов, който ми оправи доста неприятна травма на коляното. Специалистите в клиника „Вита“ пък се погрижиха за моето възстановяване след операция на рамото и рехабилитация. Самото рамо бе оперирано от д-р Василев и негов колега от Германия. Благодарна съм и на Антония Балинова, която беше мой личен физиотерапевт и ежедневно ме възстановяваше след тренировки и състезания. Това са хората, които са се грижили тялото ми да се възстанови напълно от травмите. 

- Имахте ли проблем с качване на теглото след раждането и как се справихте с него?
- Две седмици след раждането дори загубих два килограма от нормалното си тегло. Но през първата година след раждането качих 1-2 кг поради липса на време да спортувам качествено и системно и заради недостатъчно сън. Но с малко повече постоянство няма проблем да се върна в предишното си тегло. Наистина е трудно за майка, която си гледа детето, да отделя време за спорт и за пълноценна почивка. Всъщност сънят е най-голямото предизвикателство за една майка - той се отразява на всички процеси в тялото. 

- В момента какъв е двигателният ви режим?
- Мога да си позволя да спортувам всичко. Вече се върнах към йога практиката си, която ми беше ежедневие през състезателната ми кариера и преди бременността. Започнах да тренирам и във фитнес. Занимавам се със спортове като кайтсърфинг, планинарство, туризъм, карам електрически мотоциклет, колело и всичко, което спортувах преди. Просто е по-трудно да намеря свободно време и баланс с работните ангажименти и грижата за детето. 

- На колко годинки ще насочите Христина към някакъв спорт?
-
Тя вече проходи стабилно, така че още в средата на тази зима ще започне със сноуборд. Има си и миниколело, но й трябват още няколко сантиметра да порасне, за да стигат краката й до земята. Тя вече ходи на плуване, скача на батут. Стараем се да стимулираме по всякакъв начин нейната двигателна активност. Забелязвам, че й харесва да се катери. Ще наблюдаваме нейните желания и ще се постараем да й осигурим удобна среда да развива това, което й харесва. 

- Кой ще е треньорът по сноуборд на дъщеря ви – вие или баща ви Виктор Жеков?
-
Ще започна аз да се занимавам с нея. Няма да са активни тренировки. За децата е важно в началото да изпитат удоволствие от спорта като игра, от това, че са навън, че се пързалят. А не да им е некомфортно, студено, да ги е страх. В момента моят баща и бивш треньор е ангажиран със състезателите от нашия спортен клуб „Блейд“ – на кондиционен спортен лагер е с тях в Австрия. 

МАРА КАЛЧЕВА/вестник "Доктор"