Вицепрезидентът на родната волейболна федерация Любо Ганев даде интервю за БЛИЦ СПОРТ след драматичната загуба на България от Бразилия във Варна. Селекцията на Силвано Пранди поведе с 2:0 гейма, след което гостите постигнаха обрат и спечелиха с 3:2, което им осигури квота за Олимпиадата в Токио догодина. Ганев продължава да е оптимист, като изрази мнение, че "трикольорите" ще стигнат до Токио 2020 чрез европейската квалификация, в която обаче задачата също ще бъде много трудна. 

Легендата похвали волейболистите ни за представянето във Варна, като по думите му България отново има силен отбор. 

- Националите ни играха силно, но допуснаха обрат срещу Бразилия. Какво не ни достигна да победим?
- Много ме е яд, че пропуснахме тази отлична възможност. Всичко вървеше прекрасно, спечелихме първите два гейма, третият също се развиваше добре. Можеше да го вземем и да спечелим мача. При 23:23 разпределителят ни трябваше да даде топка за атака на Соколов, който е един от най-добрите диагонали в света. Той щеше да се нагърби и да отиграе. В подобни ситуации е нормално да търсиш такъв състезател, който е класа и знае как да завърши. Защото целият отбор разчита на него. Както и да е... Загубихме и гледаме напред. Няма как да не отчетем много силната игра на момчетата. Доволен съм, че видяхме добър отбор. До третия гейм нещата се получаваха - конттаатаките, превъзхождахме бразилците на блокада, всичко вървеше прекрасно. Националите ни се бориха много. Смятам, че имаме шанс в допълнителната квалификация за Олимпиадата в Токио.

- Не изпуснахме ли питомното и сега ще гоним дивото? Сърбия и Франция са сред съперниците на България в допълнителната квалификация, къде ще се проведе тя?
- Може би в Германия. И за тях това ще е последна възможност да се класират за Токио 2020. Европейската квалификация ще се проведе през януари. Сърбия, Франция и Словения също са сред съперниците ни. Лесно няма, но смятам, че имаме шанс. Само победителят ще се класира на Олимпиадата. Там вече няма да имаме право на грешка. Вчера имахме супер възможност, но... А и във възловите ситуации трябва да имаме човек, който да се нагърбва и да каже "Аз ще отиграя!". 

- Ясно е, че Цветан Соколов е този човек. 
- Така е, но просто не всяка топка достигаше до него. В напечените ситуации имаше моменти, когато трябваше да му подават, но това не се случваше и топката отиваше в някой друг. А Цецо се е доказал отдавна. Показвал е класата си не само с екипа на България, а и на финалите в Шампионска лига и в първенството на Италия. 

Winbet - на един клик разстояние! (18)

- Националите ни с наведени глави ли са след драматичната загуба, разговаряхте ли с тях? 
- Говорихме. Дадоха всичко от себе си. И на Силвано Пранди казах, че видях добър наш отбор, че имахме блокадата, която имахме в успешните ни години. Добре бяхме натиснали бразилците, но те просто спряха да грешат след третия гейм. Сведохме грешките си до минимум. Националите ни играха тактически правилно.  

- Кой от нашите ви направи най-силно впечатление?
- Доволен съм от абсолютно всички. Жалко за Скримов, защото започна страхотно. Светослав Гоцев игра силно, капитанът Виктор Йосифов се бори много. Розалин Пенчев беше силен, след 2-3 години ще е лидер на този отбор. Той ще вади кестените. Розалин е млад още, тепърва ще се доказва. Цецо Соколов не го коментираме, доказал се е отдавна. Жалко, че снощи не успяхме. Имаше предпоставки да спечелим, залата във Варна беше пълна, атмосферата беше страхотна. 

- Знаете ли какво е състоянието на Скримов?
- Има разтегнати връзки. Прегледите ще покажат какво е точно. Пожелавам му по-скоро се възстанови. 

- Има ли вариант България да бъде домакин и на европейската квалификация през януари?
- Не, не. Няма как да стане. Таксата е 1 милион евро, няма смисъл да се плаща толкова много. Германците ще я вземат. Ние направихме достатъчно. Държавата плати и тази олимпийска квалификация и всичко беше в ръцете на момчетата. Трябва да сме благодарни на Бойко Борисов и Красен Краев, че направиха абсолютно всичко да имаме домакинска квалификация. 

- Каква сума трябваше да се заплати за изминалата квалификация във Варна? 
- Платихме 250 000 долара. Спортният министър Красен Кралев осигури сумата. 

- Няма ли да бъде голям удар по българския волейбол, ако не се класираме за Токио 2020?
- Ще бъде много неприятно. Ще е много лошо не само за волейбола, а и за целия ни спорт, ако не сме на Олимпиада. Аз винаги съм оптимист. Вярвам, че имаме шанс и в европейската квалификация. Отборът може, всички вярваме в тях и в треньорския щаб. Заслужаваме да бъдем на Олимпиадата в Токио. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ