ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!

Вицепрезидентът на БФВолейбол Любо Ганев коментира пред БЛИЦ представянето на националния ни отбор, който преди дни инкасира три загуби в "Арена Армеец" от турнира Лигата на нациите. Легендата отговори и дали има дори минимален шанс Матей Казийски да облече отново националната фланелка за предстоящото в България и Италия световно първенство.

- Обяснението ви за трите загуби, които националите ни инкасираха в "Арена Армеец" - от Сърбия (2:3 гейма), Австралия (0:3) и Русия (0:3)?
- Първият мач срещу Сърбия беше разковничето. Загубихме буквално спечелен мач, просто не успяхме. Вижда се, че още липсва лидер на отбора ни. Човек, който при такъв напечен резултат да се провикне: "Вдигайте на мен, аз ще отиграя!". Някой, който да поеме отговорността. Все пак два-три пъти имахме възможността да завършим някой от геймовете и мача, но не се получи. Не можахме да играем по най-добрия начин, това е истината. Но имаме още мачове в Лигата на нациите и съм сигурен, че в тях ще успеем да намерим добрата игра.

- Вие мотивирате ли волейболните ни национали?
- Да, и аз постоянно ги нахъсвам - да се раздават още повече. 

- Mногото контузии очевидно оказват влияние на колебливото ни представяне...
- Не трябва да се оправдаваме с това, че имаме контузени играчи. Всички отбори имат контузени и липсващи състезатели. С наличните състезатели ще се опитаме да побеждаваме. Да, факт е, че не играхме добре в "Арена Армеец". Просто не се раздадохме докрай. Като изключим мача с Русия, която буквално ни надигра във всеки един елемент, в другите два мача се представихме горе-долу добре. Срещу Австралия загубихме и трите гейма с по две точки разлика. Мачът със Сърбия го бяхме спечелили, сами го изпуснахме. Смятам, че ако бяхме били сърбите, може би щяха да последват две победи. 

- Казвате, че нямаме лидер, защото може би няма кой да замести контузения Цветан Соколов ли?
- Лидер не се става така лесно. За да си такъв, трябва във важните моменти да се нагърбваш, отборът да ти гласува доверие и ти да го оправдаваш. Когато го направиш два-три поредни пъти успешно, вече се чувстваш лидер. Самият ти вече се заемаш да се нагърбваш без треньора да казва на кой да се вдига топката, тя просто идва при теб и значи вече си лидер. Наистина ни трябва точно такъв човек - който да вади кестените от огъня. Аз винаги съм оптимист, по-доброто тепърва предстои.

- Има ли дори минимален шанс Матей Казийски да играе на домашното световно първенство?
- Шансът е, ако той реши да играе. Няма кой да говори с него. Може да помогне, естествено. Ако мисли, че може да се върне и да помогне на България, ще играе. Ако не иска, никой не може да го накара на сила. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ